Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Αγγελική Ινέτζη Δημητρακάκη - Ερωτήματα για την διαδικασία εμβολιασμού

Γράφει η καρδιολόγος και συνεργάτης του ΜΑΡΟΥΣΙ Ανεξάρτητο Παρατηρητήριο, Αγγελική Ινέτζη Δημητρακάκη

Ο εμβολιασμός αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την πρωτογενή πρόληψη των ασθενειών και ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για την δημόσια υγεία.

Η ανοσοποίηση που επιτυγχάνεται μέσω των εμβολίων είναι η καλύτερη άμυνα που έχουμε απέναντι σε σοβαρές και δυστυχώς πολλές φορές θανατηφόρες μεταδοτικές ασθένειες όπως είναι σήμερα ο covid-19.

Για να είναι επιτυχής ο εμβολιασμός (ασφαλής και γρήγορος, δηλαδή να εμβολιασθεί μεγάλος αριθμός πολιτών σε σύντομο χρονικό διάστημα) ) για τον SARS-CoV-2, προϋποθέτει σωστή οργάνωση και συνεργασία της Πολιτικής ηγεσίας με τους Ιατρούς και τους υπόλοιπους Πάροχους Φροντίδας Υγείας. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει στείλει στους αρμόδιους φορείς προτάσεις και διευκρινήσεις για τον καλύτερο και συντονισμένο ρόλο όλων όσοι εμπλέκονται στην Υγεία ανάλογα πάντα με την εκπαίδευση και την γνώση τους και τα καθήκοντα που ορίζουν τα παραπάνω. Μετά από την κυκλοφορία των εντύπων από τις αρμόδιες αρχές προκύπτουν κάποια ερωτηματικά.

Αλήθεια ποιος είναι αρμόδιος να πιστοποιήσει έναν ασθενή με ή χωρίς προβλήματα υγείας εάν μπορεί να κάνει το εμβόλιο εκτός από τον ιατρό του;

Γιατί να δοθούν 12.000.000 από την κυβέρνηση για ¨κλείσιμο ραντεβού¨ από άλλον πάροχο υγείας (φαρμακοποιό) και όχι δωρεάν από τον προσωπικό του ιατρό που ταυτόχρονα θα ξέρει μετά την λήψη του ιατρικού ιστορικού του αν μπορεί ή όχι να εμβολιαστεί. Ταυτόχρονα θα ετοιμάζει ο ιατρός την συγκατάθεση και δεν θα πηγαίνει στο εμβολιαστικό κέντρο με την πιθανότητα να τον αποκλείσουν εκεί.

Αναρωτιέται κανείς γιατί ο πολίτης να πάει στο εμβολιαστικό κέντρο και εκεί να απαντήσει ένα γενικό ερωτηματολόγιο το οποίο δεν θα το υπογράψει απαραίτητα ιατρός αλλά γενικά ένας επαγγελματίας Υγείας.

Λέγοντας επαγγελματίας ή πάροχος φροντίδας υγείας, αυτός μπορεί να είναι ιατρός , νοσηλευτής, οδοντίατρος, μαία, φαρμακοποιός , λογοθεραπευτής, φυσικοθεραπευτής, ψυχολόγο κ.α, γενικά όποιος ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ένα ακόμα εύλογο ερώτημα από το ερωτηματολόγιο είναι σε περίπτωση που υπάρχει ένα ή περισσότερα ναι¨, ή λαμβάνει κάποια θεραπευτική αγωγή ποιος θα αποφασίσει εάν θα κάνει το εμβόλιο ο συγκεκριμένος εξεταζόμενος ,ο οποίος υπογράφει ως ασθενή (είναι ασθενής αναρωτιέμαι, θα μπορούσε να υπογράφει ως εξεταζόμενος). Εάν εμφανίσει μετά τα 15 λεπτά που θα παραμείνει στο εμβολιαστικό κέντρο κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια ήπια ή σοβαρή πού θα απευθυνθεί ;

Υπάρχουν σχεδόν 20.000 ιδιωτικά ιατρεία τα οποία αποτελούν τον πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όλο το διάστημα της πανδημίας! Σε αυτά υπάρχει το ιατρικό ιστορικό των ασθενών τους υπεύθυνα και άμεσα και θα μπορούν να ενημερώνουν και κυρίως να κρίνουν και άρα να συνυπογράφουν με τον ασθενή τους την συγκατάθεση για το εμβόλιο πριν πάει στο εμβολιαστικό κέντρο και φυσικά να κλείνουν οι ιατροί το ραντεβού για τον εμβολιασμό αμέσως μετά την λήψη του ιατρικού ιστορικού και γιατί όχι εφόσον μπορούν και θέλουν με συγκεκριμένες προδιαγραφές μετά από συζητήσεις με τους Ιατρικούς συλλόγους και το υπουργείο Υγείας να γίνουν αργότερα και εμβολιαστικά κέντρα όπως μέχρι σήμερα γίνονται όλα τα εμβόλια.

Τα ιδιωτικά ιατρεία συνεχίζουν να είναι δίπλα στους ασθενείς και στην πολιτεία ειδικά τώρα που χρειάζεται σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών, σωστή λήψη ιατρικού ιστορικού σε πιστοποιημένες δομές υγείας ( ιατρεία, νοσοκομεία δημόσια και ιδιωτικά, κέντρα υγείας) .Επίσης υπεύθυνη ενημέρωση και αντιμετώπιση τυχών ανεπιθύμητων ενεργειών να αντιμετωπισθούν με παρουσία ιατρού πάντα σε συνεργασία με το νοσηλευτικό προσωπικό και όχι γενικά και αόριστα πάροχου ή επαγγελματία υγείας..

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι το εμβόλιο επιτυγχάνει πρόληψη και όχι θεραπεία! Κάνοντας το εμβόλιο που πρέπει να το κάνουμε όλοι, μετά πάντα από την σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού μας θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας με τα ίδια μέτρα προστασίας (μάσκα, απόσταση και πλύσιμο χεριών)!

Αγγελική- Ινέτζη Δημητρακάκη
Καρδιολόγος -Εντατικολόγος
Εκλέκτορας Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)

1 σχόλιο:

  1. Σωστά τα γράφει η κυρία Δημητρακάκη. Ιδιαίτερα για τα ιδιωτικά ιατρεία τα οποία στην διαδικασία του εμβολιασμού παραγκωνίζονται. Είναι ο προσωπικός μας γιατρός και όχι γενικά ο "πάροχος" που έχει βαρύνοντα και αποφασιστικό λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή