Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Θόδωρος Αμπατζόγλου – Οι βασικοί άξονες της πολιτικής του, για την πολιτιστική ατζέντα της πόλης, με αιχμή την Κεραμική

Δημοσιεύουμε τα βασικά σημεία, του λόγου του Δήμαρχου Αμαρουσίου, Θόδωρου Αμπατζόγλου, στα εγκαίνια της 57ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής. 

Ο Δήμαρχος, αφού χαρακτήρισε την Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής, «εκδήλωση Πολιτισμού, Τέχνης, Ιστορίας και Προοπτικής», συνέχισε λέγοντας:

«Η δική μου συμμετοχή, στη σημερινή εκδήλωση, μου δημιουργεί διπλή συγκίνηση, πρώτον γιατί είναι η πρώτη χρονιά που ως δήμαρχος της πόλης εγκαινιάζω την Έκθεση, δεύτερον γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να αναπτύξω τους βασικούς άξονες μιας πολιτικής, που θέλει να αναδείξει την πολιτιστική ατζέντα της πόλης με αιχμή την κεραμική.

Και είναι, ξέρετε πολύ καλή ευκαιρία, το γεγονός ότι σε αυτή την προσπάθεια, πιστεύω ακράδαντα ότι η περιφέρεια θα σταθεί δίπλα μας.

Γιατί αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση. 

Και επειδή, όταν ενημερωνόμουν για τα ζητήματα της πόλης, η κεραμική αποτέλεσε ένα από τα σημεία της ατζέντας μας, θέλω να πω, ότι είναι στην περιοχή των προτεραιοτήτων μας

Πριν από αυτό βέβαια, θα πρέπει να συνειδητοποιούμε όλοι, ότι αυτή η πόλη από την εποχή που ήταν Άθμονο, χιλιάδες χρόνια πριν, αξιοποιώντας το πηλώδες έδαφος, αναδείχτηκε στην μητρόπολη της αγγειοπλαστικής και κεραμικής τέχνης, και αυτό διαμορφώθηκε στην πορεία των ετών. 

Είναι λοιπόν χρέος όλων μας, αυτή η προσπάθεια που γίνεται μέχρι και σήμερα, να την στηρίξουμε, να την αναδείξουμε και να την πάμε παρακάτω, στις επόμενες γενιές. Γι αυτό θα μου επιτρέψετε, δεν θέλω να μιλήσω για τον ρόλο της κεραμικής και αγγειοπλαστικής τέχνης, άλλωστε αυτά τα γνωρίζουν οι περισσότεροι που είναι εδώ, πάρα πολύ καλά. Θα ήθελα όμως να αναφερθώ σε τέσσερα σημεία-άξονες, μιας πολιτικής που έχουνε σχέση με αυτό το ζήτημα. 

Σημείο πρώτο, είναι ότι θα πρέπει με την βοήθεια της κυβέρνησης, των κομμάτων και της περιφέρειας, να λύσουμε το ιδιοκτησιακό πρόβλημα που έχει αυτός ο χώρος τα τελευταία χρόνια.
Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, αν λύσουμε αυτό, μπορούμε να σχεδιάσουμε μακρόχρονα πάρα πολλά. 

Σημείο δεύτερο είναι να βοηθήσουμε, ώστε να προχωρήσει και να υλοποιηθεί η ιδέα της δημιουργίας του σύγχρονου μουσειακού πολυχώρου, αγγειοπλαστικής και κεραμικής, ακριβώς σε αυτό τον χώρο. 

Το τρίτο είναι, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια ατζέντα εξωστρέφειας, και διαφημιστικής καμπάνιας, που θα ενταχθεί, στην διαφημιστική καμπάνια που η χώρα κάνει για τους τουριστικούς της προορισμούς. Γιατί εδώ, έχουμε να αναδείξουμε κάτι μοναδικό. 

Τέταρτο, σε συνεργασία, με το υπουργείο Παιδείας, και αξιοποιώντας την εδώ ύπαρξη του ΙΕΚ, που για πρώτη φορά θα βγάλει απόφοιτους μέσα στο 2020, να κάνουμε αυτό τον χώρο, προορισμό μαθητικό.
Οι μαθητές, μαθαίνοντας πράγματα και πλησιάζοντας αυτόν τον χώρο, κατ αρχήν θα του δώσουνε ζωντάνια. Δεύτερον, θα του δώσουν ανάπτυξη. Τρίτον, αυτό από μόνο του, θα κάνει τον χώρο προορισμό. Καταλαβαίνετε συνεπώς, ότι για την κεραμική για την αγγειοπλαστική, για τους ανθρώπους που δουλεύουν εδώ, και για τον χώρο αυτό, υπάρχει ένας σχεδιασμός που θα ξεδιπλωθεί μέσα στο 2020, και έχει αυτές τις βασικές κατευθύνσεις. Γιατί θέλουμε πέρα από τους όρους της επικοινωνίας, να δουλέψουμε και να βοηθήσουμε ουσιαστικά, πρακτικά, υλικά, την προσπάθεια που γίνεται, από όλους αυτούς τους δασκάλους, από όλους αυτούς τους καλλιτέχνες. 

Φωτο : Λουκία Κεφαλογιάννη, Γιώργος Κουμουτσάκος και Θόδωρος Αμπατζόγλου

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Παρευρέθηκαν επίσης: Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σύριζα Κώστας Ζαχαριάδης, η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Λουκία Κεφαλογιάννη και ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος.

Εκ μέρους του Δήμου Αμαρουσίου παρέστησαν: Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Νικολαράκος και Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ Νίκος Πέππας, ο Πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Πέτρος Κόνιαρης, ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Μιχάλης Παπαδόπουλος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Φανή Λέκκα, Σπύρος Μπόγδανος, Ηλίας Γιαννακάκος, Κατερίνα Βουρλάκη, Μαρίνα Πατούλη- Σταυράκη, Επαμεινώνδας Γαρδέλης, και Λευτέρης Μαγιάκης. 

Φωτο (από αριστερά): Μάρθα Διονυσιάδου, Εύα Μαυρίδου, Θόδωρος Αμπατζόγλου και Φανή Λέκκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου