Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Πρόωρες εθνικές εκλογές στις 26 Μαΐου, «βλέπει» η il Manifesto

Η ιταλική εφημερίδα il Manifesto (αυτοπροσδιορίζεται ως κομμουνιστική) αναφέρει, επικαλούμενη «καλά πληροφορημένες πηγές», πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει πρόωρες εθνικές εκλογές, στις 26 Μαΐου 2019.
Το σχετικό δημοσίευμα, τιτλοφορείται 

Tsipras tentato dal voto anticipato, a maggio. 

Τι θα σημαίνει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αν επιβεβαιωθεί η il Manifesto: 

Εάν τελικά γίνουν οι εθνικές στις 26 Μαΐου, τότε το κλίμα της πόλωσης, θα επηρεάσει τις αυτοδιοικητικές που θα γίνουν την ίδια ημερομηνία. Οι εθνικές θα επισκιάσουν τις δημοτικές και περιφερειακές. Τα προβλήματα της πόλης ή της περιφέρειας, οι προτάσεις για την επίλυση και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, στις συνειδήσεις των ψηφοφόρων, θα αναμιχθούν αναπόφευκτα σε μεγάλο βαθμό, με τις κομματικές προτιμήσεις. Οι δημοτικές ιδιαίτερα, θα χάσουν τον τοπικό χαρακτήρα και πολλοί δημότες θα ψηφίσουν κόμμα και όχι τον ικανότερο υποψήφιο Δήμαρχο.

Τι γράφει η il Manifesto 

Σύμφωνα με την Il Manifesto «η κυβέρνηση εμφανίζεται πεπεισμένη ότι τα μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, που τέθηκαν σε εφαρμογή τους τελευταίους μήνες (όπως η επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού) μπορούν να βοηθήσουν να κλείσει η ψαλίδα από τους Συντηρητικούς που παραμένουν φαβορί στις δημοσκοπήσεις.
Μένει να φανεί, βέβαια, πόση απόσταση μπορεί να καλυφθεί. Πολλοί σκέφτονται σήμερα ότι με μια καλή διαχείριση της προεκλογικής εκστρατείας μπορεί οι δύο πλευρές να φθάσουν σχεδόν στήθος με στήθος στην ψηφοφορία. Ή, στη χειρότερη των υποθέσεων, η διαφορά υπέρ των Συντηρητικών να μην ξεπεράσεις τις τρεις ή τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες». 

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές αν στηθούν κάλπες την άνοιξη «αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να μη ρισκάρει να βρεθεί σε δύσκολη θέση το καλοκαίρι, αν ξεσπάσουν νέες μεγάλες πυρκαγιές». 

Και καταλήγει: 

«Προφανώς ο Τσίπρας δεν θα ανοίξει τα χαρτιά παρά την τελευταία στιγμή ποντάροντας στον αιφνιδιασμό με την πρόθεση να έχει αυτός την πολιτική πρωτοβουλία έναντι των αντιπάλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου