Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Όλο το ρεπορτάζ από τα εγκαίνια της 57ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής

Φωτο : Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Θόδωρος Αμπατζόγλου, κόβει την κορδέλα των εγκαινίων που κρατά ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης.

Τα εγκαίνια έγιναν χθες βράδυ, στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής (Λ.Κηφισιάς 107, Μαρούσι). Η Έκθεση, θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου. Μπορείτε να την επισκεφτείτε καθημερινά και ώρες 9 π.μ έως 9 μ,μ. Είσοδος ελεύθερη. Τηλέφωνο 2106144430.



Φωτο: Η κεραμίστρια Λουκία Αρκουλάκη και το έργο της Gravity-Balance-Harmony, πρώτο βραβείο στον Διαγωνισμό Γλυπτικής.

Credis- Όλες οι φωτογραφίες ΜΑΡΟΥΣΙ Ανεξάρτητο Παρατηρητήριο 2019.

Η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής, αποτελεί το κορυφαίο ετήσιο πολιτιστικό γεγονός για την κεραμική Τέχνη και περιλαμβάνει τα διακριθέντα έργα, στον προηγηθέντα Διαγωνισμό Γλυπτικής Κεραμικής. 

Φωτο : Έργο του κεραμίστα Γεώργιου Πέππα, με τίτλο The Birds of Dawn took a Face from the Ancient Gallery

Δεν είναι τυχαίο που η Πανελλήνια αυτή Έκθεση, γίνεται στο Μαρούσι. 


Φωτο : Παλιά Κανατάδικα. Το εργαστήριο του Νίκου Ψαραύτη

Η πόλη μας είναι ο τόπος που κάποτε υπήρξαν τα περίφημα Κανατάδικα, και εδώ υπάρχουν ακόμη έντονες οι μνήμες των πρώτων αγγειοπλαστών, που με χώμα, φωτιά και νερό, δημιούργησαν υπέροχα τεχνουργήματα και έγραψαν ιστορία.


Φωτο : Έργο της Αντιγόνης Πανταζή με τίτλο Σύνεφα Ι και Σύνεφα ΙΙ

Οι πρώτοι αγγειοπλάστες του Μαρουσιού, έφτιαχναν στάμνες για το εμπόριο του νερού, κιούπια, πιατέλες και άλλα είδη για οικιακή χρήση. Από τους πρώτους που πυροδότησαν το πέρασμα από τις στάμνες στα έργα Τέχνης, ήταν η αυτοδίδακτη αλλά εξαιρετική καλλιτέχνιδα Ήρα Τριανταφυλλίδη που το 1955, εγκαταστάθηκε στο σπίτι-εργαστήριό της στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Τεράστια ώθηση προς την καλλιτεχνική έκφραση, έδωσε και ο Πάνος Βαλσαμάκης, ο οποίος είχε σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Μασσαλία, και το 1957, άνοιξε εργαστήριο στο Μαρούσι. 

Φωτο : Έργο της Jennifer Bensley με τίτλο Flirt

1955. Το έτος που αρχίζει η ιστορία της Πανελλήνιας Έκθεσης

Η πρώτη Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής, έγινε στις 30 Ιουνίου 1955. 

Η ιδέα ήταν του ευεργέτη και Δημάρχου Αμαρουσίου, Τζων Βορρέ, στενού φίλου του Πάνου Βαλσαμάκη.

Από τότε έχουν περάσει 64 χρόνια! Η Τέχνη της Κεραμικής εξελίχθηκε, και έφθασε στο επίπεδο που θαυμάζουμε σήμερα.


Φωτο : Έργο της Μάγκυ Ιωάννου με τίτλο Μητριαρχές / Μια ήσυχη δύναμη πηγή ζωής, που γεννά, γαλουχεί, περιθάλπει όλους. Ήρεμα, ήσυχα, για πάντα.

Πριν κόψει την κορδέλα των εγκαινίων ο Δήμαρχος, υπήρξε συγκέντρωση στο τολ της Κεραμικής, όπου έγιναν ομιλίες σχετικά με την ιστορία και την αξία του Κέντρου Κεραμικής, και αποδόθηκαν τα βραβεία και οι έπαινοι των έργων που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό Κεραμικής Γλυπτικής.

Φωτο : Στην τελετή βράβευσης: Απόστολος Κακλαμάνης, Λουκία Αρκουλάκη και Νίκος Βαλλάτος.

Το πρώτο βραβείο έδωσε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, στην εξαιρετική κεραμίστρια Λουκία Αρκουλάκη. 

Το δεύτερο βραβείο έδωσε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, στην Δήμητρα Τσουρδίνη, και το τρίτο ο Δήμαρχος Θόδωρος Αμπατζόγλου, στην Δώρα Μόρφη. 


Τι είπε ο Δήμαρχος Θόδωρος Αμπατζόγλου

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Θόδωρος Αμπατζόγλου, χαρακτήρισε την Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής, "εκδήλωση Πολιτισμού, Τέχνης, Ιστορίας και Προοπτικής ". 

Ακολούθως περιέγραψε τα τέσσερα σημεία, βασικούς άξονες μιας πολιτικής, που θέλει να αναδείξει την πολιτιστική ατζέντα της πόλης, με αιχμή την κεραμική. 

Συγκεκριμένα, είπε: 

"Σημείο πρώτο, είναι ότι θα πρέπει με την βοήθεια της κυβέρνησης, των κομμάτων και της περιφέρειας, να λύσουμε το ιδιοκτησιακό πρόβλημα που έχει αυτός ο χώρος. 

Σημείο δεύτερο, είναι να βοηθήσουμε, ώστε να προχωρήσει και να υλοποιηθεί η ιδέα της δημιουργίας του σύγχρονου μουσειακού πολυχώρου, αγγειοπλαστικής και κεραμικής ακριβώς σε αυτόν τον χώρο. 

Σημείο τρίτο, είναι σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια ατζέντα εξωστρέφειας, και διαφημιστικής καμπάνιας, που θα ενταχθεί, στην διαφημιστική καμπάνια που η χώρα κάνει για τους τουριστικούς της προορισμούς 

Σημείο τέταρτο, είναι, σε συνεργασία, με το υπουργείο Παιδείας, και αξιοποιώντας την ύπαρξη εδώ του ΙΕΚ που για πρώτη φορά θα βγάλει απόφοιτους μέσα στο 2020, να κάνουμε αυτό τον χώρο, προορισμό μαθητικό". 

Αναλυτικότερο ρεπορτάζ για την πολιτική σε σχέση με το Κέντρο Κεραμικής που θα ακολουθήσει ο Δήμαρχος, διαβάστε ΕΔΩ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου