Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

7 Ιουλίου η καυτή μέρα των εθνικών εκλογών

Η διαφορά των 9+ μονάδων στις ευρωεκλογές υπέρ της ΝΔ, ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα, να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές. Η κίνησή του ήταν φορσέ, όπως λένε στο σκάκι.


Από νωρίς το βράδυ της Κυριακής, όταν το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο υπέρ της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τον δρόμο, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές το συντομότερο δυνατόν… 

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «από μια κυβέρνηση με νωπή την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Για το καλό του τόπου πρέπει να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν, αυτή είναι η μόνη καθαρή λύση», 

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, αποτελεί μια βαριά ήττα του κυβερνώντος κόμματος. Η ήττα, γίνεται βαρύτερη, αν προστεθεί η αποτυχία των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές, αλλά και η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στους περισσότερους από τους μεγάλους δήμους. 

Πού ελπίζει ο Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, μετά το σοκ της ήττας με 9,4 μονάδες, θα του επιτρέψει να «μαζέψει» τις απώλειες και κυρίως να εμποδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποκτήσει αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή. 

Ποντάρει στην περαιτέρω πόλωση που θα υπάρξει στην πορεία.

Ποντάρει ακόμα στην προσέλκυση αριστερών ψηφοφόρων, που σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν κόμματα της ανυπότακτης αριστεράς. Όπως το κόμμα Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη, την Λαϊκή Ενότητα η την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. 

Η προεκλογική περίοδος όμως ξεκινάει για τον Αλέξη Τσίπρα με τους χειρότερους οιωνούς. Η απογοήτευση των οπαδών και των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος δεν κρύβεται, ενώ ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα ενισχύσει το κλίμα ηττοπάθειας της κυβερνητικής παράταξης. Η παράσταση νίκης θα είναι συντριπτική για το κυβερνών κόμμα. Και στις πρόωρες εθνικές εκλογές που φαίνεται να προγραμματίζονται για τις 30 Ιουνίου, το ερώτημα δεν θα είναι φυσικά ποιος θα είναι ο νικητής και ποιος ο ηττημένος. Το μοναδικό ερώτημα θα είναι πόση θα είναι η διαφορά ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και πόσο κοντά είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αυτοδυναμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου