Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Τα Κίτρινα Γιλέκα, πυρπολούν τον Μακρόν. Εξέγερση στο Παρίσι.

Εικόνες που θυμίζουν Μάη 68. Κατεστραμμένα οχήματα, φωτιές στους δρόμους, οδομαχίες, 110 τραυματίες και πάνω από 270 συλλήψεις, είναι ο απολογισμός της τρίτης μεγάλης κινητοποίησης των Κίτρινων Γιλέκων που έχουν προκαλέσει πολιτική θύελλα για τον Μακρόν.


Σήμερα, ο γάλλος πρόεδρος, συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο για να αντιμετωπίσει τα Κίτρινα Γιλέκα. Επιστρέφει στη Γαλλία από τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Αργεντινή για να συνεδριάσει με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και τις «αρμόδιες υπηρεσίες».

Το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που το Παρίσι φλεγόταν, ο Μακρόν δήλωνε από το Μπουένος Άιρες «δεν θα δεχθώ ποτέ τη βία» και ότι η βία αυτή «δεν έχει καμιά σχέση με την έκφραση ενός θεμιτού θυμού» για την αύξηση της τιμής των καυσίμων και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης. 

Ποιοι είναι τα «Κίτρινα Γιλέκα»
   
Τα Κίτρινα Γιλέκα – στα γαλλικά, Mouvement des gilets jaunes – είναι ένα κίνημα διαμαρτυρίας, που εκδηλώθηκε στην Γαλλία, αλλά και στο Βέλγιο, στην Ιταλία και Ολλανδία. 
Διαμαρτύρονται για την αύξηση της τιμής των καυσίμων και γενικότερα των αυξήσεων στους φόρους. Πάνω από 250 χιλιάδες Γάλλοι, συμμετέχουν στο κίνημα, εκφράζοντας έντονα την δυσαρέσκειά τους, για την πολιτική του Μακρόν για τον μετασχηματισμό της Γαλλίας.

Η δημοτικότητα του γάλλου προέδρου βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εκλογή του το 2017. Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» αντίθετα, έχει την υποστήριξη του 73% των Γάλλων σύμφωνα με το ινστιτούτο Elabe. «Ο μέσος Γάλλος, δεν αισθάνεται ότι ο Μακρόν συμπάσχει μαζί του. Για τον μέσο Γάλλο, ο Μακρόν, ενσαρκώνει ένα είδος παρισινής, κοινωνικής και πνευματικής ελίτ», δηλώνει αναλυτής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Polling/Vox.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου