Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Παπαζάχος : «Η Αθήνα δεν κινδυνεύει από την σεισμική ακολουθία. Ο κίνδυνος είναι για τα Ψαχνά και τη Χαλκίδα».

Ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στα Ψαχνά Ευβοίας σήμερα, λίγο πριν τις 14:30 το μεσημέρι. «Οι δονήσεις αυτές θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν τα 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. Οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι οπλισμένοι με υπομονή», ανέφερε ο καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Παπαζάχος.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, κοντά στην Χαλκίδα.

Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, συνεκλήθη και έδωσε τις εισηγήσεις της στην Πολιτεία.

Ερωτηθείς σχετικά με το ρήγμα στην περιοχή των Ψαχνών, ο σεισμολόγος είναι σαφής: «Κανείς δεν μπορεί να περιμένει σεισμό σε κάποια περιοχή, διότι οι σεισμοί δεν προβλέπονται. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ένα γνωστό ρήγμα, το ρήγμα των Ψαχνών όπου έχει δώσει σεισμούς στο πρόσφατο παρελθόν. Τα ρήγματα αυτά έχουν εμφανή γεωλογικά στοιχεία ότι έχουνε δράσει στο πρόσφατο παρελθόν. Το ρήγμα λοιπόν εκεί είναι γνωστό. Είχε δώσει σεισμό το 2003 ο οποίος είχε μεγάλη μετασεισμική ακολουθία με δονήσεις της τάξεως 4- 4,5 Ρίχτερ».

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαζάχος, οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν μπορεί να φτάσουν και στο ίδιο μέγεθος.



«Θα ακολουθήσουν σημαντικοί μετασεισμοί. Θα αισθάνονται έντονα και στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ωστόσο η Αθήνα δεν κινδυνεύει από την ακολουθία. Ο κίνδυνος είναι για τα Ψαχνά και τη Χαλκίδα».



Όπως αναφέρει ο διευθυντής του εργαστηρίου γεωφυσικής ΑΠΘ, το συγκεκριμένο ρήγμα «μπορεί εύκολα να δώσει εύκολα σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ και λίγο παραπάνω».



«Θα αλλάξουν χρονιά με σεισμούς»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι κάτοικοι θα αλλάξουν χρονιά με σεισμούς. Θα υπάρχουν και ισχυροί μετασεισμοί στο μέγεθος του πρώτου σεισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου