Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Κώστας Ρώτας : "Ο Δήμος πρέπει να επανασχεδιαστεί!" (Συνέντευξη)

Ο αρχιτέκτων και υποψήφιος Δήμαρχος Αμαρουσίου, Κώστας Ρώτας, και οι δύο όμορφες κόρες του, οι οποίες σχεδιάζουν την προεκλογική του εκστρατεία. Μεγαλύτερη είναι η Μάντυ (Μαρία – Δήμητρα). Έχει σπουδάσει Ναυτυλιακά, με μεταπτυχιακό στο ναυτικό Δίκαιο. Μικρότερη, είναι η Γιολάντα (Γεωργία – Αντωνία), τεταρτοετής φοιτήτρια στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αθήνας.


Φωτογραφίες ΜΑΡΟΥΣΙ Ανεξάρτητο Παρατηρητήριο 2019

Ο Κώστας Ρώτας, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο ΜΑΡΟΥΣΙ Ανεξάρτητο Παρατηρητήριο. Θυμάται τα παιδικά του χρόνια, συγκρίνει το σήμερα με το τότε, και εντοπίζει ως μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου, την ανεργία. Διαβάστε ποιες λύσεις προτείνει γι αυτό.



ΜΑΡΟΥΣΙ: Κύριε Ρώτα, μιλήστε μου πρώτα για εσάς. Πού γεννηθήκατε, πού μεγαλώσατε και τι θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια; 

Κ.ΡΩΤΑΣ: Γεννήθηκα το 1955, στο Μαρούσι. Μεγάλωσα στην περιοχή του Αγ. Θωμά, εκτός σχεδίου περιοχή, δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ήμασταν μία μεσαία οικογένεια, ο πατέρας μου ήταν εργολάβος οικοδομών. Μάλιστα είχε χτίσει και το ίδρυμα τυφλών, το 1967.

Ήμασταν δύο αδέλφια, δυστυχώς την αδελφή μου την έχασα νωρίς το 1993, από την επάρατο νόσο. Η μητέρα μου δεν εργαζόταν, έμενε σπίτι για να μας μεγαλώσει.

Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι ότι είχαμε ένα δέσιμο με όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Τότε βέβαια δεν είχαμε τα παιχνίδια τα σημερινά, παίζαμε βώλους παίζαμε γκαζάκια, κι όταν λέγαμε τα κάλαντα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, παίζαμε φίτσο , όσοι το θυμούνται με το μαρμαράκι που βάζαμε πάνω νομίσματα και πετάγαμε τις ομάδες για να δούμε ποιος θα πάρει τα χρήματα. 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Νοσταλγείτε εκείνα τα χρόνια; Νομίζετε πως ήταν καλύτερα τότε; 

Κ.ΡΩΤΑΣ: Είχαν μια χαρά εκείνα τα χρόνια, παρόλα τα αρνητικά. Τότε δεν υπήρχε άγχος, δεν υπήρχε χρονικός προγραμματισμός. Σήμερα όλα λειτουργούνε με προγραμματισμό. Μας δημιουργείται η ανάγκη της κατανάλωσης. Τότε δεν υπήρχε τηλεόραση, σήμερα η τηλεόραση είναι παντού και σε βομβαρδίζει με διάφορα προϊόντα. Σήμερα το παιδί βλέπει 500 είδη παιχνιδιού και σου ζητάει καθημερινά πράγματα. 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Πού σπουδάσατε; 

Κ.ΡΩΤΑΣ: Τελείωσα το Γυμνάσιο το 1974 και έδωσα εξετάσεις – πέρασα Τοπογράφος στην Ξάνθη. Όμως είχα όνειρο να γίνω αρχιτέκτονας. Αποφάσισα λοιπόν με ένα φίλο μου και φύγαμε και πήγαμε στη Φλωρεντία. 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Γιατί στην Ιταλία και όχι Αγγλία; 

Κ.ΡΩΤΑΣ: Διαλέξαμε Ιταλία γιατί εκεί ήταν χαμηλά τα δίδακτρα, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως ήταν η Αγγλία. Αλλά και για το λόγο ότι η Φλωρεντία είχε υψηλών προδιαγραφών Αρχιτεκτονική Σχολή. Τελείωσα στα πέντε χρόνια και επέστρεψα στην Ελλάδα. Άνοιξα στο Μαρούσι γραφείο στην Πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού. Λόγω και της δουλειάς του πατέρα μου γρήγορα απέκτησα πελατεία. Το 1989 παντρεύτηκα και το 1991 γεννήθηκε η πρώτη μου κόρη η Μάντυ. 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Με τα αυτοδιοικητικά πώς αρχίσατε να ασχολείστε; 

Κ.ΡΩΤΑΣ. Πάντα με ενδιέφερε το πώς θα καλυτερέψουν κάποια πράγματα στο Μαρούσι. Το 1984 έβαλα υποψηφιότητα για συνοικιακός σύμβουλος και βγήκα παμψηφεί. Με κάλεσαν τότε στον Δήμο (επί δημαρχίας Βλάχου) να ασχοληθώ με θέματα πολεοδομίας. Το 1986, μονιμοποιήθηκα και έκανα θητεία μέχρι το 2002. Στη διάρκεια αυτής της θητείας, πάρθηκαν όλες οι μεγάλες αποφάσεις, εντάχθηκε η περιοχή του Αγ Θωμά, η περιοχή του Σωρού, η περιοχή του Νέου Μαρουσιού (που είναι τα σχολεία του Δούκα) κ.α. 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Πολιτικά πού ανήκετε; 

Κ.ΡΩΤΑΣ: Δεν προέρχομαι από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Υποστήριξα κατά διαστήματα το ΠΑΣΟΚ. όπως υποστήριξα και τη ΝΔ. Η ΝΔ με υποστήριξε όταν είχα κατέβει για πρώτη φορά υποψήφιος Δήμαρχος στο Μαρούσι. 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Τελευταία λοιπόν σας είδαμε να διαφωνείτε με τον Γιώργο Πατούλη... 

Κ.ΡΩΤΑΣ: Όχι μόνο τώρα , διαχρονικά διαφωνούσα 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Πως γίνεται αυτό, αφού ήσασταν στον ίδιο συνδυασμό; 

Κ.ΡΩΤΑΣ: Ναι... στα θετικά ήμουν μαζί του , συνεργάστηκα και τον υποστήριξα, αλλά στα αρνητικά όχι. Δεν είχα μονοσήμαντα πορεία με έναν συνδυασμό. Εγώ από τον καιρό που μπήκα στην πολιτική είμαι τοποθετημένος υπέρ των θεμάτων της πόλης και των κατοίκων της. Με τον Πατούλη συνεργάστηκα την τελευταία τετραετία για να μπορέσουμε να δώσουμε μια ώθηση σε θέματα πολεοδομίας, τα οποία ήταν ακινητοποιημένα για πολλά χρόνια. Για παράδειγμα κατάφερα να ολοκληρωθεί το θέμα στο Κάτω Ψαλίδι που ήταν ακινητοποιημένο για πολλά χρόνια. να ακυρωθεί η πράξη στον Νότιο Σωρό που ταλαιπωρούσε τόσα χρόνια, και άλλα πολλά που κατάφερα σε ένα χρόνο. 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Ποιο νομίζετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Μαρούσι; Τι κυρίως πρέπει να αλλάξει; 

Κ.ΡΩΤΑΣ: Το πρώτο που πρέπει να αλλάξει είναι η πολιτική του Δήμου. Ο προϋπολογισμός του είναι σχεδιασμένος με τις παλιές λογικές των εποχών της ευμάρειας. Κάποτε υπήρχαν πολλά λεφτά. Σήμερα όμως, τα δεδομένα άλλαξαν και άρα πρέπει να αλλάξουν και οι προτεραιότητες. Ο Δήμος πρέπει να επανατοποθετηθεί και να επανασχεδιαστεί με τις προτεραιότητες τις σημερινές. Η κρίση έχει αγγίξει όλα τα νοικοκυριά, και το 50% της κοινωνίας μας έχει πρόβλημα οικονομικό. Υπάρχει μεγάλη ανεργία... 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Έρχεται λοιπόν ένας άνεργος δημότης και ρωτά, θα με βοηθήσει να βρω δουλειά ο Κώστας Ρώτας; 

Κ.ΡΩΤΑΣ: Βεβαίως. Πρώτα θα πιέσω να αλλάξουν τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, να μην ευνοούνται μόνο όσοι είναι πάνω από τα 45. Θα πρέπει να μεριμνήσουμε να βρουν εργασία αυτοί που είναι 19 με 40 ετών. Σήμερα ο Δήμος είναι υποστελεχωμένος. Δεν υπάρχουν άτομα σε νεαρή ηλικία, που έχουν όνειρα και όρεξη για δουλειά, που θέλουν να δημιουργήσουν, να κάνουν οικογένεια – αυτούς τους έχει αποκόψει το δημόσιο. 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Πέρα από την πίεση για να αλλάξουν τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, τι άλλο πρακτικά μπορείτε να κάνετε; 

Κ.ΡΩΤΑΣ: Υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας! Στις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα δώσουμε λίστα των ανέργων που κατοικούν στο Μαρούσι. Αντί μια ιδιωτική επιχείρηση, να προσλάβει ένα άτομο που είναι από τον Κορυδαλλό για παράδειγμα, να προσλάβει ένα από το Μαρούσι. Εμείς έχουμε το προνόμιο να έχουμε πολλές και μεγάλες εταιρείες στο Μαρούσι. Μπορούμε λοιπόν να συννενοηθούμε να απορροφηθούν σε αυτές πολλοί άνεργοι από την τοπική κοινωνία. Έτσι, εκτός από την ανεργία αποφεύγονται και οι μετακινήσεις. 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Έχουν γίνει συζητήσεις, με στελέχη των μεγάλων αυτών εταιρειών; Θα πιέσετε για να προσλαμβάνουν Μαρουσιώτες; 

Κ.ΡΩΤΑΣ: Δεν θα πιέσω. Θα γίνουν συζητήσεις σε καθαρό περιβάλλον. Θα πρέπει να δώσω αντισταθμιστικά οφέλη και στις επιχειρήσεις. Σήμερα, αυτές οι επιχειρήσεις πληρώνουνε δημοτικά τέλη περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρω το χρόνο. 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Λοιπόν; Θα τους προτείνετε να μειώσετε τα δημοτικά τέλη ώστε να τους δελεάσετε να προσλαμβάνουν Μαρουσιώτες; 

Κ.ΡΩΤΑΣ: Όχι μόνο. Θα τους δώσω και καλύτερες υπηρεσίες. Χώρους στάθμευσης για παράδειγμα, υπόγειους που θα τους λύσουν προβλήματα. Ποια επιχείρηση δεν θα ανταποκρινόταν θετικά σε μια τέτοια πρόταση; 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Όλα αυτά που προτείνετε, γιατί δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, στην τελευταία ας πούμε τετραετία που ήσασταν στον Δήμο; 

Κ.ΡΩΤΑΣ: Γιατί δεν υπήρχε πολιτική βούληση. Γιατί δεν ασχολήθηκε κανείς. 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Εσείς γιατί δεν ασχοληθήκατε; 

Κ.ΡΩΤΑΣ: Γιατί δεν ήμουν ποτέ διοίκηση. Η διοίκηση στους Δήμους είναι του ενός. Η διοίκηση είναι του Δημάρχου.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου