Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΣΤΑ ΜΑΤΑΛΑ- Το πιο διάσημο δέντρο στον Κόσμο

Το πιο διάσημο δέντρο στον κόσμο, είναι μια ελιά 600 ετών (φωτο),


που δεσπόζει σε πλάτωμα του περίφημου κρητικού χωριού των Ματάλων.
Στον κορμό του είναι σκαλισμένα, τέσσερα πρόσωπα, που μοιάζουν με χίπις. Τι συμβολίζουν; Διαβάστε την ιστορία του...



Το δέντρο, δεν ήταν πάντα εκεί. Πριν μεταφερθεί και στηθεί εμβληματικό στο πλάτωμα των Ματάλων, ήταν μια ελιά, έξω από το χωριό. 
Κάποτε κόπηκε για να γίνει καυσόξυλα. 
Τελευταία στιγμή, ο σπουδαίος κρητικός καλλιτέχνης, Σπύρος Στεφανάκης, ζήτησε, να του το δώσουν να το μετατρέψει σε έργο Τέχνης. Και έτσι έγινε.


Η ελιά, αντί να καεί, μεταμορφώθηκε σε ένα υπέροχο έργο, αναδεικνύοντας τέσσερα συμβολικά πρόσωπα, που σκαλίστηκαν πάνω της με εκπληκτική μαεστρία. Όχι, δεν είναι ούτε ο Χέντριξ, ούτε ο Φρανκ Ζάππα, ούτε κάποιος άλλος ροκ ήρωας, όπως συνήθως νομίζουν οι επισκέπτες.

Τα τέσσερα πρόσωπα, είναι ο Δίας, ο Ποσειδώνας, ο Διόνυσος και ο Ερμής. Και τα τέσσερα μαζί, εκφράζουν την κρητική ψυχή, αλλά και την τόπο των Ματάλων.



Ο Δίας, είναι κρητογενής, γεννήθηκε σε σπηλιά και αντιπροσωπεύει τις σπηλιές της περιοχής. Ακόμη είναι ο Ξένιος Ζευς, η πατροπαράδοτη φιλοξενία της Κρήτης.
Ο Ποσειδώνας, συμβολίζει τη θάλασσα, το ζεστό Λιβυκό Πέλαγος που βρέχει την κοιλάδα και δημιουργεί την υπέροχη παραλία.
Ο Διόνυσος, είναι το πνεύμα του γλεντιού, που κυριαρχεί σε όλη την Κρήτη. Στη διάρκεια του τοπικού Φεστιβάλ, είναι η νεότητα, και η χαρά της Ζωής.
Και ο Ερμής, είναι ο αγγελιοφόρος, και ο προστάτης των Τεχνών αλλά και του Εμπορίου. Ο Ερμής μας φέρνει ως μήνυμα, την υψηλή Τέχνη που δημιούργησε το Καλοκαίρι της Αγάπης, και που μετέφεραν τα παιδιά των λουλουδιών στην παραλία αυτή της Κρήτης. Μας θυμίζει ότι τα Μάταλα, είναι πηγή ανάπτυξης και πλουτισμού, αν παραμείνουν μαζί με την Τέχνη.
Αυτό είναι το Δέντρο και αυτό είναι το μήνυμά του.


Για τα Μάταλα και την ιστορία των χίπηδων που έζησαν κάποτε εκεί στις σπηλιές, διαβάστε και το βιβλίο:

Μάταλα, Η ιστορία της Νεφεριάνας
 Συγγραφέας :  Μανώλης Νταλούκας
Εκδότης :ΑΓΚΥΡΑ
Διαστάσεις :14x20 cm          
Εξώφυλλο :Μαλακό
Σελίδες :152                     
Έτος κυκλοφορίας :2018
Τιμή : 9,81
Για παραγγελίες στα τηλεφ: 2102693800 και  2103837667


Μια ιστορία αγάπης που αναβιώνει την Εποχή των Λουλουδιών και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Η Άνοιξη του 1970 είναι το τελευταίο συγκλονιστικό χαμόγελο της Ουτοπίας. Το βιβλίο περιγράφει τη φυγή της Αλέξιας από το σπίτι στην Αθήνα, και από μια ατμόσφαιρα που την πνίγει. Το κορίτσι πηγαίνει στα Μάταλα, όπου γίνεται η χίπισσα Νεφεριάνα, ζώντας τον έρωτα και το ψυχεδελικό όνειρο στις σπηλιές των βράχων.

Στο τέλος της άνοιξης του 1970, η χούντα κλείνει τις σπηλιές με στρατιωτικού τύπου επέμβαση που θυμίζει την κινηματογραφική ταινία «Φράουλες και Αίμα».

Το βιβλίο είναι πλημμυρισμένο από τα μαγικά χρώματα και το μαγικό τοπίο της Κρήτης. Η Τζόνι Μίτσελ, ο Κάρεη, ιστορικά πρόσωπα της ψυχεδελικής εποχής, πρωταγωνιστούν σε μια ιστορία αγάπης που θα σας μείνει αξέχαστη.


Joni Mitchell's Matala, Crete from Matala Crete on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου