Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Σοφία Βαγενά : «88 γυναικοκτονίες από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα στην Ελλάδα»

Σοκαριστικά στοιχεία
για την ενδοοικογενειακή και την έμφυλη βία στην Ελλάδα, έδωσε η αξιωματικός της ΕΛΑΣ, και Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας της ΠΟΑΣΥ, Σοφία Βαγενά, στην ενημερωτική εκδήλωση ΟΧΙ Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ (κατά της κακοποίησης των γυναικών), που έγινε χθες, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας, είχαμε:


•88 γυναικοκτονίες συνολικά, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα
•19 γυναικοκτονίες το 2020
•31 γυναικοκτονίες το 2021
•26 γυναικοκτονίες το 2022
•12 γυναικοκτονίες το 2023

Στη φωτογραφία
, από αριστερά : Η Ζέφη Δημαδάμα (Γ.Γ Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Κοινωνικής Συνέχειας και Οικογένειας), η Ελένη Λέκκα (Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Παιδείας του Δήμου Αμαρουσίου) και η Σοφία Βαγενά (Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας της ΠΟΑΣΥ)

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας και Παιδείας του Δήμου Αμαρουσίου, Ελένη Λέκκα. Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θόδωρος Αμπατζόγλου, παρέστη, απηύθυνε χαιρετισμό και άκουσε με μεγάλη προσοχή τις ομιλήτριες.

Αμπατζόγλου
: «Μεγάλη σημασία έχουν οι δράσεις. Εμείς, εδώ στο Μαρούσι από την πρώτη στιγμή, που αναλάβαμε στα δημοτικά πράγματα, μία από τις πρώτες μας δράσεις, ήταν να φτιάξουμε την Επιτροπή Ισότητας που σήμερα είναι το συλλογικό όργανο που συζητάει, διαβουλεύεται, προτείνει, μας επιβάλλει απόψεις και καλά κάνει…Επειδή όπως λέει ο τίτλος της σημερινής μας εκδήλωσης «Η σιωπή δεν είναι χρυσός» και επειδή πρέπει να μιλήσουμε, επειδή πρέπει να ακούσουμε, επειδή πρέπει να δώσουμε βήμα σε αυτές τις γυναίκες, θέλω να ξέρετε ότι εμείς εδώ στον Δήμο Αμαρουσίου, αυτό το ζήτημα, το έχουμε στις προτεραιότητές μας»

Σοφία Βαγενά : « Όταν έρχονται γιορτές αυξάνονται πολύ τα επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας»

«Από την επαφή που έχω με τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, θα ήθελα να σας πω, κάτι πολύ ανησυχητικό. Όταν έρχονται γιορτές αυξάνονται πολύ τα επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας και βλέπουμε ότι φτάνουμε και σε γυναικοκτονίες. Κυρίως Χριστούγεννα η κατάσταση είναι δραματική από περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας»

Ζέφη Δημαδάμα
: «Πρέπει να συνδράμουμε για να σταματήσει αυτός ο εφιάλτης που λέγεται βία»

Ανησυχητικές διαπιστώσεις – Τι λένε οι έρευνες

•Μία στις τρεις γυναίκες, κάποια στιγμή της ζωής της, θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της

•Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού

•Ο Ευρωπαϊκός δείκτης Ισότητας δείχνει την Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις


Σοφία Βαγενά :

«Σήμερα λοιπόν, είμαστε εδώ. Μας αρκεί όμως το επίπεδο που έχουμε φτάσει; Όχι. Θέλουμε ακόμη μεγάλο αγώνα. Εγώ, προσπαθώ ως Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας της ΠΟΑΣΥ, μία από τις μεγαλύτερες Ομοσπονδίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο ευρωπαϊκός δείκτης ισότητας όσον αφορά τα ζητήματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, δυστυχώς δείχνει την Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις. Είμαστε η τέταρτη χώρα από το τέλος».

Η Ελένη Χρονοπούλου
(φωτο) Σύμβουλος Παιδικής Προστασίας της UNICEF, ανέλυσε τον ρόλο που έχει το Γραφείο UNICEF στην Ελλάδα. Όπως ανακοινώθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2020, το Ελληνικό Κράτος και η UNICEF συμφώνησαν από κοινού στην ίδρυση ενός μόνιμου Γραφείου του Οργανισμού στη χώρα. Αυτό παρέχει την πλήρη εντολή της UNICEF στην Ελλάδα, η οποία μεταφράζεται στην παροχή στήριξης και άμεσης συνεργασίας με τα Κράτη Μέλη του Οργανισμού για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους έναντι των παιδιών, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC), την οποία η Ελλάδα επικύρωσε το 1993.

Ως εκ τούτου, το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα επεκτείνει την υποστήριξή του σε όλους τους κρατικούς φορείς που έχουν ρόλο να διασφαλίσουν ότι και τα δύο εκατομμύρια παιδιά στη χώρα, μπορούν να απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματά τους.

Φωτο : Η Αγγελική Προκόπη
, από το Σωματείο ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Φωτο : Η Ζέφη Δημαδάμα (Γ.Γ Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Κοινωνικής Συνέχειας και Οικογένειας) και η Κατερίνα Βουρλάκη (Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ)

•Την εξαιρετική εκδήλωση (τα συγχαρητήρια μας στην κυρία Λέκκα), πλαισίωνε Έκθεση Φωτογραφίας του Χρήστου Νικόλη, με στόχο την ευαισθητοποίηση κατά της κακοποίησης των γυναικών







Άλλες φωτογραφίες από την εκδήλωση

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου