Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΕΣΗΜΕΡΗΣ - Πού μας ταξιδεύει ο καπνός του Ινδιάνου;

Αξίζει να θυμόμαστε, τον Σταμάτη Μεσημέρη, τον άνθρωπο που έλεγε ότι τον καθοδηγούσε το πνεύμα ενός Ινδιάνου!
Ο ευαίσθητος, ο φιλόσοφος, ο ποιητής Σταμάτης Μεσημέρης. 
Ο ροκάς του ’60, που είχε αφήσει το ροκ και την κιθάρα, αλλά στα μέσα του ’80, άρχισε πάλι, ύστερα από όραμα! 

Γεννήθηκε το 1948, αλλά εμφανίστηκε στη ροκ κοινότητα, με άποψη και ποιότητα προς το τέλος της Μελαγχολικής Δεκαετίας, και ενώ ήταν πια 38 χρόνων. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι αυτό που του συνέβη στην προχωρημένη αυτή ηλικία, ήταν ένα όραμα. Ισχυριζόταν δηλαδή, ότι, την άνοιξη του 1986, είδε έναν Ινδιάνο να καπνίζει την πίπα της Ειρήνης, ο οποίος του είπε ότι ήθελε να τον ακούσει να παίζει πάλι κιθάρα! 

Αλήθεια ή ψέμα, ο Σταμάτης Μεσημέρης, έλεγε ότι από τότε
ο Ινδιάνος τον καθοδηγούσε και τον ενέπνεε να γράφει τραγούδια
και ότι αν σε κάποια συναυλία δεν έβλεπε τον Ινδιάνο με τον καπνό, δεν μπορούσε να παίξει.
Αλήθεια ή ψέμα, όλοι όσοι παρακολουθούσαν τον Σταμάτη Μεσημέρη, τον έβλεπαν να μιλά κάπου στον αέρα, σε κάποιον αόρατο, και αυτός ήταν ο Ινδιάνος, ορατός μόνο σε εκείνον.
Δεν ήταν τρελός. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο Μεσημέρης ήταν τρελός. Με κάποιο μαγικό τρόπο,
όπως και για τον Μόρισον, έτσι και για τον Μεσημέρη, εκείνος ο Ινδιάνος υπήρχε.
Ένα από τα τραγούδια του Μεσημέρη, το ΕΛΛΑΣ, έγινε γνωστό από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, αλλά εδώ βάζω την απλή και υπέροχη ζωντανή εκτέλεση του Σταμάτη...

 

Ο Μεσημέρης σχημάτισε το γκρουπ Ρωγμές, στο τέλος της Μελαγχολικής Δεκαετίας, και παρουσίασε μια σειρά πολύ όμορφων, έως εκπληκτικών, τραγουδιών. Υπήρξε πολυγραφότατος και το έργο του έχει καταγραφεί σε πολλούς προσωπικούς δίσκους και συμμετοχές. Αλλά, ο δίσκος που βγάζει καλύτερα το πνεύμα του Μεσημέρη, ήταν ένα τετραπλό cd (περιλαμβάνει και τραγούδια του από τη Μελαγχολική Δεκαετία, καθώς και
την ιστορία του από τον ίδιο) που έβγαλε το 2000 και μοίρασε δωρεάν, με τίτλο ΟΝΕΙΡΟΥ ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ Ο ΚΑΠΝΟΣ ΤΟΥ ΙΝΔΙΑΝΟΥ.


1 σχόλιο:

  1. αναγνωριζονται οι φελλοι και τα πραγματικα διαμαντια παραμενουν στην αφανεια.εκ φυσεως γι΄αυτο αποκαλουνται διαμαντια μαλλον.βαθεια ριζωμενα στη γη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή