Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Σπύρος Σταθούλης – Ο άνθρωπος που κρατά το πορτοφόλι του Δήμου Αμαρουσίου (Συνέντευξη)

Ο Σπύρος Σταθούλης, στο προαύλιο του παρεκκλησίου Άγ.Δημήτριος (Φωτ. ΜΑΡΟΥΣΙ Ανεξάρτητο Παρατηρητήριο, 2019) 

Αποκλειστική συνέντευξη στο ΜΑΡΟΥΣΙ Ανεξάρτητο Παρατηρητήριο. Τι λέει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και υποψήφιος δημ.σύμβουλος Σπύρος Σταθούλης για τα οικονομικά του Δήμου, για την απόφασή του να συστρατευθεί με τον Θόδωρο Αμπατζόγλου, για τους ανθυποψηφίους Πάνο Βραχνό και Γιάννη Νικολαράκο. Ακόμη θυμάται τα παιδικά του χρόνια στη γειτονιά που μεγάλωσε και δίνει εικόνα από την έρευνα που φέρνει πρώτο τον Αμπατζόγλου. 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Εσείς λοιπόν κρατάτε το πορτοφόλι του Δήμου...

ΣΠ.ΣΤΑΘΟΥΛΗΣ: Ναι. Εξελέγην δημοτικός σύμβουλος το 2007 με τον Πατούλη και το 2008 με κάλεσε στο γραφείο του και μου είπε «αντέχεις να αναλάβεις αντιδήμαρχος οικονομικών;». Μέχρι εκείνη την ημέρα ούτε καν μου είχε περάσει από το μυαλό. Δυο μέρες δεν κοιμήθηκα με τη σκέψη αν μπορούσα να τα καταφέρω. Δέχτηκα τελικά. Από τότε πέρασαν 12 χρόνια και έμεινα στην ίδια θέση.


ΜΑΡΟΥΣΙ: Λοιπόν τι πορτοφόλι έχει ο Δήμος μας; Είναι γεμάτο ή μήπως χρωστάμε; 


ΣΠ.ΣΤΑΘΟΥΛΗΣ: Γεμάτο. Ο Δήμος αυτή τη στιγμή είναι σε μια πολύ καλή οικονομική κατάσταση. Όλα είναι ρυθμισμένα και στο Ταμείο του Δήμου σαν ταμιακό απόθεμα υπάρχουν πάνω από 35 εκατομμύρια. Μετά από πολύ δύσκολα χρόνια, ειδικά την πρώτη τετραετία, οπότε ήταν τεράστιες οι υποχρεώσεις του Δήμου και σε δάνεια και σε προμηθευτές. Θυμάμαι ότι τότε, ο Πατούλης έλεγε χαριτολογώντας «έχουμε φτάσει να χρωστάμε σε όποιον μιλάει ελληνικά». Είχαμε ένα πίνακα οφειλών 80 εκατομμύρια. Αυτά λοιπόν τα συμμαζέψαμε σιγά σιγά, και πέρα από τη μείωση κόστους του ίδιου του Δήμου, εκμεταλλευτήκαμε ό,τι υπήρχε σε νομοθετικό πλαίσιο ή πιέζοντας να υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που να μας δίνει τη δυνατότητα να πηγαίνουμε τα δάνεια πιο πίσω , να μειώνουμε τα επιτόκια, να κουρεύουμε τόκους. Βέβαια πήραμε και χρηματοδοτήσεις..

ΜΑΡΟΥΣΙ: Τα μεγαλύτερα έσοδα του Δήμου από πού έρχονται; 

ΣΠ.ΣΤΑΘΟΥΛΗΣ: Από τα δημοτικά τέλη και το δημοτικό φόρο. Εδώ όμως το 70% των δημοτικών τελών και φόρων, δεν το πληρώνουν τα νοικοκυριά ή τα μικρά καταστήματα του ιστορικού κέντρου. Το πληρώνουν όλες οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και νοσοκομεία, που είναι στο λεγόμενο υπερτοπικό κέντρο, στον άξονα κυρίως της Λεωφόρου Κηφισίας .

ΜΑΡΟΥΣΙ: Τι λέτε για όλα αυτά που ακούγονται για σπατάλες του Δήμαρχου ;

ΣΠ.ΣΤΑΘΟΥΛΗΣ: Δεν έχουν καμία δόση αληθείας. Υπάρχουν ξεκάθαρα τα οικονομικά... το πού έχουν δοθεί τα χρήματα. Τα οικονομικά μας είναι ένας καθρέφτης. Εξάλλου υπάρχει το ελεγκτικό συνέδριο, ο επίτροπος ο οποίος ελέγχει όλες τις δαπάνες. Αν υπάρχουν δαπάνες που μπορούν να χαρακτηριστούν σπατάλες, ο επίτροπος εκ του νόμου, δεν τις εγκρίνει. Άρα και να θέλεις δεν μπορείς να κάνεις σπατάλες. 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Κάποιοι χαρακτήρισαν σπατάλη, τα 120 αρνιά που θα σουβλίσει ο Δήμος το Πάσχα. Τα πληρώνει ο Δήμος αυτά; 

ΣΠ.ΣΤΑΘΟΥΛΗΣ: Όχι, από τον προϋπολογισμό του Δήμου, για τα αρνιά, δεν πληρώνεται τίποτα. Το μόνο κομμάτι που πληρώνουμε είναι για τον εξοπλισμό της γιορτής, μικροφωνικές, εξέδρα κ.α που έχουμε συγκεκριμένους προμηθευτές για τις εκδηλώσεις. Όλα τα υπόλοιπα τα τρόφιμα, τα αρνιά, είναι προσφορές, ύστερα από επιστολές που ο Δήμαρχος έστειλε σε μεγάλες εταιρείες και σε παραγωγούς που θέλουν να προσφέρουν 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Να έρθουμε τώρα, να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα εσάς. Μιλήστε μου για τον εαυτό σας 

ΣΠ.ΣΤΑΘΟΥΛΗΣ: Γεννήθηκα τον Γενάρη του 1962 στα Ανάβρυτα. Η γειτονιά μου είναι στην Ιερέως Δούση. Εκεί μεγάλωσα, στο Τρίτο Δημοτικό πήγα σχολείο και μετά στο Πρώτο Γυμνάσιο ... 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Τι αναμνήσεις έχετε από εκείνα τα χρόνια; 

ΣΠ.ΣΤΑΘΟΥΛΗΣ: Ο πατέρας μου ήταν δικαστικός υπάλληλος. Η μητέρα μου δεν δούλευε, ήταν στο σπίτι για να μας μεγαλώσει. Ήμασταν τρία αδέλφια σε μια παραδοσιακή οικογένεια, με τον παππού και τη γιαγιά...είχαμε πολύ ωραία γειτονιά. Θυμάμαι βγαίναμε στην Ιερέως Δούση, βάζαμε στις κολώνες ένα σχοινί και παίζαμε βόλεϊ. Τότε περνούσε αυτοκίνητο κάθε μισή ώρα. Πηγαίναμε στα Αλώνια, ή πάνω στα Καρπάθια και παίζαμε μπάλα. Είχαμε φίλους, ήμασταν όλοι με τα ποδήλατα... τότε ήταν κάτι άλλο.

ΜΑΡΟΥΣΙ: Τώρα ποια είναι η οικογενειακή σας κατάσταση; 

ΣΠ.ΣΤΑΘΟΥΛΗΣ: Είμαι παντρεμένος από το 2001, έχω ένα γιο 15 χρόνων. και μένουμε προς τα σχολεία του Δούκα στα Καρπάθια. 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Ο Πολιτικός χώρος από όπου προέρχεστε είναι η ΝΔημοκρατία; 

ΣΠ.ΣΤΑΘΟΥΛΗΣ: Ακριβώς. Εγώ και πριν ακόμα από το Πανεπιστήμιο, στο Γυμνάσιο Λύκειο, είχα ενταχθεί στις τάξεις της νεολαίας της ΝΔ. Αργότερα ασχολήθηκα συνδικαλιστικά και στο δικηγορικό χώρο όταν έγινα δικηγόρος. 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Είναι γνωστό ότι αρχικά είχατε ανακοινώσει ότι θα είστε υποψήφιος Δήμαρχος... 

ΣΠ.ΣΤΑΘΟΥΛΗΣ: Ναι, στην αρχή το ανακοίνωσα στον Δήμαρχο, μετά έκανα και μια δήλωση και είπα ότι προτίθεμαι να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος. Έθεσα όμως την προϋπόθεση της στήριξης από τη ΝΔ. Συμμετείχα κι εγώ, όπως και άλλοι επτά στη αρχή συνάδελφοι που στη συνέχεια γίναμε εννέα, στις διαδικασίες που άνοιξε η αρμόδια επιτροπή της ΝΔ για να δοθεί στήριξη στο Μαρούσι. Στο τέλος και αφού κάναμε τις διαδικασίες και τις εποφές, η επιτροπή στην οποία προήδρευε ο Νικήτας Κακλαμάνης, μας είπε ότι η απόφασή τους ήταν να στηρίξουν τον Θόδωρο Αμπατζόγλου. Εγώ, από εκείνο το βράδυ, μέσα στη σύσκεψη που είχαμε στη ΝΔ είπα πως αποσύρω την υποψηφιότητά μου και εφόσον επιθυμεί ο Αμπατζόγλου, θέτω τον εαυτό μου στο ψηφοδέλτιό του. Αυτό ανακοίνωσα και την άλλη μέρα και στη δημοτική ομάδα που κάναμε παρουσία του Δημάρχου. 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Κατά τη γνώμη σας, το ίδιο θα έπρεπε να κάνουν και οι άλλοι; 

ΣΠ.ΣΤΑΘΟΥΛΗΣ: Ναι. Όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία Νομίζω ότι από τη στιγμή που κάποιος συμμετέχει σε μια τέτοια διαδικασία, είναι υποχρεωμένος να αποδεχτεί και το αποτέλεσμα 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Την απόφαση δηλαδή... 

ΣΠ.ΣΤΑΘΟΥΛΗΣ: Βεβαίως, την απόφαση. Εάν δεν ήθελε κάποιος εξαρχής να την αποδεχτεί, μπορούσε να μην συμμετέχει, να καταγγείλει, και όχι εκ των υστέρων να λέει πως ήταν στημένα ή ότι έγιναν παρασκήνια. Εάν δηλαδή έβγαινε αυτός και όχι ο Θόδωρος δεν θα ήταν στημένο δεν θα είχε παρασκήνιο; Ξαφνικά το θυμήθηκε όταν δόθηκε η στήριξη στον Αμπατζόγλου; Το ίδιο θα έλεγαν αν έπαιρνα εγώ τη στήριξη; Όλος ο κόσμος ξέρει ότι έχω μια πολύ καλή σχέση από τα φοιτητικά μου χρόνια, με τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ τον Κώστα Χατζηδάκη. Τι θα έλεγαν ότι μου έδωσε στήριξη ο Χτατζηδάκης;...λοιπόν αυτά νομίζω είναι αστεία και εφόσον συμμετέχεις σε μια τέτοια διαδικασία πρέπει να είσαι έτοιμος να αποδεχτείς το αποτέλεσμα. 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Τώρα όμως ίσως ένας Νδημοκράτης είναι μπερδεμένος..γιατί να επιλέξει τον Αμπατζόγλου και όχι Βραχνό ή Νικολαράκο ας πούμε...Αρκεί η στήριξη για να βγάλει απόφαση; 

ΣΠ.ΣΤΑΘΟΥΛΗΣ: Ο ΝΔημοκράτης έχει κάποια πράγματα να μετρήσει. Το ένα είναι ότι η ΝΔ δίνει στήριξη στον Θόδωρο. Το δεύτερο είναι ποιος από όλους είναι ο καταλληλότερος για Δήμαρχος. Πέρα από τη στήριξη, μετρά και η προσωπικότητα και οι ικανότητες του κάθε υποψηφίου. Εγώ δεν θέλω να πω για τους άλλους δύο, γιατί τους εκτιμώ..ο Βραχνός είναι εξαιρετικός γιατρός, ο Νικολαράκος πάλι, είναι πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου, δεν έχω να πω τίποτα κακό για αυτόν... 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Ε καλά τώρα, έχετε πει για τον Νικολαράκο.. δεν έχετε πει πως δίνει θεατρικές παραστάσεις; 

ΣΠ.ΣΤΑΘΟΥΛΗΣ: Αυτό το είπα σε μια στιγμή που θεώρησα ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Γιάννης Νικολαράκος – με τον οποίο έχουμε φιλία όλα αυτά τα χρόνια- μίλησε για το πρόσωπό μου για πράγματα τα οποία δεν είναι του χαρακτήρα μου. Θεώρησα ότι όφειλα κι εγώ να απαντήσω αναλόγως. Διότι ήταν μια προσωπική επίθεση. Πάντως σας ενημερώνω ότι μετά και τη δεύτερη ανακοίνωση, τον πήρα τηλέφωνο και του είπα «Γιάννη αυτά δεν είναι σοβαρά, δεν πάμε έτσι στις εκλογές, εγώ δεν θα σου απαντήσω άλλη φορά, θέλω να σταματήσουμε». Και όντως, μετά σταμάτησε όλο αυτό και δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να το συνεχίσουμε. 

Θέλω λοιπόν να σταθώ στο εξής. Ο Θόδωρος Αμπατζόγλου, πέρα από τη στήριξη της ΝΔ, είναι πιστεύω ο κατάλληλος άνθρωπος μέσα από την εμπειρία που έχει, στη δημόσια διοίκηση και τις θέσεις που έχει υπηρετήσει, στον ΟΑΕΔ και στο ΙΚΑ, και γενικά η όλη του πολιτεία και η συνδικαλιστική του δράση ως πρόεδρος φαρμακοποιών, για μένα όλα αυτά, δίνουν τα εχέγγυα ότι μπορεί να είναι ο δήμαρχος που θέλει η πόλη και που θα οδηγήσει την πόλη στην επόμενη μέρα. Η πόλη χρειάζεται έναν τεχνοκράτη δήμαρχο ο οποίος θα είναι στο Δήμο κάθε μέρα και θα φροντίζει για την καθημερινότητα του δημότη. Αυτό νομίζω θα το κάνει ο Θόδωρος. 


ΜΑΡΟΥΣΙ: Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια εικόνα ; 

ΣΠ.ΣΤΑΘΟΥΛΗΣ: Μια έρευνα που έγινε μετά τις γιορτές στα μέσα Ιανουαρίου, έδειξε ότι παγιώνεται η κατάσταση. ότι ο Θόδωρος Αμπατζόγλου είναι πρώτος με αρκετή διαφορά από τον δεύτερο που όπως δείχνει η έρευνα είναι ο Καραμέρος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου