Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ : ΟΤΑΝ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΡΑΦΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

Η αγγελία του Γρηγόρη Λαμπράκη στην εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Απρίλιος 1958 (ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα)


Τον Απρίλιο του 1958, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, απείλησε τον Γρηγόρη Λαμπράκη, ότι θα τον τιμωρούσε «δια των αυστηροτέρων πειθαρχικών ποινών», αν συνέχιζε να γνωστοποιεί, ότι εξετάζει στο ιατρείο του, τους απόρους, δωρεάν.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, Ενδοκρινολόγος και Υφηγητής της Μαιευτικής και Γυναικολογίας, είχε δημοσιεύσει μικρή αγγελία στην εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, με την οποία ανακοίνωνε ότι διέθετε μία ώρα κάθε μέρα, για να εξετάζει απόρους ασθενείς ΔΩΡΕΑΝ.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς, θεώρησε την πράξη αντιδεοντολογική, και ουσιαστικά, διαμήνυσε  στον Λαμπράκη,  ότι δεν πρέπει να ενδιαφέρεται τόσο για τους απόρους ασθενείς, όσο για τα συμφέροντα του ιατρικού επαγγέλματος.

Η απαράδεκτη επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς, στον Γρηγόρη Λαμπράκη. Το ντοκουμέντο που δείχνει συντεχνιακές νοοτροπίες, που κηλιδώνουν το λειτούργημα του Ιατρού, έρχεται σήμερα για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας, στο μπλογκ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗς ΕΛΛΗΝΙΚΗς ΝΕΟΛΑΙΑΣ (ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα)

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή γράφεται...

Περιορίσετε την προσπάθειαν γνωστοποιήσεως της ιδρύσεως ιατρείου σας εις την πόλιν, συμφώνως με το άρθρον 2 της δεοντολογίας...

...από το οποίον και ασφαλώς συμπεραίνουμε, ότι ο Σύλλογος, αντί να τον επαινέσει για την κοινωνική προσφορά, τον κατηγορούσε ότι προσπαθούσε με αθέμιτους τρόπους, να  διαφημίσει το ιατρείο του.
Αντί λοιπόν να του πει ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ, που βοηθούσε τους φτωχούς ασθενείς, τον προειδοποιούσε ότι θα τον καθίσει στο Πειθαρχικό και θα του αφαιρούσε την άδεια ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, Ιατρός, Αθλητής και Αγωνιστής για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία. Η φωτογραφία από την Πρώτη και απαγορευμένη Πορεία Ειρήνης, τον Απρίλιο του 1963 (ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα)

Στην επιστολή, τίποτα δεν αναφέρεται για τους φτωχούς.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς, μοιάζει να βάζει το επάγγελμα, πάνω από το λειτούργημα, και να μην ενδιαφέρεται καθόλου, για την τύχη των απόρων.
Αν πράγματι υπήρχε ένα τέτοιο ενδιαφέρον, η επιστολή σίγουρα δεν θα είχε αυτό το απειλητικό ύφος.
Και σίγουρα θα υπήρχε συναδελφική πρόταση, για μία από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος.
Δυστυχώς όμως, MONEY TALKS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου