Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Δύο τραγούδια για τους έλληνες Υπαρξιστές

Δύο λαϊκά τραγούδια, το «Υπαρξιστής θα γίνω» και το «Ο Σίμος», αναφέρονται στους θρυλικούς έλληνες υπαρξιστές του 50 (το πρώτο) και στον αρχηγό τους Σίμο Τσαπνίδη.

Το «Υπαρξιστής θα γίνω» είναι γραμμένο το 1953 (Στίχοι και μουσική του Μπάμπη Μπακάλη) την χρονιά της κορύφωσης του υπαρξιστικού κινήματος στην Ελλάδα.
Ερμηνεύτηκε από την Σωτηρία Μπέλλου.




Οι έλληνες Υπαρξιστές, είχαν το στρατηγείο τους, σε μια ετοιμόρροπη ξύλινη παράγκα (που ονομάστηκε Ιπτάμενη), στην οδό Σαρρή 29, στου Ψυρρή.
Εκεί, με αρχηγό τους τον Σίμο, δημιουργούσαν απίστευτες καταστάσεις, συγκεντρώνοντας την ζωηρή αθηναϊκή νεολαία της εποχής. Το κίνημα έλαβε πανελλήνιες διαστάσεις, και προκάλεσε κλίμα ηθικού πανικού στην συντηρητική κοινωνία.
Η Αστυνομία, με ψεύτικες κατηγορίες και ύστερα από δίκες, πέτυχε να κλείσει την Ιπτάμενη Παράγκα και ο Σίμος, τον Σεπτέμβριο του 1956, έφυγε αυτοεξόριστος για τον Γύρο της Ευρώπης, που κράτησε σχεδόν 20 χρόνια.



Φωτο: Ο Σίμος, στο Αμβούργο, με την φωτογραφική του μηχανή ανά χείρας, ετοιμάζεται να φωτογραφίσει έλληνες ναυτικούς /1963. (ΑΡΧΕΙΟ Μ Νταλούκα).


Το δεύτερο τραγούδι, «Ο Σίμος», ένα τραγούδι της Πετρούλας Σαλπέα(Μουσική Γιώργου Γιανουλάτου σε στίχους Πυθαγόρα), αναφέρεται στον Σίμο, ως αυτοεξόριστο πια, και με την νοσταλγία της πατρίδας.

Ο Σίμος που ζει στη Γερμανία
Μακεδόνας ψηλός και δυνατός
Τη μέρα προσμένει μ’ αγωνία
Να γυρίσει στην πατρίδα του κι αυτός


Το τραγούδι, είναι γραμμένο μέσα στην Δικτατορία. Ο στιχουργός Πυθαγόρας, αναφέροντας τον πόθο του Σίμου να γυρίσει στην πατρίδα, εξέφραζε με κρυπτογραφικό τρόπο την πανελλήνια προσμονή να πέσει η χούντα.

Ο Σίμος, περιγράφεται Μακεδόνας, ψηλός και δυνατός, που όλο τις βαλίτσες του ετοιμάζει, μα πάλι είναι ο δρόμος του κλειστός.

Οι πληροφορίες που μεταδίδουν οι στίχοι είναι αληθινές, όλες εκτός από μία. Ο Σίμος δεν ήταν Μακεδόνας, ήταν Πόντιος. Αλλά, αυτό δεν έχει τόσο σημασία- ο Πυθαγόρας, μπορεί να μην είχε πληροφορηθεί την καταγωγή του Σίμου, όμως είχε πληροφορηθεί για την ιστορία του και αυτή τον είχε εμπνεύσει.





Ο Σίμος Τσαπνίδης, στα χρόνια της περιπλάνησης, έζησε ένα διάστημα και στην Γερμανία. Ήθελε να επιστρέψει, αλλά, έγινε το πραξικόπημα και παρέμεινε στο εξωτερικό, μέχρι να πέσει η χούντα.
Η  Πετρή Σαλπέα(Φωτογραφία του 1969, ΑΡΧΕΙΟ
Μ Νταλούκας).

Η τραγουδίστρια, Πετρούλα (Πετρή) Σαλπέα, διηγείται πως ένα βράδυ του 1975 ένας κύριος παράξενος πολύ, ψηλός και με γενειάδα, μπήκε στο καμαρίνι της και της είπε: Είμαι ο Σίμος... Γύρισα!

Η Πετρή Σαλπέα, παιδί από αριστερή οικογένεια, δεν πρόλαβε να γνωρίσει τον κομμουνιστή πατέρα της - τον καταδίκασαν σε θάνατο, λίγο πριν αυτή γεννηθεί.
Άρχισε να τραγουδά, ενώ ήταν μαθήτρια. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά, το 1967, στην μπουάτ Τετράδιο με τον Γιώργο Ζωγράφο.

Συνέχισε να τραγουδά σε άλλες μπουάτ, συνεργάστηκε με Μαυρουδή, Λοΐζο κ.α, μέχρι το 1970, οπότε και ο Γιώργος Ζαμπέτας της προτείνει συνεργασία.
Πολύ καλή φωνή, γνωστή ιδιαίτερα από την ερμηνεία της σε τραγούδια του δίσκου «Άγιος Φεβρουάριος», του Δήμου Μούτση και του Μάνου Ελευθερίου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου