Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Ο «θαμμένος δεσπότης» κάτω από την εκκλησιά των Αγίων Αναργύρων στο Μαρούσι

Χρόνια τώρα
κυκλοφορεί μια ιστορία στο Μαρούσι, πως κάτω από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, βρέθηκε κάποτε θαμμένος Επίσκοπος και μάλιστα σε μαρμάρινο θρόνο! Πρόκειται για αστικό μύθο, που όμως αναφέρεται σαν ιστορικό γεγονός και σε έκδοση του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αμαρουσίου!



Συγκεκριμένα, στο βιβλίο Εκκλησίες και θρησκευτική ζωή στο παληό Μαρούσι (Έκδοση Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Δήμου Αμαρουσίου, 1995), γράφεται: 

« Η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, είχε υπόγεια μικρή στοά μέσα στην οποία βρέθηκαν κάποτε χάλκινα σκεύη και ένα πήλινο δοχείο διακοσμημένο και με επιμέλεια κλεισμένο μέσα στο οποίο βρέθηκε ένα κλειδί. Στη μικρή υπόγεια στοά (κατακόμβη) βρέθηκε επισκοπικός τάφος. Διαπιστώθηκε τούτο από τα ταφικά κτερίσματα και από το γεγονός ότι το ενταφιασθέν σώμα ήταν τοποθετημένο πάνω σε μαρμάρινο κάθισμα» 

Το κείμενο αυτό που υπάρχει στην έκδοση του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αμαρουσίου, είναι γραμμένο από τον σχολικό σύμβουλο, Δημήτρη Μασούρη, ο οποίος μάλιστα τονίζει πως 

«Οπωσδήποτε ο χώρος της κατακόμβης πρέπει να αποκατασταθεί και να γίνει προσκύνημα των πιστών». 

Η «πληροφορία» για την «κατακόμβη» και τον «θαμμένο δεσπότη», αναπαράγεται και στο βιβλίο ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ του Τάκη Πολιτόπουλου (έκδοση του 1996). 
Ο Πολιτόπουλος μάλιστα, το αναφέρει ως αρχαιολογικό εύρημα, που έγινε λίγο πριν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και ο Μασούρης και ο Πολιτόπουλος, φαίνεται πως πίστεψαν φανταστικές ιστορίες που έλεγαν παλιοί Μαρουσιώτες για κάποια μυστική κατακόμβη κάτω από την εκκλησιά και κάποιον θαμμένο εκεί δεσπότη. 

Οι ιστορίες αυτές, είχαν βγει, ίσως επειδή, όπως λέγεται, στον χώρο της εκκλησιάς, πολύ παλιά, υπήρχε νεκροταφείο.

Ο προϊστάμενος του Ναού των Αγίων Αναργύρων, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Δαμασκηνός Χρυσολωράςδιαβεβαιώνει πως ούτε κρυφή κατακόμβη υπάρχει εκεί, ούτε γνωρίζει να βρέθηκε ποτέ κάτω από την εκκλησιά, θαμμένος δεσπότης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα θρυλικά Κανατάδικα στο Μαρούσι



> >

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου