Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ (Η πρώτη ιστορική συναυλία. 17 Φεβρουαρίου 1980).

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος και ο Δημήτρης Πουλικάκος στην ιστορική συναυλία ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ (Κλειστό γήπεδο μπάσκετ ΣΠΟΡΤΙΓΚ, 17 Φεβρουαρίου 1980). ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκας.


Η πρώτη αφίσα για την συναυλία. Ορίζεται για τις 2 Ιανουαρίου 1980, αλλά αναβάλλεται. Ακολούθησε ανακοίνωση ότι η συναυλία θα γινόταν στις 27 Ιανουαρίου, αλλά και αυτή τη φορά, πάλι δεν έγινε. Τελικά πραγματοποιήθηκε την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, στις 17 Φεβρουαρίου του 1980.






Στο ελληνικό ροκ, με τον όρο «Παραμύθι Χωρίς Όνομα», αναφερόμαστε σε ιστορική συναυλία που έγινε στις 17 Φεβρουαρίου 1980, στο Σπόρτιγκ.
Στην συναυλία συμμετείχαν τα συγκροτήματα Dark Shadows , Εταιρεία Καλλιτεχνών (με τον Παύλο Σιδηρόπουλο), και ένα πολυμελές σχήμα που εμφάνισε ο Δημήτρης Πουλικάκος, το Παραμύθι Χωρίς Όνομα, από το οποίο, και πήρε το όνομά της, όλη η συναυλία.

Ο ζωγράφος Νίκος Λιμπερόπουλος (Nicholas Liber), ήταν ο διοργανωτής της συναυλίας. ΑΡΧΕΙΟ Τέος Ρόμβος.

Η συναυλία διοργανώθηκε από τον ζωγράφο Νίκο Λιμπερόπουλο
Το νόημα (και μήνυμα) της εκδήλωσης, ήταν η δήλωση συμπαράστασης στον Δημήτρη Πουλικάκο, που κινδύνευε να οδηγηθεί σε δίκη, με την άδικη κατηγορία του ηθικού αυτουργού στην δήθεν δολοφονία της δεύτερης συζύγου του Λίλης (Χρύσας Παπαδάκη).




Η Λίλη Παπαδάκη (φωτο Β Περέλης, 1971)

Η Λίλη, είχε πεθάνει από αναρρόφηση, τον Ιούλιο του 1975, στην Ολλανδία. Ήταν  ατύχημα. Ο πατέρας της, όμως, είχε άλλη γνώμη, μιλούσε για δολοφονία, και μάλιστα, θεωρούσε ηθικό αυτουργό, τον γαμπρό του, Δημήτρη Πουλικάκο.  Σχεδόν αμέσως, άρχισε να χρησιμοποιεί έναν πληρωμένο μηχανισμό, ώστε με κατασκευασμένα στοιχεία, να παρουσιάσει τον Πουλικάκο, σαν ένοχο. Η καταδίωξη αυτή, διαρκεί από τον Σεπτέμβριο του 1975 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 1980, και περιλαμβάνει διάφορες φάσεις και πικρά επεισόδια (Δίκη του ΣΗΜΑ 9, σύλληψη και προφυλάκιση του Πουλικάκου, διαπόμπευση μέσω πληρωμένων δημοσιευμάτων κ.α). Επί 4μισι χρόνια, ο Δημήτρης Πουλικάκος, ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα και το κυριότερο, είχε χάσει και την επαφή με το παιδί του (κόρη από την Λίλη Παπαδάκη), το οποίο το απήγαγε ο πατέρας της Λίλης, στο Λονδίνο.

Η τελική αφίσα της συναυλίας, φιλοτεχνημένη όπως και οι προηγούμενες από τον Nicholas Liber. Το Παραμύθι Χωρίς Όνομα, πραγματοποιήθηκε τελικά στις 17 Φεβρουαρίου 1980.

Η συναυλία λοιπόν, θα δινόταν σαν μήνυμα συμπαράστασης, αλλά και υπό την βαριά σκιά, μιας επερχόμενης δίκης.
Ευτυχώς, μια βδομάδα πριν εκδικαστεί η υπόθεση, ο αρμόδιος εισαγγελέας που είδε ξανά τα στοιχεία, κατάλαβε ότι τα «πειστήρια» ήταν κατασκευασμένα και με δικαστικό βούλευμα απάλλαξε τον Πουλικάκο (και όλους τους φερόμενους «συνεργούς») από όλες τις κατηγορίες.
Έτσι, το Παραμύθι Χωρίς Όνομα, δόθηκε σε κλίμα γιορτής, για την δικαίωση του Πουλικάκου και την επικράτηση της αλήθειας.



Το τραγούδι Honky Tonk Women των Rolling Stones, από τον Παύλο Σιδηρόπουλο και
την Εταιρία Καλλιτεχνών. Στα φωνητικά συμμετέχει και ο Δημήτρης Πουλικάκος.
Συναυλία ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ, Σπόρτιγκ, 17 Φεβρ 1980.

Ποιο ακριβώς ήταν το σχήμα «Παραμύθι Χωρίς Όνομα»; Τα μέλη του σχήματος που παρουσίασε ο Πουλικάκος, ήταν :
Δημήτρης Πουλικάκος (τραγούδι-κρουστά)


Δήμης Παπαχρήστου (κιθάρα), Νίκος Πολίτης (κιθάρα), Λάκης Διακογιάννης (σαξόφωνο), Πάτροκλος Κανσός (σαξόφωνο), Μηνάς Αλεξιάδης (πιάνο, strings), Λεωνίδας Αλαχαδάμης (ντραμς), Γιώργος Μαγκλάρας (βιολί), Πάνος Κατσιμίχας (φυσαρμόνικα), Βασίλης Ντάλλας (μπάσο), Παύλος Σιδηρόπουλος (φωνητικά), Σταύρος Λογαρίδης (φωνητικά), και Ελευθερία Αρβανιτάκη (φωνητικά).

Παύλος Σιδηρόπουλος-Θόδωρος Παπαντίνας. Συναυλία ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ, Σπόρτιγκ, 17 Φεβρ 1980. ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκας.

Η συναυλία άρχισε στις 5 το απόγευμα στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ ΣΠΟΡΤΙΓΚ. Άρχισε με τους Dark Shadows, σχήμα του New Wave.


Αμέσως μετά, ανέλαβε δράση ο Παύλος Σιδηρόπουλος με το συγκρότημα Εταιρία Καλλιτεχνών.
Η σύνθεση ήταν
Φωνή: Παύλος Σιδηρόπουλος
Κιθάρα: Θόδωρος Παπαντίνας
Κιθάρα: Στίλπων Νέστωρ
Τύμπανα: Τζίμης Τζιμόπουλος
Μπάσο: Τόλης Μαστρόκαλος
Έπαιξαν δεκετέσσερα τραγούδια, και σε δύο τουλάχιστον από αυτά (Honky Tonk Women και Do it for the USA), στα φωνητικά συμμετέχει και ο Δημήτρης Πουλικάκος.

Τζίμης Τζιμόπουλος. Συναυλία ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ, Σπόρτιγκ, 17 Φεβρ 1980. ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκας.



Το ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ, η συναυλία στο Σπόρτιγκ, υπήρξε ένα εξαιρετικό γεγονός για την ιστορία του ελληνικού ροκ. Οι δημοσιογράφοι της εποχής που έκαναν ρεπορτάζ, μίλησαν με θαυμασμό, για τη συναυλία, τον Πουλικάκο, τον Σιδηρόπουλο και τους άλλους συντελεστές. Μόνος ένας «δημοσιογράφος» (απαξιώ να αναφέρω το όνομά του), αποδείχτηκε μικροκακόμοιρος. ο οποίος βρήκε τότε την ευκαιρία να κατηγορήσει για άλλη μια φορά τον Σιδηρόπουλο,  να απαξιώσει τα τραγούδια του, χαρακτηρίζοντάς τα «αδιάφορα» και να ρίξει την χολή του ακόμα και στον Πουλικάκο. Τώρα γλύφει εκεί που έφτυνε, αλλά τα γραπτά μένουν. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου