Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Νίκος Βαλλάτος – Αγωνίζεται για να μην γίνει κεραμιδαριό το Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής στο Μαρούσι

«Το Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής, είναι ένας εμβληματικός χώρος για το Μαρούσι» ήταν οι πρώτες λέξεις που μας είπε ο Πρόεδρος του, Νίκος Βαλλάτος (φωτο). Συμφωνούμε απόλυτα. Το Κέντρο αυτό, πρέπει να παραχωρηθεί οριστικά από το ΤΑΙΠΕΔ στον Δήμο.


Και στηρίζουμε την προσπάθεια, να γίνει εκεί το Μουσείο Κεραμικής Τέχνης. 

Φωτο: Το Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής στο Μαρούσι

Πολλοί νομίζουν ότι το όμορφο αυτό κτίριο, το βαμμένο σε κεραμιδύ χρώμα, είναι μόνο ένα εκθετήριο προϊόντων κεραμικής για το σπίτι. Δεν είναι έτσι. 

Φωτο : Εικόνα από τα μαθήματα κεραμικής που γίνονται σε μικρούς και μεγάλους στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής

Μας λέει ο Νίκος Βαλλάτος: 

«Εδώ έχουμε το ΙΕΚ Κεραμικής, εδώ γίνεται το Forum Ελληνικής Κεραμικής, εδώ και η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής Τέχνης κάθε χρόνο. Ακόμη, μαθήματα αγγειοπλαστικής για μικρούς και μεγάλους. Σεμινάρια Κεραμικής και διάφορες άλλες Πολιτιστικές και Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις».

Φωτο : Στα παλιά Κανατάδικα, το εργαστήριο και η οικογένεια του αγγειοπλάστη Νίκου Ψαρούτη

Κυρίως όμως, το Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής, κουβαλά μια βαριά και πολύτιμη κληρονομιά. Τα παλιά Κανατάδικα, τις μνήμες των πρώτων αγγειοπλαστών, που με χώμα φωτιά και νερό, δημιούργησαν τα ωραία τους τεχνουργήματα και έγραψαν ιστορία στο Μαρούσι.

Αν αφήσουμε να χαθεί (ή έστω να υποβαθμιστεί) αυτό το σπουδαίο τοπόσημο, τότε συγχαρητήρια δια την τύχην μας, θα είμαστε για κλάματα και ανάξιοι να λεγόμαστε Μαρουσιώτες. 


Σχετικά με το σχεδιαζόμενο Μουσείο 

Ο Νίκος Βαλλάτος, μας είπε ακόμα για την προσπάθεια, να δημιουργηθεί το Μουσείο Κεραμικής Τέχνης στο Μαρούσι. Γι αυτόν τον λόγο άλλωστε, ο Δήμος Αμαρουσίου, αθλοθετεί την Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής που γίνεται κάθε χρόνο στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής. 

Φωτο : Στην μεγάλη αίθουσα Τέχνης Αλέξανδρος Γαρδέλης του Κέντρου Ελληνικής Κεραμικής. Φωτογραφίζουν τα έργα που θα εκτεθούν στην 57η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής. Φέτος τα εγκαίνια θα γίνουν στις 24 Νοεμβρίου.

Με τα τρία πρώτα βραβεία που δίνει ο Δήμος Αμαρουσίου (3000, 1500 και 1000 ευρώ) αγοράζει κάθε χρόνο τα τρία καλύτερα έργα και τα φυλάσσει (χρόνια τώρα) σε αποθήκη με την προοπτική του Μουσείου.

Βεβαίως, στο Μουσείο δεν θα υπάρχουν μόνο αυτά τα καλλιτεχνήματα, αλλά και τα ντοκουμέντα από την ιστορία των κεραμέων της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου