Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

ΠΡΟΣΟΧΗ δεν έχουν τέλος οι τηλεφωνικές απάτες - Τι πρέπει να γνωρίζετε για να μην πέσετε θύματα

Απατεώνες παίρνουν τηλέφωνα
σε ανυποψίαστους πολίτες, παρουσιαζόμενοι σαν υπάλληλοι του Δήμου και τους ζητούν κωδικούς και άλλα προσωπικά στοιχεία, δήθεν για να  καταβάλλουν χρήματα από το Ταμείο του Δήμου στον τραπεζικό λογαριασμό τους. Δυστυχώς πολλοί τους πιστεύουν δίνουν τα στοιχεία τους, οι απατεώνες μπαίνουν στο e-banking, και το αδειάζουν. Σχετική καταγγελία έγινε σήμερα και στο Μαρούσι. Δεν είναι η πρώτη φορά.

Σε πολλούς άλλους Δήμους έχουν καταγγελθεί ανάλογες απατεωνίστικες δράσεις.

Άλλοι τρόποι που εξαπατούν:

•Τηλεφωνούν και κάνουν τους γιατρούς. Με το πρόσχημα ότι συγγενικό πρόσωπο είχε τροχαίο, ζητούν χρήματα για έκτακτο χειρουργείο. Θύμα τέτοιας τηλεφωνικής απάτης έπεσε μια 87χρονη πριν λίγο καιρό, στο Μαρούσι. Η ηλικιωμένη δέχτηκε τηλεφώνημα από συμμορία απατεώνων όπου της ανέφεραν ότι η κόρη της έπεσε θύμα τροχαίου. Μάλιστα άκουσε μια γυναικεία φωνή να σφαδάζει και να φωνάζει «μαμά» ενώ στη συνέχεια οι απατεώνες προσποιούμενοι τους γιατρούς της είπαν πως πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα γι΄αυτό και έπρεπε να τους δώσει χρήματα.. Η ηλικιωμένη μάζεψε ό,τι οικονομίες είχε στο σπίτι, τις έβαλε σε μια σακούλα, όπως της υπέδειξαν οι δράστες και μία συνεργός πήγε κάτω από το σπίτι της και η 87χρονη της πέταξε μια σακούλα που περιείχε χρήματα, λίρες και κοσμήματα.

•Τηλεφωνούν, προσποιούνται τους τεχνικούς σε κέντρα υποστήριξης μεγάλων εταιρειών λογισμικού, και «προθυμοποιούνται» να βοηθήσουν τους πολίτες στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων στους υπολογιστές τους ή να πραγματοποιήσουν έλεγχο γνησιότητας των εγκαταστημένων προγραμμάτων στους υπολογιστές τους, ώστε να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν. Ζητούν από τους ανυποψίαστους πολίτες να εγκαταστήσουν στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, αποκτώντας έτσι έλεγχο στον υπολογιστή τους και στο σύνολο των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν, όπως, λογαριασμούς e-banking.

Συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία.

Σε περίπτωση που έχουν αποκαλύψει προσωπικά δεδομένα προτείνεται:

Να επικοινωνήσουν άμεσα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου