Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Ο Νόστος του odysmod – Μουσικές για την επιστροφή στην πατρίδα

Φωτο : Ο odysmod (Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος) 

Ο odysmod, είναι ο γιος του παλαιού τερματοφύλακα της ΑΕΚ, Γιώργου Σιδηρόπουλου. Γεννήθηκε το 1977, πραγματικό του όνομα Κωνσταντίνος. Μόλις ανέβασε στο bandcamp το νέο του άλμπουμ με τίτλο Νόστος.


Νόστος σημαίνει επάνοδος, και μάλιστα στην πατρίδα. Νόστος είναι η κοινή επιγραφή πολλών Επών, που ψάλλουν την επιστροφή των ελλήνων ηρώων από την Τροία. Ένας τέτοιος Νόστος είναι και η Οδύσσεια. Ο Όμηρος, συχνά χαρακτηρίζει τον Νόστο γλυκύ (ηδύς νόστος, γλυκερός νόστος) και ο λαός νόμισε πως Νόστος σημαίνει γλυκύς, εύγεστος, έτσι και ονόμασε «νόστιμα» τα φαγητά που έχουν ωραία γεύση. Νόστιμος όμως, σημαίνει «αυτός που επιστρέφει στην πατρίδα». Ο odysmod, με το ψηφιακό άλμπουμ Νόστος, μας παραδίδει μουσικές που νοσταλγούν την πατρίδα. Είναι φανερό, πως ο καλλιτέχνης επιθυμεί την επιστροφή στην Ελλάδα, πριν από την Κρίση. Το προσωνύμιο odysmod, που επέλεξε ως καλλιτεχνικό του όνομα, συνδυάζει τις λέξεις Odyssey και Modulation (Οδύσσεια και Διαμόρφωση).  
Πράγματι, διαμορφώνει την προσωπική του Οδύσσεια, ο Κωνσταντίνος, με άλλα λόγια τραβάει κουπί, όπως όλοι οι πραγματικοί καλλιτέχνες, στα μίζερα χρόνια της Κρίσης. Βιοπορίζεται ως ηχολήπτης, αλλά τώρα, δουλεύει στα χωράφια, στην Κρύα Βρύση του νομού Πέλλας. Άλλες δουλειές που κάνει είναι σε μπαρ, σερβιτόρος σε ταβέρνα, όπου βρει, δεν τρομάζει.

Μας εκφράζει απόλυτα, ο Νόστος, που παρουσίασε ο Κωνσταντίνος. Ένα είδος ambient μουσικής, όχι όμως ανέμελης, όχι χαρούμενης. Η μουσική του, είναι ένας καημός, ένας θλιμμένος αναστεναγμός, για την επιστροφή στην αξιοπρέπεια, στην εργασία και στην κοινωνική συνοχή, σε όλα όσα χάσαμε στα χρόνια των Μνημονίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου