Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Μαίρη Διακολιού για την Ημέρα της Γυναίκας

Μαίρη Διακολιού
Υποψήφια Δήμαρχος Αμαρουσίου

Ψωμί και τριαντάφυλλα!

Αυτό ήταν το σύνθημα των αγωνιστριών που –λευκοντυμένες- βγήκαν στους δρόμους στη Ν. Υόρκη στις 8 Μάρτη 1857 διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαίωμα ψήφου. Ψωμί για αξιοπρεπή οικονομική δυνατότητα και τριαντάφυλλα για καλύτερη ποιότητα ζωής.



Σήμερα, πάνω από έναν αιώνα μετά, το αίτημα για «ψωμί και τριαντάφυλλα» δυστυχώς παραμένει ακόμη επίκαιρο.

Οι γυναίκες υφίστανται ακόμη διακρίσεις στον εργασιακό χώρο, στην οικογένεια, στην κοινωνία. Οι γυναίκες βιώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό την ανεργία, αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους σε αντίστοιχες θέσεις (κατά 16% σε χώρες της ΕΕ), υφίστανται ακόμα το στερεότυπο ότι η φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών είναι αποκλειστικά δικό τους καθήκον, πέφτουν θύματα βίας λόγω του ότι είναι γυναίκες, υποεκπροσωπούνται στην πολιτική.

Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, δεν αρκούν οι ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια, ούτε οι πολιτικές «οριζόντιας» ισότητας που δεν σέβονται τη διαφορετικότητα ανδρών και γυναικών. Η ανάδειξη, για παράδειγμα, γυναικών σε διευθυντικές θέσεις στον εργασιακό χώρο δεν τις ωφελεί, αν πρέπει να εργάζονται πολλαπλάσιες ώρες τις οποίες στερούν από την οικογένειά τους.

Χρειάζονται πολιτικές ισοτιμίας των δύο φύλων, γιατί μόνο η αναγνώριση των διαφορών μεταξύ τους οδηγεί στην πραγματική εξίσωσή τους. Και επίσης, χρειάζονται πολιτικές που να αναβαθμίζουν τη θέση των γυναικών και τη συμμετοχή τους στα κοινά από όποια κοινωνική τάξη κι αν προέρχονται.

Εμείς οι γυναίκες, μητέρες, εργαζόμενες, άνεργες, σύζυγοι, σύντροφοι, πολιτικοί, είμαστε «το άλλο μισό του ουρανού» κι έχουμε πολλά να κατακτήσουμε ακόμα. Γι αυτό πρέπει να αλληλοϋποστηριζόμαστε.

Η σημερινή επέτειος, είναι μία επέτειος αγώνα: Μία επέτειος που μας θυμίζει ότι εμείς οι γυναίκες έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τις ζωές μας, φτάνει να καταλάβουμε τη δύναμη και την αξία μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου