Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ - Από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στην συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στο Παλαί ντε Σπορ

Φωτογραφίες: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ  

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την χθεσινή ομιλία του στην συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στο Παλαί ντε Σπορ, ανέφερε και πως ορίζει αυτός, την έννοια του πατριωτισμού. Τα κυριότερα σημεία του λόγου του, ήταν: 

"Για μας, Πατριωτισμός είναι η έγνοια για την πρόοδο και τη συλλογική ευημερία της δικής σου πατρίδας. Δεν είναι η καταστροφή μιας άλλης πατρίδας. Πατριωτισμός είναι να αγαπάς τη δική σου πατρίδα, και να θυσιάζεσαι γι’ αυτή. Όχι να μισείς άλλες πατρίδες. Και ας το κάνω ακόμη πιο σαφές: Εγώ, εμείς όλοι, η Αριστερά, σε όλες τις στιγμές της Ιστορίας, και με όλες της τις εκφράσεις, έχουμε αποδείξει την αγάπη μας για την πατρίδα. Με αγώνες και με θυσίες. Όχι με τραμπουκισμούς και με τρίκυκλα. Με αίμα και στη πρώτη γραμμή του μετώπου για τη πατρίδα και τη λευτεριά. Όχι δίπλα στο κατακτητή και στις κυβερνήσεις του. Δεν πουλάει, λοιπόν, η αριστερά τη Μακεδονία. Σώζει η αριστερά τη πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας".

"Δεν θα επιτρέψουμε λοιπόν σε κανέναν έμπορο της πατρίδας, να κουνάει το δάχτυλο στη παράταξη της αριστεράς. Αρκετά με τους κερδοσκόπους του μίσους. Εμείς αγαπάμε την Ελλάδα με την έγνοια εκείνη, που σε κάνει να δεις καθαρά ότι το συμφέρον της δικής σου χώρας απαιτεί τη συνεργασία και τη φίλια με το γείτονα".

"Γιατί πατριωτισμός είναι να είσαι περήφανος για τις παραδόσεις και την ιστορία του τόπου σου. Και να αντλείς αυτοπεποίθηση από την πλούσια κληρονομιά μιας χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία. Μιας χώρας που ενέπνευσε και εμπνέει την κλασσική και τη σύγχρονη κριτική σκέψη, και διαχρονικά αποτελεί αντικείμενο παγκόσμιου θαυμασμού στις τέχνες, τα γράμματα, τον πολιτισμό. Όχι να είσαι φοβικός, Όχι να αναζητάς συνομωσίες και αόρατους εχθρούς, Να κυνηγάς μάγισσες, να κερδοσκοπείς με τα πατριωτικά αισθήματα των άλλων".

"Πατριωτισμός είναι να γνωρίζεις και να τιμάς την ιστορία αυτών που έπεσαν με τη σημαία στο χέρι. Τη γαλανόλευκη που ανέμιζε στα χωριά και τις πόλεις της Ελεύθερης Ελλάδας του ΕΑΜ, που έδιωξε τον κατακτητή. Πριν τον εμφύλιο.Τη γαλανόλευκη που τύλιγε στις πλάτες του ο Γρηγόρης Λαμπράκης, οργώνοντας ολόκληρη την Ελλάδα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία. Πριν πέσει νεκρός από τους Γκοτζαμάνηδες".

Τη γαλανόλευκη που σήκωσαν ψηλά στην πύλη του Πολυτεχνείου, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της αντιδικτατορικής πάλης. Πριν βαφτεί με το αίμα τους, όταν γκρέμιζε την πύλη το τανκ.

"Πατριωτισμός είναι να μη σωπαίνεις, απέναντι στο τέρας του φασισμού. Να σηκώνεις ανάστημα απέναντι σε αυτούς που ντροπιάζουν τη σημαία, κρατώντας τη με χέρια βουτηγμένα στο αίμα αθώων και αδυνάμων. Απέναντι σε αυτούς που με το ένα χέρι κραδαίνουν τον ήλιο της Βεργίνας και στο άλλο έχουν πάνω στο δέρμα τους τον αγκυλωτό σταυρό".

"Πατριωτισμός είναι να είσαι Θεσσαλονικιός και να απαντάς στους φασίστες που σκορπίζουν το μίσος και το διχασμό στην πόλη, Με τα ονόματα των 147 σφαγιασθέντων από το Σούμπερτ και τους ταγματασφαλίτες, στο Χορτιάτη το ‘44. Να τους απαντάς, με τον «Επιτάφιο» του Ρίτσου που γέννησε η εικόνα της μάνας που θρηνεί πάνω από το δολοφονημένο γιό της, το Μάη του ’36, λίγα μέτρα μακριά από δω. Να τους απαντάς με την πρώτη σκηνή στο εργοστάσιο, από τις «Μέρες του ’36» του Αγγελόπουλου. Να τους απαντάς με τη μνήμη, την ιστορία, τα πεπραγμένα τους σε αυτή την περήφανη πόλη."

"Πατριωτισμός είναι να μην ξεχνάς την Κύπρο και αυτούς που την πρόδωσαν. Εθνικόφρονες δήλωναν και εκείνοι. Αυτοί που έβαλαν την Ελλάδα στο γύψο και τη γέμισαν με φυλακές και τόπους μαρτυρίου, στο όνομα δήθεν της σωτηρίας της. Αυτοί και οι απόγονοι τους είναι που σήμερα φωνάζουν «Η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία» Γιατί, τελικά, ο πραγματικός τους εχθρός είναι η ίδια η Δημοκρατία. Είναι χρέος κάθε Έλληνα δημοκράτη, να βάλει φραγμό στην ανάδυση της ακροδεξιάς και του φασισμού. Θα έλεγα ότι είναι χρέος όλων των δημοκρατικών δυνάμεων" 


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου