Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Το τραγούδι του Τζάμπορι- Μάνος Χατζιδάκις/Νίκος Γκάτσος (Αύγουστος 1963)

Τον Αύγουστο του 1963, 14.000 Πρόσκοποι από 85 χώρες, στρατοπέδευσαν στην πεδιάδα του Μαραθώνα, πραγματοποιώντας το 11ο Παγκόσμιο Τζάμπορι (Jamboree) το μεγαλύτερο προσκοπικό γεγονός που συνέβη ποτέ στην Ελλάδα. Τον Ύμνο του ιστορικού αυτού προσκοπικού φεστιβάλ, έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις. 

Δείτε το βίντεο




"Από την άκρη της Γης ξεκινήσαμε
σαν μαγεμένα της Άνοιξης πουλιά
και μια αυγή την φωλιά μας στήσαμε
στου Μαραθώνα την έρημη ακρογιαλιά
"
(Ο Ύμνος του Τζάμπορι)



Ο Ύμνος (Το τραγούδι του Τζάμπορι), γράφτηκε από τον Μάνο Χατζιδάκι, σε στίχους Νίκου Γκάτσου. Έγινε το πιο επιτυχημένο τραγούδι των τζάμπορι όλων των εποχών και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες
Χρησιμοποιήθηκε η Παιδική Χορωδία των Ανακτόρων, και γιατί, ήταν η καλύτερη Χορωδία που υπήρχε , αλλά και γιατί ο τότε Διάδοχος Κωνσταντίνος, ήταν ο ΑρχιΠρόσκοπος των Ελλήνων.

Στο Τζάμπορι, παρουσιάστηκε ο Ύμνος, σε ζωντανή εκτέλεση, και γι αυτό  η Παιδική Χορωδία, μετέβη στην πεδιάδα του Μαραθώνα. Ο Γιώργος Ρωμανός, δεκαέξι χρόνων τότε, ήταν μέλος της Βασιλικής Χορωδίας, και στάλθηκε για να συνοδεύσει τα παιδιά, αλλά όχι και για να τραγουδήσει μαζί τους.

Ο Μάνος Χατζιδάκις, σε μία συζήτηση που έκανε τότε εκεί με τα παιδιά, ανέφερε πως στα δεκαεπτά του, έγραψε το πρώτο του τραγούδι. Ο συνοδός των παιδιών, Γιώργος Ρωμανός, που παρευρίσκεται. αυθόρμητα τότε λέει, ότι κι αυτός που είναι δεκαέξι χρόνων, έχει γράψει δυο τραγούδια. Ο Χατζιδάκις από περιέργεια, του ζητά να παίξει με την κιθάρα κάτι.

Ο Ρωμανός, παίζει το «Αγαπημένη», ένα τραγούδι που είχε γράψει σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Ο Μάνος Χατζιδάκις, αμέσως αναγνώρισε ότι μπροστά του είχε ένα μεγάλο ταλέντο. Έτσι, έγινε η γνωριμία και έτσι άρχισε η συνεργασία τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου