Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Θεόδωρος Αμπατζόγλου: «Πιστεύω στον Πολιτισμό της Πρωτοπορίας!» (Συνέντευξη)

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αμαρουσίου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο ΜΑΡΟΥΣΙ Ανεξάρτητο Παρατηρητήριο και στον δημοσιογράφο Μανώλη Νταλούκα. Απαντά σε ερωτήσεις που δημιουργούνται από πέντε φωτογραφίες.


ΜΑΡΟΥΣΙ: Η πρώτη φωτογραφία που θέλω να σχολιάσετε, δείχνει νεαρό άντρα στην οδό Ερμού να κρατά ταμπέλα που γράφει ΠΕΙΝΑΩ. Ποιο είναι το πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής, για συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανεργία και οικονομική δυσπραγία;

Αμπατζόγλου: Ασφαλώς η κρίση οδηγεί στη φτώχεια. Οι νεὀπτωχοι και νεοἀστεγοι, δεν έχουν τέλος.
Πρόκειται για ένα οξυμένο πρόβλημα της εποχής μας, ένα φαινόμενο που οδηγεί στο περιθώριο του δρόμου, συμπολίτες μας που απώλεσαν κάθε δυνατότητα στοιχειώδους διαβίωσης. Ένα φαινόμενο που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα εξαιτίας της ύφεσης και των κοινωνικών ανισοτήτων. Θα πρέπει όμως εδώ να κάνουμε έναν απαραίτητο διαχωρισμό. Άλλο οι μακροχρόνια άνεργοι και αδύναμοι οικονομικά ή οι άστεγοι επίσης για οικονομικούς λόγους και άλλο οι «εισαγόμενοι» και κατ’ επάγγελμα επαίτες .Δίχως άλλο, δεν είμαστε ανάλγητοι. Είμαστε μια ζωντανή και αλληλέγγυα κοινωνία που σ΄ αυτή τη περίοδο κρίσης οφείλομε, όπου και αν υπάρχουν, να μην επιτρέψουμε την εξαθλίωση των ανήμπορων συμπολιτών μας.
Με τη σύμπραξη δήμου, αρμόδιων φορέων της πολιτείας και φυσικά της εκκλησίας, μπορούμε να πετύχουμε ένα σημαντικό κοινωνικό αποτέλεσμα και αξιοποιώντας ανενεργούς οικονομικούς πόρους να παράσχουμε στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να οργανώσουμε συσσίτια ή να συνεισφέρουμε, σε όσους έχουν ανάγκη, στο ζήτημα της στέγης.
Έχουμε χρέος από την πλευρά μας, να εντοπίσουμε και να καταγράψουμε ανάλογες περιπτώσεις, αν υφίστανται ώστε να υπάρξει από πλευράς του δήμου και η ανάλογη μέριμνα για την ανακούφισή τους, παράλληλα με παροχή ψυχολογικής υποστήριξης με τη συνδρομή ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Η δεύτερη φωτογραφία, είναι από την Πλατεία Ηρώων. Λίγα λουλούδια - ξερά πια- ένα κερί και εικόνισμα, στο σημείο που μαχαιρώθηκε νεαρός σε νταραβέρι ναρκωτικών. Η εικόνα θέτει επιτακτικά το ερώτημα για τον ρόλο του Δήμου στην προστασία μας από την εγκληματικότητα. Εντοπίζει ακόμα, πρόβλημα ναρκωτικών και στο Μαρούσι.

Αμπατζόγλου: Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι πολυδιάστατο, ένα πρόβλημα πρώτιστα κοινωνικό που διαρκώς μεγαλώνει και η αντιμετώπισή του πρέπει να ξεκινά και να στοχεύει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αιτίων που το εκκολάπτουν.
Η επιτυχής αντιμετώπισή του, επιβάλλει μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης και ενίσχυσης των αντιστάσεων, ειδικά των νέων ανθρώπων, απέναντι στη μάστιγα των ναρκωτικών. Γι’ αυτό, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολιτικές που η φιλοσοφία τους στηρίζεται στην καταστολή. Η ραγδαία εξάπλωσή τους ταυτίζεται και συνδέεται με άλλα κοινωνικά φαινόμενα, όπως η ανεργία, η εγκληματικότητα, η οικογενειακή βία και κ.α.
Συνήθως η χρήση τέτοιων ουσιών, είναι και μια μορφή αμφισβήτησης της κοινωνίας και ένας λανθασμένος τρόπος φυγής, των νέων κυρίως, από την κοινωνική πραγματικότητα. Ως κοινωνικό πρόβλημα, που δεν περιορίζεται στα στενά όρια του κάθε δήμου, είναι πρόβλημα της πολιτείας και του οργανωμένου κράτους. Είναι πέρα από τις πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και προβλήματα, ένα ζήτημα που οφείλεται και στην ανεπαρκή, άστοχη η προβληματική λειτουργία άλλων παραγόντων όπως η οικογένεια, ο κοινωνικός περίγυρος, το σχολείο, η παρέα, το αίσθημα της απόρριψης ή η έλλειψη σωστής και δημιουργικής ψυχαγωγίας κλπ.
Από την πλευρά μου, ως αυριανός δήμαρχος και έχοντας υπηρετήσει όλους τους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, άμεση προτεραιότητα είναι η καλύτερη συνεργασία με αρμόδιους για το θέμα φορείς της πολιτείας, αλλά και τοπικούς φορείς, μέσα από την ανάπτυξη δομών που θα λειτουργούν ως ασπίδα για την προστασία των νέων ανθρώπων.
Χρειάζεται η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα διαμορφώνει τις κατάλληλες ηθικές και αξιακές αντιστάσεις που έχουν ανάγκη οι νέοι.
Ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνοντας να μορφώνονται και να ψυχαγωγούνται έτσι, ώστε να χαίρονται και να αγαπούν την ζωή και όχι να την μισούν, μισώντας ταυτόχρονα και τον εαυτό τους.
Εκείνο που έχω να πω ως πολίτης, ως δημότης και κυρίως ως γονιός απευθυνόμενος στον κάθε νέο και κάθε νέα ξεχωριστά είναι: «Προτιμάς μια δόση ή μια ολόκληρη ζωή
Να συνεργαστούμε ως τοπική κοινωνία με την πολιτεία, να χρηματοδοτήσουμε και να στελεχώσουμε περαιτέρω τις ήδη υπάρχουσες δομές σε συνδυασμό με την δημιουργία νέων.
Τέλος, εκστρατεία ενημέρωσης για να προβληματίσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία και την νεολαία με επιμορφωτικά προγράμματα διαφώτισης σε συνεργασία με του συλλόγους γονέων για να διασφαλίσουμε στην νέα γενιά ένα «καθαρό» μέλλον. 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Φωτογραφία από το εμπορικό κέντρο. Τι θα κάνετε ώστε να τονωθεί το ιστορικό κέντρο που πραγματικά δεινοπαθεί τα τελευταία χρόνια;

Αμπατζόγλου: Εδώ και μερικές δεκαετίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει ως κύριο άξονα της εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής για τα κράτη της Ένωσης, την αστική ανάπτυξη (Urban Development) με κύριο πρόσημο την αειφορία (προστασία και βελτίωση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και πολιτισμικών παραμέτρων). Η νέα αυτή πολιτική ενισχύεται χρόνο με το χρόνο, βελτιώνεται και διαδίδεται με ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών. Υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα αυτής της ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής. Δίνεται μεγάλη σημασία στην προστασία και ενίσχυση της μικρομεσαίας τοπικά εξαρτώμενης παραγωγής, επιχειρηματικότητας και παροχής υπηρεσιών, ακόμα και μέχρι το επίπεδο της συνοικίας ή γειτονιάς. 
Είναι πλέον αποδεδειγμένα και αποδεκτό, ότι η κοινωνική συνοχή των αστικών κέντρων (ιδιαίτερα σε περιοχές και εποχές οικονομικής και κοινωνικής κρίσης) προστατεύονται με την υλοποίηση, όχι μόνο εκ μέρους της πολιτείας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σχεδίων προστασίας και ενίσχυσης της τοπικής μικροοικονομίας.
Η τοπική μικροοικονομία είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη της πόλης, της εμπορικής ελκυστικότητας της καθώς και για την ποιότητα ζωής της αστικής οικογένειας η οποία είναι και ο τελικός αποδέκτης κάθε αναπτυξιακής πολιτικής. 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Ένα από τα παλαιά ωραία σπίτια του Μαρουσιού, ερειπωμένο και έτοιμο για κατεδάφιση. Το Μαρούσι κερδίζει στον εκσυγχρονισμό, αλλά χάνει ταυτότητα. Οι παλιές ωραίες γειτονιές, δεν υπάρχουν. Μπορεί ο Δήμος, να μπει στη Νέα Εποχή, χωρίς όμως όρους δόμησης που καθιστούν την κατοίκηση απάνθρωπη σε διαστάσεις και σε πολεοδομικά στοιχεία; Μπορούμε να διατηρήσουμε κάτι από την παλαιά μας ταυτότητα, ώστε η Πόλη να μην μετατραπεί σε κόλαση ασφάλτου, μπετόν και αυτοκινήτων; 

Αμπατζόγλου: Η παράδοση, η ιστορική μνήμη, η φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά, η αρχιτεκτονική σχεδίαση και η θετική αίσθηση την οποία εκπέμπει προς το γειτονικό χώρο ένα ανακαινισμένο ιστορικό χρονολογικά κτίριο, είναι στοιχεία σημαντικής υποστήριξης της καθημερινής λειτουργίας, της συνοικίας, της γειτονιάς και της πόλης. 
Αποτελούν βασικές παραμέτρους για την κοινωνική και πολιτισμική ισορροπία και την ανάδειξη ενός αστικού τοπίου του παρελθόντος ή ενός τμήματος της πόλης. Ένα τέτοιο κτίριο, ανάμεσα σε πολλά άλλα, είναι και της φωτογραφίας.
Μέριμνα του δήμου μέσα από ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι να εντοπίσει και να προστατεύσει παρόμοια κτίσματα. Η επανάχρηση και αξιοποίηση κάθε παλαιού, παραδοσιακού ή ιστορικού κτίσματος μέσα από απαραίτητες δράσεις προς υλοποίηση θα αλλάξει το τοπίο και μην ξεχνάμε πως τα ιστορικά και παραδοσιακά στοιχεία φέρνουν ένα μεγάλο και συχνά αναξιοποίητο δυναμικό οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Τα παραδοσιακά κτίρια και τα άλλα μνημεία ιστορικής κληρονομιάς, είναι ο πολιτισμός της πόλης, παραμένουν όρθια και σιωπηλά περιμένοντας την αξιοποίησή τους και την επανένταξή τους στις λειτουργίες και την ζωή της. 

ΜΑΡΟΥΣΙ: Η τελευταία φωτογραφία δείχνει εσάς στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, της τοπικής της ΝΔ Αμαρουσίου. Η αλήθεια είναι ότι δεν κρύβετε την κομματική σας ταυτότητα, δεν το «παίζετε» ανεξάρτητος. Όμως, το Μαρούσι διαθέτει προσωπικότητες (επιστήμονες, εικαστικούς, σκηνοθέτες, λογοτέχνες κ.α) από διάφορους χώρους και πέρα από τη ΝΔ. Λοιπόν στην περίπτωση που είστε εσείς ο νέος Δήμαρχος, τι σκοπό έχετε... Στον Τομέα του Πολιτισμού για παράδειγμα, θα αξιοποιήσετε (ή θα προβάλλετε )μόνο όσους προέρχονται από τη ΝΔ; 

Αμπατζόγλου: Κύριε Νταλούκα ασφαλώς και δεν έχω κρύψει την κομματική μου ταυτότητα και ούτε θα τη «φτιασιδώσω» με την ταμπέλα του «ανεξάρτητου». Ταυτότητα μου είναι η στάση μου και οι πράξεις μου. Σε όποια θέση ευθύνης και αν βρέθηκα , ποτέ δεν δούλεψα με κομματικά κριτήρια. Αυτό είναι γνωστό σε όλους. Άλλωστε εκείνο που ενδιαφέρει τους δημότες είναι η όρεξη για δουλειά, προσφορά και βεβαίως το αποτέλεσμα. Για μένα πρωταγωνιστής πρέπει να είναι ο πολίτης, ο ενεργός πολίτης όπου κι αν ανήκει. Συνεπώς, τα όποια «κομματικά» στεγανά δεν με αφορούν.
Για να βελτιώσουμε και να αλλάξουμε την καθημερινότητα στην πόλη χρειάζεται η συμμετοχή όλων των δυνάμεων, χωρίς αποκλεισμούς. Πιστεύω στον πολιτισμό της πρωτοπορίας.
Η έννοια του πολιτισμού, πέρα από χρώματα, είναι κάτι περισσότερο από μια διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι μια συλλογική διάσταση η οποία εκφράζεται και συνδέεται με την καλλιτεχνική έκφραση (εικαστική, θεατρική, λογοτεχνική, αθλητική κ.α.), αλλά και την ψυχαγωγία. Ο όρος πολιτισμός, λοιπόν, συναντά και παίρνει νόημα μέσα από την ίδια ετυμολογία της λέξης. Αυτήν της «πόλης», από την οποία πηγάζει και η λέξη πολίτης. Προβολή και αξιοποίηση, όλων των δημιουργών. Το Μαρούσι είναι μια πόλη ιστορία, μια πόλη ζωντανή και δυναμική, ικανή να παράξει πολιτισμό. Γι’ αυτό θα δώσουμε ώθηση και κίνητρα στο ανήσυχο έμψυχο δυναμικό της πόλης μας, να δημιουργήσει και να πρωτοπορήσει. Να γίνουμε μαζί τους και με όλους τους κατοίκους κομμάτι μιας καινούργιας συναντίληψης και μιας αισθητικής δημιουργικότητας μέσα από την οποία θα ξεπηδήσουν, θα αναδειχθούν και θα εκφραστούν όλες οι μορφές τέχνης.



1 σχόλιο:

  1. Δεν ρωτήθηκε ούτε για καθαριότητα, σπασμένα πεζοδρόμια, όμβρια ,δηλαδή τα πιό σοβαρά καθημερινά μας βάσανα, όπου και είναι αποκλειστικά αρμόδιος ο Δήμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή