Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Επτά στους δέκα δεν πήγαν στον γιατρό γιατί δεν είχαν λεφτά!

Σε έκθεσή της η ΕΛΣΤΑΤ, με θέμα την κατάσταση της υγείας, τη χρήση υπηρεσιών υγείας, αλλά και παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, καταγράφει ανησυχητικά αποτελέσματα. Οι λόγοι που αναφέρθηκαν ως κύριοι για τη μη ικανοποίηση της αναγκαίας ιατρικής εξέτασης ή θεραπείας, από τον πληθυσμό που χρειάστηκε ιατρική εξέταση ή θεραπεία και δεν την έλαβε, παρουσιάζονται στο Γράφημα. Για περίπου 7 στους 10 (66,8%) ο κύριος λόγος ήταν οικονομικός.

Τα στοιχεία προέρχονται από την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, έτους 2022

Αναφορικά με τη γενική κατάσταση της υγείας, το 7,4% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι έχει πολύ κακή ή κακή υγεία, το 15,4% μέτρια, ενώ το 77,2% πολύ καλή ή καλή υγεία.

Το 24,9% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω έχει χρόνιο πρόβλημα υγείας. Χρόνιο πρόβλημα ή χρόνια πάθηση δηλώνουν περίπου 3 στις 10 γυναίκες (27,0%) και 2 στους 10 άνδρες (22,6%). Χρόνιο θεωρείται το πρόβλημα υγείας ή η πάθηση που διαρκεί ή πρόκειται να διαρκέσει περισσότερους από 6 μήνες, με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Οδοντιατρική / στοματολογική / ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι λόγοι που αναφέρθηκαν ως κύριοι για τη μη ικανοποίηση της αναγκαίας οδοντιατρικής / στοματολογικής / ορθοδοντικής εξέτασης ή θεραπείας, από τον πληθυσμό που χρειάστηκε οδοντιατρική εξέταση ή θεραπεία και δεν την έλαβε : Για περίπου 9 στους 10 (87,5%) ο κύριος λόγος ήταν οικονομικός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου