Τρίτη 23 Απριλίου 2024

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ : Ημερίδα με θέμα "Για μία ισχυρή Εθνική Οικονομία"

Κατάμεστη από κόσμο η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, στη συζήτηση για την Εθνική Οικονομία, την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024. Σε απόλυτα δημοκρατικό κλίμα, ανέπτυξαν τις απόψεις τους, οι Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Χριστοδουλάκης και Νίκος Βέττας. Συντόνισε τη συζήτηση ο εκδότης Γιάννης Μεϊμάρογλου, και χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Θόδωρος Αμπατζόγλου.



Την ημερίδα προλόγισε από τον Μαρουσιώτικο Κύκλο Διαλόγου, ο Κωνσταντίνος Κανελλάκης, ο οποίος ορίζοντας το πλαίσιο της συζήτησης είπε «Παραφράζοντας την περίφημη φράση του επιτελείου του Μπιλ Κλίντον “είναι η οικονομία ηλίθιε”, μπορούμε να πούμε πως όλα “είναι οικονομία αγαπητέ”».

Ευγενέστατος πάντα ο κύριος Κανελλάκης, ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές τους καλεσμένους και τους δημοσιογράφους, μην ξεχνώντας να ευχηθεί στον Κωστή Χατζηδάκη «Κύριε υπουργέ, χρόνια πολλά να ζήσετε σαν τον Ψηλορείτη». Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είχε το Σάββατο τα γενέθλιά του (έγινε 59 ετών).

Αμπατζόγλου : « Αγκαλιάσαμε την ιδέα του Μαρουσιώτικου Κύκλου Διαλόγου. Την ιδέα της δημιουργικής δημοκρατικής αντιπαράθεσης... Εύχομαι να συνεχίσετε!»

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, είπε μεταξύ άλλων :

«Από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσαμε τον Μαρουσιώτικο Κύκλο Διαλόγου, γιατί θεωρούμε ότι το πιο σημαντικό κύτταρο Δημοκρατίας, σε άμεση επαφή με τον πολίτη είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, που πρέπει να δυναμώνει τα ρεύματα, τις σκέψεις, τον διάλογο, τον προβληματισμό και την δημιουργική δημοκρατική αντιπαράθεση, ανάμεσα σε απόψεις…»

Φωτο :Στις πρώτες θέσεις του ακροατηρίου, ήταν ο Ολυμπιονίκης και τώρα υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ Πύρρος Δήμας, δίπλα από τον 92χρονο οικονομολόγο Ευθύμιο Χριστοδούλου, ο οποίος διατέλεσε Ευρωβουλευτής, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Κωστής Χατζηδάκης : « Παρόλο που έληξε η εποπτεία από την πλευρά της Ευρώπης, η ενισχυμένη εποπτεία όπως λέγεται, δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι θα έχουμε εποπτεία άτυπη, από τις αγορές και τους επενδυτές»

Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα, από όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης : 

«Εμείς δεν διεκδικούμε Νόμπελ Οικονομίας. Αυτό που διεκδικούμε είναι κάτι που δεν συμβαίνει πάντα στον τόπο. Ότι δεν αναζητήσαμε λύσεις στη σφαίρα του δογματισμού ή της παραδοξολογίας. Πιστεύω ότι πηγαίνει το μυαλό σας τι εννοώ ως προς την παραδοξολογία… 

Η χώρα έχει μάθει τα μαθήματα του παρελθόντος και προχωρεί με σταθερότητα προς το μέλλον. Αυτή είναι η δημοσιονομική μας πολιτική. 

Και είχα πει και πρόσφατα στις Βρυξέλλες ότι παρά του ότι φιλοσοφικά είμαστε υπέρ της ευελιξίας προσαρμογής, δεν θα κάνουμε χρήση αυτής της ευελιξίας, γιατί ξέρουμε ότι, παρόλο που έληξε η εποπτεία από την πλευρά της Ευρώπης, η ενισχυμένη εποπτεία όπως λέγεται, δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι θα έχουμε εποπτεία άτυπη, από τις αγορές και τους επενδυτές, λαμβάνοντας υπόψιν τι είχε μεσολαβήσει την περασμένη δεκαετία… Άρα συνεχίζουμε αυτή τη γραμμή, την οποία θεωρούμε ότι είναι φιλολαϊκή γιατί είναι το θεμέλιο για την οποιαδήποτε προσπάθεια… 

Από την άλλη πλευρά ακολουθήσαμε μια φιλοεπενδυτική πολιτική…

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Ήδη έχουμε αποτελέσματα. Το ότι έχουμε υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, με βάση τα στοιχεία που βγήκαν σήμερα, σε κάποιο βαθμό σχετίζεται και με αυτό, με το ότι δηλαδή έχουμε ήδη αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Τώρα όπως ξέρετε έχουμε θέσει προθεσμία, μέχρι τις 30 Απριλίου, να συνδεθούν οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων με τα POS…»

Νίκος Χριστοδουλάκης : « Οι μισθωτοί, έχασαν 10 δις. Και δεν υπάρχει καμία βάσιμη ελπίδα, ότι αυτή η δυσμενής και επαχθής εξέλιξη για τους μισθωτούς, θα βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια»

Ο Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπουργός Οικονομικών επί ΠΑΣΟΚ, είπε μεταξύ άλλων : 

«Θεωρώ ότι παρά τις συγκυριακά καλές ειδήσεις που μπορεί να έχει μία κυβέρνηση, παρά τα επιτεύγματα τα οποία μπορεί να θεωρεί ότι έχει καταγράψει, πρέπει διαρκώς να βλέπει ποιοι είναι οι από κάτω καθοριστικοί δομικοί παράγοντες, που επηρεάζουν την σημερινή αλλά κυρίως την μελλοντική κατάσταση. Προπάντων δε, να βλέπει όχι μόνο μία απλή δυναμική, της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά επίσης να βλέπει και μία κοινωνική ανταπόκριση σε αυτή την ανάπτυξη, πόσοι συμμετέχουνε και με ποιον τρόπο σε αυτήν.

Θα δεχτώ καταρχήν, ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, έχει πάει σχετικά καλά σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, και η Ελλάδα έχει αποφύγει την βαθιά ύφεση…

Όμως, θα πρέπει να δούμε και πώς κατανεμήθηκε. Ο τρόπος και το κριτήριο για να το δούμε αυτό, είναι να δούμε πώς κατανέμεται το Εθνικό Εισόδημα.

Αν δούμε λοιπόν, το 2019, πόση προστιθέμενη αξία, αυτό δηλαδή που παράγεται σε όλη τη χώρα, πήγε σε μισθούς και σε κέρδη επιχειρήσεων, και το συγκρίνουμε αυτό με την κατανομή που είχε το 2023, βλέπουμε ότι το μερίδιο των μισθωτών, έπεσε πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Από το 59% πήγε στο 54%. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί, έχασαν 10 δις. Και πρέπει να σας πως, ότι δεν υπάρχει καμία βάσιμη ελπίδα, ότι αυτή η δυσμενής και επαχθής εξέλιξη για τους μισθωτούς, θα βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια»

Φωτο : Οι Αντιδήμαρχοι Σπύρος Σταθούλης και Δημήτρης Σμυρνής 

Ακολουθούν άλλες φωτογραφίες από την ημερίδα














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου