Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Διαβάστε τι είπε ο Βαρουφάκης σε ομιλία του στο Μαρούσι (αναφέρθηκε και στο Μακεδονικό)

Ο Γιάννης Βαρουφάκης μίλησε σήμερα σε αίθουσα του Δημαρχείου Αμαρουσίου (φωτο), ενώπιον ενός ακροατηρίου περίπου 200 ατόμων. Ζητάει την ψήφο μας, αφού το κόμμα που σχημάτισε (ΜέΡΑ25) θα κατέβει και στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές. Ντυμένος σπορ, με τζην παντελόνι, υποσχέθηκε πως αν μπει στη Βουλή, θα πιέσει να απαλλαγούμε από δυσβάσταχτα βάρη. 
Κάποια σημεία του λόγου του:

«Πολλοί αναρωτιούνται αν αξίζει να πάνε να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές. Αποχή δεν είναι λύση, μπορεί να είναι μια φυσιολογική αντίδραση ενός ανθρώπου που νιώθει ότι έχει σιχαθεί την πολιτική σκηνή, αλλά τελικά λειτουργεί υπέρ μιας κακοήθους ολιγαρχίας. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε και δεν θα το αλλάξουμε καθισμένοι στον καναπέ. Κι εμείς αναρωτηθήκαμε «ποιον να ψηφίσουμε;» και επειδή ήταν αδύνατο να βρούμε κάποιον που να αξίζει να τον ψηφίσουμε, φτιάξαμε κόμμα! Για αυτό και είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε. Κι αν σας πείσουμε και μας στείλετε στην βουλή, τότε θα έχουν πρόβλημα αυτοί που δεν κάνουν αυτό που έπρεπε να κάνουν, και να θα τους αναγκάσουμε να μας απαντήσουν γιατί δεν κάνουν τίποτα για τα κόκκινα δάνεια για παράδειγμα....» 

Τι είπε σχετικά με το κόμμα 

«Το κόμμα μας είναι το μοναδικό πραγματικά ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα. Το κόμμα μας δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, και αμέσως βάλαμε μπροστά την διαδικασία εκπόνησης του εκλογικού μας προγράμματος. Ανοίξαμε διάλογο με δεκάδες χιλιάδες μέλη και εκτός Ελλάδας, διότι αυτό σημαίνει πανευρωπαϊκό κόμμα. Γερμανοί, Δανοί, Πολωνοί σχολίαζαν το δικό μας πρόγραμμα για την Ελλάδα, τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα. Κι εσείς αν γίνετε μέλη στο Μερα25 – και ελπίζω να γίνετε- θα έχετε άποψη για το πώς πρέπει να είναι η φορολογία στη Γερμανία, όπως οι Γερμανοί έχουν άποψη για το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ενιαίο πανευρωπαϊκό κόμμα...» 

Τι είπε για το Μακεδονικό 

«Λοιπόν σε πέντε ζητήματα – ένα από αυτά το μακεδονικό- σκαλώσαμε. Τι εννοώ σκαλώσαμε; Διαφωνούσαμε. Κάναμε εσωτερικές ψηφοφορίες, και τα πέντε αυτά ζητήματα, ξεκαθαρίστηκαν στην βάση αυτών των ψηφοφοριών. Για το μακεδονικό υπήρχαν τρεις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν σε ψηφοφορία. Η μία πρόταση ήταν ότι διαφωνούμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την καταδικάζουμε. Άλλη πρόταση ήταν ότι δεν πρέπει να έχουμε θέση, με το σκεπτικό ότι η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να έχει θέση για το όνομα μιας άλλης χώρας. Και υπήρξε και η τρίτη πρόταση που κατέθεσα εγώ μαζί με άλλους συνοδοιπόρους, που έλεγε ότι στη συγκυρία που βρισκόμαστε, η ονομασία Βόρεια Μακεδονία μπορεί να μην είναι η ιδανική – εμείς θα προτιμούσαμε Νέα Μακεδονία- αλλά το Βόρεια, αποτελεί μια σαφέστατη βελτίωση του status quo. To status quo δεν είναι FYROM αλλά Δημοκρατία της Μακεδονίας. Σε όλο τον κόσμο δεν υπάρχει άλλος που να ξέρει τα Σκόπια σαν FYROM όλοι τα ξέρουν σαν Δημοκρατία της Μακεδονίας. Μόνο εδώ στην Ελλάδα νομίζουμε ότι έχουμε βάλει βέτο σε αυτό το όνομα. Ήταν παντού Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα δεν είναι η FYROM, αλλά μία εν δυνάμει μεγάλη Αλβανία».

Στο πλευρό του Γιάννη Βαρουφάκη, ήταν και η Σοφία Σακοράφα (φωτο). Ένα απόσπασμα από όσα είπε:

«Το Κεφάλαιο χτυπάει τις κοινωνίες και δεν μπορούμε να είμαστε απομονωμένοι και αποξενωμένοι– θέλω να σας πω ότι σε λίγο έχουμε εκλογές που θα είναι αυτοδιοικητικές, θα είναι ευρωεκλογές και πιθανόν παράλληλα εθνικές. Το ΜέΡΑ25 είναι το κόμμα της πανευρωπαϊκής ανυπακοής, όπου πολίτες της Ευρώπης αποφασίσαμε όλοι μαζί, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς προκαταλήψεις, ρεαλιστικά να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Ελπίζουμε να μας ψηφίσετε. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία για να αλλάξουμε τα πράγματα...»

Credits - Όλες οι φωωτογραφίες ΜΑΡΟΥΣΙ Ανεξάρτητο Παρατηρητήριο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου