Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Βλάσης Κανιάρης – Η Ζωή εν Γύψω

Ο Βλάσης Κανιάρης και το πλακάκι του. Είναι ένας τετράγωνος γύψος 6 Χ 6 cm , και ένα πάνινο κόκκινο γαρύφαλλο. (φωτογραφία του Μ.Νταλούκα, 2005)

Γράφει ο Μανώλης Νταλούκας 

Κοιτάζω σήμερα, ένα πλακάκι που μου χάρισε ο μεγάλος μας καλλιτέχνης, ο αείμνηστος Βλάσης Κανιάρης.Το πλακάκι αυτό, στα χρόνια της χούντας, έγινε σύμβολο ελευθερίας και ονομάστηκε «Ζωή εν Γύψω».

Μοιράστηκε στους επισκέπτες της Νέας Γκαλερί, όπου ο Κανιάρης (Άνοιξη του 1969), παρουσίαζε κατασκευές σε γύψινες φασκιές, δεμένες με συρματόπλεγμα στρατοπέδου συγκεντρώσεως. Το νόημα των έργων ήταν φανερό: Η χούντα, μας είχε δέσει με φασκιές και μας έβαλε μέσα σε συρματόπλεγμα απαγόρευσης.

Φωτο: Ο Βλάσης Κανιάρης μπροστά σε ένα από τα δεμένα με συρματόπλεγμα έργα του. Άνοιξη 1969, στη Νέα Γκαλερί 

Οι Αθηναίοι, που επισκέπτονταν την έκθεση για να δουν τα δεμένα με συρματόπλεγμα έργα του, έπαιρναν δώρο, από τον καλλιτέχνη και αυτό το πλακάκι με το γαρύφαλλο και το κυκλοφορούσαν με νόημα στην πρωτεύουσα. Ο φέρον το πλακάκι, διεμήνυε με εξαιρετικά συμβολικό τρόπο: Υπομονή και η χούντα θα πέσει. 

Είχα διαβάσει για τον Κανιάρη και την περήφανη στάση του, και μου δόθηκε η ευκαιρία, να τον επισκεφτώ στο σπίτι του, τον Ιανουάριο του 2005.

Μου είπε όλη την ιστορία με το πλακάκι, και κατέληξε εξηγώντας... 

«Ο γύψος συμβόλιζε τον θάνατο, και το γαρύφαλλο, τη ζωή. Το σύμπλεγμα, σήμαινε ότι όπου υπάρχει γύψος, όπου υπάρχει θάνατος, δεν μπορεί θα ανθίσει και η ζωή, και ο γύψος αργά ή γρήγορα θα σπάσει...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου