Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Πέθανε ο Πιτ (Πάνος) Κουτρουμπούσης

Ο Πιτ Κουτρουμπούσης, και έργα του στην Έκθεση Anathena (Φωτ.Μ.Νταλούκας 2006)

Πέθανε την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, ο Πιτ (ή Πάνος) Κουτρουμπούσης. 

Υπήρξε δραστήριος υπαρξιστής στην Ιπτάμενη Παράγκα του Σίμου, μπήτνικ στην ομάδα του θρυλικού περιοδικού ΠΑΛΙ, συγγραφέας, σκηνοθέτης, εικαστικός, και θεμελιωτής της ταχυδραματικής τέχνης. 

Ο Πιτ Κουτρουμπούσης, γεννήθηκε το 1937, στη Λιβαδειά, έζησε μέχρι τεσσάρων ετών στη Θεσσαλονίκη και μετά, στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε διαβάζοντας μανιωδώς τα βιβλιαράκια του Καραγκιόζη, το περιοδικό ΜΑΣΚΑ, και λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας, που υπεραγαπούσε.

Σχολείο στο Κολλέγιο Ψυχικού και 3ο Δημόσιο στους Αμπελόκηπους. Πολλά πάρτι εκείνη την εποχή και αμερικανικό μπιλιάρδο. Βασικό στέλεχος των υπαρξιστών στην Παράγκα του Σίμου (1953). Αργότερα, στη Ρώμη για σπουδές σκηνοθεσίας κινηματογράφου. 

Πάνος Κουτρουμπούσης. End of Summer, 1965. Δείγμα από τα ταχυδραματικά έργα του, που φιλοτεχνούσε πίσω από πακέτα τσιγάρων. 

Μετά τις σπουδές σκηνοθεσίας, δούλεψε σε ελληνικές και ξένες ταινίες και άρχισε να δημοσιεύει ποιήματα, μικρά πεζά και εικαστικά, σε περιοδικά, όπως τα Κούρας, Τέχνη στην Αθήνα, Stolen Paper Review, Εικόνες κ.α.

Θαμώνας των καφενείων στο Σύνταγμα, του Λουμίδη στη Σταδίου και κυρίως του Βυζάντιου στο Κολωνάκι. Άλλα βράδια, στο Green Park, Chez Nous , στο Top Hat και αλλού. 

Το 1961, γυρίζει το ντοκιμαντέρ Από Μπουζούκια σε Μπουζούκια, που έμεινε ατελείωτο. Φτιάχνει ακόμα έξι φιλμάκια υπερρεαλιστικού χούμορ – ένα ήταν Ο Χίτλερ Ζει, γυρισμένο μια μέρα πριν και μια μέρα μετά την 21 Απριλίου 1967 (με τον ποιητή Σπύρο Μεϊμάρη στο ρόλο του Χίτλερ). 

Το 1963, μέλος της εκδοτικής ομάδας του περιοδικού ΠΑΛΙ. 

Το 1967, μετά το πραξικόπημα μετακομίζει στο Λονδίνο, όπου ζει με τη γυναίκα του Kate και κερδίζει κάποια χρήματα, φιλοτεχνώντας εξώφυλλα βιβλίων επιστημονικής φαντασίας και τρόμου. Δημοσιεύει ακόμα γραπτά του και σχέδια στα περιοδικά It, Oz, New Worlds κ.α. 

Από το 1979 μέχρι το 1984 δουλεύει στο ραδιόφωνο στο Λονδίνο και στην Ουάσιγκτον. Το 1982 (στην Αγγλία) και το 1984 (στην Αμερική) κυκλοφόρησε σε μικρό αριθμό αντιτύπων τα περιοδικά NUEVA CARAMBA – Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ (τετρασέλιδο) και ΞΕΡΑ ΚΑΚΑ (οκτασέλιδο).
Στην Ελλάδα φαίνεται δουλειά του σε περιοδικά και εφημερίδες, όπως: ΣΗΜΑ (στο τεύχος 9/αφιέρωμα στη Σκηνή), ΑΝΤΙ, ΤΡΥΠΑ, ΤΡΑΜ, ΤΑΧΥΣΡΟΜΟΣ, ΤΑ ΝΕΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ κ.α. 

Το 1976, από την εκπομπή Τρίτο Θέατρο της ΕΡΤ, και σε σκηνοθεσία Γιώργου Χριστοδουλάκη, παρουσιάζεται σειρά από μονόπρακτά του, τα οποία ονόμαζε Ταχυδράματα. 

Το 1978, βγαίνει η πρώτη έκδοση του ΕΝ ΑΓΚΑΛΙΑ DE ΚΡΙΣΓΙΑΟΥΡΤΙ, αποσπάσματα του οποίου έχουν περιληφθεί σε εκπομπές του BBC, της ΕΡΤ, του ραδιόφωνου της Στοκχόλμης και ακόμα από το ραδιόφωνο του Δήμου Πειραιώς. 

Βιβλία του Πιτ (Πάνου) Κουτρουμπούση:
Εn αγκαλιά de Κρισγιαούρτι y otros ταχυδράματα y otros historias περίεργες (1978)
Στο θάλαμο του Μυθογράφφ (1992)
Η ταβέρνα του Ζολά (1997)
Η εποχή των ανακαλύψεων (2002) (ποίηση)
Αληθινές ιστορίες (2003) (συμμετοχή)
Το κεντράκι του Ταρζάν και άλλα παραμύθια (2005) 

Περισσότερα για το έργο του Πάνου Κουτρουμπούση, δες και
1-ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ; (Θανάσης Μουτσόπουλος, Κώστας Βούλγαρης, Εκδόσεις futura 2000)
2-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ (Μ.Νταλούκας, Εκδόσεις Άγκυρα, 2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου