Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Γιατί κάποιοι αργούν να γεράσουν;

Δεν γερνούν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο ρυθμό. Κάποιοι κάνουν γρηγορότερα ρυτίδες και άλλοι φαίνονται δέκα ή και περισσότερα χρόνια νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;


Ένας από τους κυριότερους λόγους είναι η διαφορά της έκθεσης στον ήλιο. Αυτός που έχει εκτεθεί λιγότερο, δείχνει πιο νέος. 

Τι προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία

Καθώς τα χρόνια περνούν, το δέρμα δεν υφίσταται μόνο τη φθορά της βιολογικής γήρανσης, αλλά και της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ηλιακή ακτινοβολία η οποία προκαλεί βλάβες στο δέρμα που το γερνούν πρόωρα. 


Οι υπεριώδεις ακτίνες επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας, καθώς καταστρέφουν τα κύτταρα της επιδερμίδας μας αλλοιώνοντας τη μεμβράνη και σπάζοντας την αλυσίδα του DNA τους.
Τα κύτταρα, τα οποία αδυνατούν πλέον να λειτουργήσουν σωστά, αρχίζουν να παράγουν λιγότερη μελανίνη, κολλαγόνο και ελαστίνη. Η επιδερμίδα γίνεται εύθραυστη, και ξηρότερη. Αρχίζουν να εμφανίζονται ρυτίδες. 

Φωτογήρανση

Φωτογήρανση, ονομάζεται η γήρανση του δέρματος η οποία οφείλεται στην έκθεση στις ακτίνες του ήλιου. Αποτελεί, μαζί με την ορμονολογική, τις δύο κυριότερες αιτίες γήρανσης. Αρχίζει από τη στιγμή που εκτιθέμεθα στον ήλιο, αλλά οι βλάβες είναι ορατές, συνήθως μετά τα 40. Η χαλάρωση, οι μελαχρωματικές κηλίδες, οι πανάδες, οι ρυτίδες, οι ευρυαγγείες, το θαμπό και τραχύ δέρμα είναι τα πιο συχνά σημάδια ενός φωτογηρασμένου δέρματος.

Έτσι ανατρέπεται ο μύθος που θέλει κυρίως τον χρόνο να ευθύνεται για τις ρυτίδες ενώ στην πραγματικότητα η φωτογήρανση προκαλεί έως και το 90% των ρυτίδων του προσώπου. Η καλύτερη πρόληψη απέναντι στη γήρανση του δέρματος είναι η απόλυτη προστασία από τον ήλιο, κάτι σχεδόν αδύνατο σε μια ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα. Έτσι, όσο και αν προσέχουμε την επιδερμίδα μας, μετά τα τριάντα εμφανίζει κάποια από τα σημεία της φωτογήρανσης. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου