Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Μαρία Παπανικολάου : «Είμαστε όλοι ψάρια και ζούμε έξω από τα νερά μας»

Φωτο : Η κεραμίστρια Μαρία Παπανικολάου και το έργο της «Ο μετασχηματισμός του εγώ μου» 

Το πρώτο βραβείο στον Διαγωνισμό Γλυπτικής Κεραμικής «Μετασχηματισμοί» κατέκτησε η κεραμίστρια Μαρία Παπανικολάου. Το έργο της έχει τίτλο «Ο μετασχηματισμός του εγώ μου» και δείχνει τον άνθρωπο-ψάρι. Η ίδια έδωσε την εξήγηση: 


«Τα 2/3 του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, το υδάτινο στοιχείο είναι το πραγματικό περιβάλλον μας, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είμαστε ψάρια που όμως ζούμε έξω από τα νερά μας! Έχουμε μετασχηματιστεί σε ανθρώπους με κοστούμια, γόβες ,ακριβά ρούχα. Μετασχηματιζόμαστε σε κάτι που δεν μας αντιπροσωπεύει. Ούτε η σοβαροφάνεια, οι τύποι, οι τίτλοι μπορούν να εγκλωβίσουν το εγώ μας., την διάφανη σαν νερό προσωπικότητά μας .Είμαστε ψάρια και εκεί στο μέρος της καρδιάς ο καθένας μας φτιάχνει καθημερινά το δικό του έμβρυο, την δική του αρχή .Η ψυχή πάντα βρίσκει τρόπους να είναι σε εμβρυακό στάδιο γιατί μόνο έτσι έχει διαύγεια και μπορεί να επιβιώσει. Το έργο μου αυτό προσπαθεί να δείξει. την μετάλλαξη ,τον μετασχηματισμό του εγώ μας .Η ψυχή πάντα θα προσπαθεί να γεννά ζωή ξανά και ξανά ότι μορφή μπορεί να πάρει η ανθρώπινή μας υπόσταση. Η μήτρα της αναγέννησης είναι η ψυχή μας.»

Φωτο : Ο δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου Νώντας Γαρδέλης και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Κεραμικής, Νίκος Βαλλάτος. Η φωτογραφία από τα εγκαίνια της Έκθεσης.

Το έργο της Μαρίας Παπανικολάου, όπως και όλα όσα συμμετείχαν στον Διαγωνισμό, εκτίθεται στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής Λεωφ. Κηφισιάς 207, στο Μαρούσι.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης, έγιναν την Κυριακή 8 Μαρτίου στις 7:00 μ.μ. μαζί με την απονομή τού βραβείου και των επαίνων. Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά από 9:00 έως 21:00. Θα διαρκέσει μέχρι και τις 19 Μαρτίου 2020.

Τηλέφωνα επικοινωνίας 210 61 444 30 & 210 80 25 332 


Σχετικά με τον Διαγωνισμό 

Η Ομάδα Κεραμέων Ίχνη σε συνεργασία με την ΠΕΚΑ διοργάνωσαν τον διαγωνισμό Γλυπτικής Κεραμικής με θέμα «Μετασχηματισμοί». Επί δύο μέρες, Σάββατο και Κυριακή 7 και 8 Δεκεμβρίου 2019, δεκαπέντε εξαιρετικοί κεραμίστες –γλύπτες από τις 11 το πρωί φιλοτεχνούσαν τα έργα τους παρουσία κοινού, στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής στο Μαρούσι (Δείτε και ΕΔΩ

Φωτο : Η Μαρία Παπανικολάου, ενώ αρχίζει να φιλοτεχνεί το έργο της στις 7 Δεκεμβρίου 2019

Οι συμμετοχές των καλλιτεχνών: 

Ζερβάκη Εύα, Ιωάννου Μάγκυ, Κορνήλιου Ναυσικά, Κατσάρης Φώτης, Κυργιαφίνη Ιωάννα, Κυριάκη Βασιλική, Λασκαρίνα Γιακουμάτου, Μαυρογιαννίδης Δημήτριος, Μεθενίτης Σπύρος, Πανταζή Αντιγονη, Παπανικολάου Μαρία, Πολίτη Αγγελική, Ρασσιά Φιόνα, Ρεβύθη Κλεάνθη, Σφακιανάκη Μαριάνθη

Δόθηκαν 5 ισάξιοι έπαινοι για το έργο τους στους: Ζερβάκη Εύα, Ιωάννου Μάγκυ, Κατσάρης Φώτης, Πολίτη Αγγελική, Ρασσιά Φιόνα

Credits – Όλες οι φωτογραφίες ΜΑΡΟΥΣΙ Ανεξάρτητο Παρατηρητήριο 

Δείτε άλλες φωτογραφίες από τα εγκαίνια της Έκθεσης







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου