Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ - Δεν επηρεάζονται ρήγματα του ελλαδικού χώρου, λέει ο Τσελέντης

Δραματικά ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία. Τουλάχιστον 640 οι νεκροί και πάνω από 3.000 οι τραυματίες ενώ χιλιάδες είναι οι εγκλωβισμένοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι νεκροί μπορεί να φτάσουν τις 10.000. «Δεν επηρεάζονται ρήγματα του ελλαδικού χώρου»  δηλώνει ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Άκης Τσελέντης. Η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει μήνες με πολύ ισχυρούς μετασεισμούς, που θα φτάνουν τα 7R.

Ο κ. Τσελέντης επισημαίνει πως ο σεισμός έγινε στο ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας (East Anatolian Fault)», δηλαδή «καμία σχέση με το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας (North Anatolian Fault) που φτάνει μέχρι το Βόρειο Αιγαίο και μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα».

Ο Στίβεν Χικς, σεισμολόγος στο University College του Λονδίνου, λέει ότι ο προηγούμενος μεγάλος σεισμός, επίσης μεγέθους 7,8 βαθμών, έπληξε τη βορειοανατολική Τουρκία τον Δεκέμβριο του 1939 και σκότωσε 30.000 ανθρώπους.

Σεισμός ισχύος 7,6 βαθμών στις 17 Αυγούστου 1999, είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.

Η Ελλάδα στέλνει ομάδα της ΕΜΑΚ για να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης

Η ομάδα της ΕΜΑΚ θα μεταφερθεί στην Τουρκία με C-130 που θα πετάξει μετά τη 1μμ από την Ελευσίνα.

Την θλίψη του για τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας εξέφρασε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα κινητοποιεί τους πόρους της και θα βοηθήσει άμεσα».

Το tweet του πρωθυπουργού αναφέρει: «Βαθιά θλίψη για την καταστροφική καταστροφή του σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία. Τα θερμά μας συλλυπητήρια εκφράζουμε στις οικογένειες των θυμάτων και οι σκέψεις μας είναι με όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν. Η Ελλάδα κινητοποιεί τους πόρους της και θα βοηθήσει άμεσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου