Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Εθνικό πρόβλημα (που δεν μπορεί όμως να λυθεί μόνο από την Ελλάδα) η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού

Από την μια, η αγωνιώδης προσπάθεια απελπισμένων ανθρώπων να βρουν τόπο να ζήσουν. Από την άλλη η Ελλάδα, γίνεται πύλη εισόδου αλλά όχι και εξόδου των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Οι πρόσφυγες-μετανάστες δεν έχουν προορισμό την Ελλάδα. Θέλουν να φθάσουν στις πλούσιες χώρες της Ευρώπης. Όμως «πακεταρίζονται» εδώ.

Και το πρόβλημα, μεγαλώνει.



Μέρκελ, και Μακρόν στέλνουν εσπευσμένα τους υπουργούς Εσωτερικών τους σε Αθήνα και Άγκυρα, για να βρουν κάποια λύση. Εκείνο που τους τρομάζει είναι να μην φθάσουν στις χώρες τους οι ροές. Οι πρόσφυγες/μετανάστες να «πακεταριστούν» οπουδήποτε, αλλά να μην φθάσουν εκεί. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι οι χώρες εισόδου δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμιστούν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής/προσφυγικής πίεσης.

Είπε στους Ευρωπαίους εταίρους: 

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων των ανθρώπων που φεύγουν από τους πολέμους και την καταπίεση ή απλώς αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον».

Το πρόβλημα είναι τεράστιο, και σύντομα οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ και της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ θα επισκεφθούν Άγκυρα και Αθήνα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί προτίθενται να καταστήσουν σαφές στην Τουρκία ότι δεν εφαρμόζει τη συμφωνία που έχει συνάψει με την ΕΕ για το μεταναστευτικό. Και αν το «καταστήσουν σαφές» τι θα κάνει η Τουρκία; Θα σταματήσει να στέλνει σε μας τις ροές; 

Λέγεται ακόμα, πως θα ασκήσουν πιέσεις και στην ελληνική πλευρά, ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία προώθησης των μεταναστών και προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία. Ε και; Αν τους στείλουμε πίσω, λύνεται το πρόβλημα; Πάλι θα έρχονται, με κάθε τρόπο έστω και αν ρισκάρουν να πνιγούν, και πάλι θα "πακεταρίζονται" στην Ελλάδα.
Δεν μπορείς να σταματήσεις απελπισμένους να βρουν δρόμο για μια θέση στον ήλιο της ζωής.






> >

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου