Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Το Καρναβάλι δεν είναι απλή ούτε αστεία υπόθεση

Τι σημαίνει η λέξη Καρναβάλι

Η λέξη είναι ιταλική και προέρχεται από τη λατινική φράση carnem levare

Carnem = κρέας και levare = απομάκρυνση. Συνεπώς, Καρναβάλι, σημαίνει ό,τι και η λέξη Αποκριά που είναι και αυτή σύνθετη από τις δύο λέξεις απομάκρυνση και κρέας.

Εννοείται πως αυτή η διαδικασία απομάκρυνσης, συμβαίνει σε ένα χρονικό διάστημα, από την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς, μέχρι την τελευταία. Στο διάστημα αυτό, το κρέας σταδιακά απομακρύνεται. Οι άνθρωποι καταβροχθίζουν το  κρέας και τα παράγωγά του, που υπάρχουν στο σπίτι, ώστε από την Καθαρά Δευτέρα και μετά να μπουν στη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, προετοιμαζόμενοι για το Πάσχα.

Αυτή ήταν στα παλιά χρόνια, η έννοια της Αποκριάς: Το διάστημα τριών εβδομάδων, γιορτών με άκρατη κατανάλωση κρέατος, με στόχο να το εξαφανίσουν. Στα Κυπριακά, το Καρναβάλι και οι Αποκριές, ονομάζονται Σήκωσες, που σημαίνει το ίδιο: Σήκωμα του κρέατος από τα τραπέζια. Στη γενίκευση, Καρναβάλι σημαίνει απομάκρυνση από τη σάρκα, μια περίοδο που θα γίνουμε για τελευταία φορά σαρκικοί, ώστε να περάσουμε μετά σε μια περίοδο πνευματική.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η λέξη Καρναβάλι, έχει χάσει σήμερα την πρώτη και πραγματική σημασία της. 

Σήμερα, όταν λέμε Καρναβάλι, εννοούμε φεστιβάλ, με παρελάσεις μεταμφιεσμένων, αλλά και διάφορες θεατρικές και άλλες καλλιτεχνικές παραστάσεις, που ως αξιοθέατα, αποτελούν ευφυείς τρόπους για την τουριστική (και άρα οικονομική) ανάπτυξη μιας πόλης. 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο Καρναβάλι στον κόσμο; 

Το Καρναβάλι του Ρίο (Rio de Janeiro), στην Βραζιλία (φωτο). Αποτελεί τεράστιο φεστιβάλ, όπου πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, κάθε μέρα γιορτάζουν στους δρόμους. Έγινε για πρώτη φορά το 1723. 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο Καρναβάλι στην Ελλάδα; 

Το Καρναβάλι της Πάτρας (φωτο). Η πόλη ζει για (και ζει από) το Καρναβάλι της. Προετοιμάζεται για αυτό όλον τον χρόνο και όχι μόνο τον τελευταίο μήνα.
Φέτος, η κορύφωση του Πατρινού Καρναβαλιού, με τις δύο μεγάλες παρελάσεις, θα συμβεί στις 9 και 10 Μαρτίου. 

Έχουμε Καρναβάλι στο Μαρούσι; 

Όχι. Πέρα από κάποιες αποκριάτικες μικρές εκδηλώσεις, το Μαρούσι, δεν έχει καρναβάλι. Κακώς, διότι το Καρναβάλι όπου γίνεται τονώνει το εμπόριο, προσελκύει επισκέπτες, και γενικά είναι παράγων ανάπτυξης για μια πόλη. Δεν είναι χαζοί οι Πατρινοί, ούτε οι άλλοι δήμοι που το διοργανώνουν. Όμως, για να γίνει ένα Καρναβάλι, δεν είναι απλή ούτε αστεία υπόθεση. 
Απαιτείται να υπάρχει μια Κοινωφελής Επιχείρηση που θα έχει ιδέες, οργάνωση, και σχέδιο, δηλαδή, μια δημοτική επιχείρηση που δυστυχώς δεν είδαμε ακόμη στο Μαρούσι.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου