Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ το αρχαίο αγγείο που είχε δοθεί ως έπαθλο στον Σπύρο Λούη (Επέστρεψε σήμερα στην Ελλάδα!)

Έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα, επέστρεψε στην Ελλάδα, ένα αρχαίο ελληνικό αγγείο του 6ου αιώνα π.Χ που είχε δοθεί ως έπαθλο στον Σπύρο Λούη. Πρόκειται για τον περίφημα «Σκύφο του Λούη» που το 1934 είχε φύγει λαθραία από το Μαρούσι.



Σκύφος ονομάζεται ένα είδος πλατιού («ευρύστομου») ποτηριού με δυο λαβές («δίωτον»). Ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς μορφές κυπέλλου στην αρχαία Ελλάδα.
Ο Σκύφος του Λούη, έχει παράσταση αγώνα δυο δρομέων, υπό το βλέμμα των κριτών. Είχε δοθεί στον Λούη, μετά τη μεγαλειώδη νίκη του στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών αγώνων του 1896 στην Αθήνα. Από τότε, ήταν άγνωστη η τύχη του. 

Είναι ένα από τα τρία κυριότερα έπαθλα που δόθηκαν στον Σπύρο Λούη. Τα άλλα δύο είναι
-το αργυρό κύπελλο που σήμερα βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και
-το μετάλλιο που βρίσκεται στο Μουσείο Μαραθώνα.

Πώς εντοπίστηκε ο σκύφος 

Το 2014, ο Γιώργος Καββαδίας, Προϊστάμενος του Τμήματος Συλλογών Αγγείων και Έργων Μικροτεχνίας και Μεταλλοτεχνίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αντλώντας πληροφορίες από δημοσιεύματα της εποχής και τη σχετική με τους Ολυμπιακούς Αγώνες βιβλιογραφία, εντόπισε ένα αγγείο που είχε πολλά κοινά στοιχεία με τον «Σκύφο του Λούη», στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Μίνστερ στη Γερμανία.

Από την έρευνα του κ. Καββαδία, με τη στήριξη του πανεπιστημίου, διαπιστώθηκε ότι ο σκύφος που βρισκόταν εκεί ήταν το δώρο που είχε λάβει ο Σπύρος Λούης για τη νίκη του το 1896, και φαίνεται ότι είχε βγει λαθραία από την Ελλάδα, κρυμμένος στα διπλωματικά κιβώτια του Χέρμαν Γκέρινγκ, μετά την επίσκεψη του τελευταίου στη χώρα μας, όπως εξήγησε ο κ. Καββαδίας.

Στην αρχαία Ολυμπία από τον Μάρτιο του 2020

Σήμερα, ο πρύτανης του πανεπιστημίου του Μίνστερ παρέδωσε το αγγείο στην υπουργό Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη (φωτο). 
Ο «σκύφος του Λούη» θα εκτεθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2020, ενώ από τον Μάρτιο του 2020- με αφορμή την αφή της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο- θα εκτεθεί μόνιμα στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, στην αρχαία Ολυμπία

«Θεωρούμε ότι η πραγματικά ευγενή χειρονομία του Πανεπιστημίου του Μίνστερ είναι εξαιρετικά σημαντική χειρονομία του γερμανικού λαού προς τον ελληνικό λαό. Η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει στους λαούς που τη δημιούργησαν. Με αυτή την έννοια εκφράζω και εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την ευγνωμοσύνη όλων μας προς εσάς που προβήκατε μέσα σε ένα πλαίσιο εξαιρετικά θετικής συνεργασίας και συναδελφικής αλληλεγγύης στη συγκεκριμένη απόφαση», δήλωσε η κ. Μενδώνη κατά την τελετή παράδοσης. 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου