Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

28 χρόνια από τον θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου – Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί, αν ήταν ατύχημα ή αυτοκτονία.

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος σε μία εκφραστική ματιά στο σπίτι της φίλης του Ηδύλης Τσαλίκη (Φωτ. Μ.Νταλούκας, 1987)

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος, πέθανε από overdose ηρωίνης, στις 6 Δεκεμβρίου 1990. Οι συνθήκες θανάτου του, δεν είναι γνωστές. Ο πρίγκιπας του ελληνικού ροκ, μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση, από το σπίτι φίλης του στο Νέο Κόσμο, στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Οι γιατροί, επεχείρησαν ανάνηψη, αλλά ήταν αργά. Ο Παύλος είχε ήδη ξεψυχήσει. 

Η φίλη του, στο σπίτι της οποίας πέρασε την μοιραία νύχτα, εξαφανίστηκε, άλλαξε σπίτι σχεδόν αμέσως, και ποτέ δεν μάθαμε τι ακριβώς συνέβη. Ήταν ατύχημα ή αυτοκτονία;

Η προτομή του Παύλου Σιδηρόπουλου, στον τάφο του στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου (Φωτ.Μανώλης Νταλούκας 2012)


Η εκδοχή της αυτοκτονίας

Η υπόθεση, ότι ο Παύλος αυτοκτόνησε, ενισχύεται από τρία κυρίως στοιχεία.
Το πρώτο είναι ο θάνατος της μητέρας του, Τζένης, λίγους μήνες πριν τον δικό του. Η απώλεια αυτή, του στοίχισε πάρα πολύ γιατί την υπεραγαπούσε.
Το δεύτερο, είναι η ασθένεια που του παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 1990.
Το αριστερό του χέρι παρέλυσε ξαφνικά, και όλες οι προσπάθειες των γιατρών αποδείχτηκαν μάταιες.
Το τρίτο, είναι μια μαρτυρία του Αλέκου Αράπη στενού φίλου και συνεργάτη του Παύλου:
 
« Εμένα μου είχε πει ότι θα αυτοκτονήσει. Ήμασταν στο μπαρ dada και συζητάγαμε...Ο Παύλος είναι με το χέρι παράλυτο πια, έχει περάσει το διάστημα που υποτίθεται πως θα άρχιζε να το νιώθει πάλι... τον είχαν έτσι παραμυθιάσει οι γιατροί, για να μην τα βάψει μαύρα...τίποτα όμως, το χέρι ήταν νεκρό...είχε τότε ψυλλιαστεί πως το χέρι δεν πρόκειται να ξαναλειτουργήσει...και γυρνάει και μου λέει.. “έχω κι αυτή τη μαλακία με το κωλόχερο, βγαίνω με την Ελένη και δεν μπορώ να την αγκαλιάσω.. ξέρεις κάτι; αν μου την βάλουνε κάτω απ την μύτη μου θα την πάρω όση και να’ ναι και θα την κάνω..” αυτά μου είπε» (Μαρτυρία του Αλέκου Αράπη, μπασίστα των Απροσάρμοστων, στον Μ.Νταλούκα)

Ασπρόμαυρη φωτογραφία του Παύλου Σιδηρόπουλου την εποχή του Εν Λευκώ (Φωτ. Μ.Νταλούκας 1984)



Η εκδοχή του ατυχήματος

Όμως, όσο και αν όλες οι μαρτυρίες, δείχνουν εκείνη την περίοδο, έναν πολύ μελαγχολικό (έως καταθλιπτικό) Παύλο, υπάρχουν κάποια γεγονότα που προκαλούν ερωτηματικά.
Το κυριότερο είναι πως ο Παύλος, εκείνες τις μέρες ήταν στο στούντιο, και ηχογραφούσε τον καινούργιο του δίσκο (δεν πρόλαβε να τον ολοκληρώσει).
Έντεκα μόλις μέρες πριν τον θάνατό του, έδωσε συνέντευξη στο Rock fm και στον Δημήτρη Δημητράκα. Εκεί δίνουν ραντεβού, για μία νέα συνέντευξη, που θα δινόταν μετά την κυκλοφορία του δίσκου.
Ακόμα, ο Παύλος δηλώνει πως δεν θα σταματήσει να εμφανίζεται παρά μόνο «όταν θα με πάρουν τέσσερις από το πάλκο». Η προετοιμασία του δίσκου, οι εμφανίσεις του εκείνων των ημερών στο κλαμπ ΑΝ με τους Απροσάρμοστους, αλλά και τα λόγια που είπε στην τελευταία του συνέντευξη με τον Δημητράκα, δεν δείχνουν έναν άνθρωπο που σχεδιάζει να αυτοκτονήσει.

Πώς πέθανε ο Παύλος;

Τα πραγματικά περιστατικά, ίσως ποτέ δεν θα τα μάθουμε. Δεν είναι γνωστό αν υπήρξαν και άλλοι «συνδαιτυμόνες» στο πιόμα, εκείνη την μοιραία βραδιά, στο σπίτι του Νέου Κόσμου, ή αν ήταν μόνο αυτός και η κοπέλα.

Ο Παύλος πρέπει να τράβηξε μια γερή μυτιά, που τον έριξε σε κώμα. Αυτό, πρέπει να έγινε γύρω στις 4 το πρωί. Όμως, η φίλη του άρχισε να ανησυχεί και να παίρνει τηλέφωνα ώρες μετά, και γύρω στις 11 ή 12 το μεσημέρι. Ειδοποίησε τον Αλέκο Αράπη και ύστερα τον Βασίλη Πετρίδη (μέλη του συγκροτήματος Απροσάρμοστοι), που της είπαν να καλέσει αμέσως ασθενοφόρο. Δυστυχώς, όταν έγινε αυτό το τηλέφωνο και ήρθε το ασθενοφόρο, ήταν αργά. Ο Βασίλης Πετρίδης που είχε πάει εκεί, είπε, πως τον είδε μελανιασμένο, πράγμα που σημαίνει πως ήταν νεκρός.    





 


2 σχόλια:

  1. πολλοι ειχαν αναφερθει σε ενα ονομα την Μ.Π. η οποια τα αρνειται ολα σχεδον 3 δεκαετιες τωρα..ισως δοθει μια απαντηση οριστικη μετα απο πολλα χρονια οπως εγινε με την marianne faithfull και τον jim morrison οπου αποκαλυφθηκε η αληθεια σχεδον πεντε δεκαετιες μετα.το αξιοπεριεργο ειναι πως η συγκεκριμενη Μ. διατηρει φιλικες σχεσεις με την οικογενεια του παυλου ακομη και σημερα.αραγε οι δικοι της να γνωριζουν την αληθεια οπως και οι αραπης,γαλανακης,δαριβας κτλ και να ειναι ολοι συννενοημενοι για να καλυψουν την συγκεκριμενη κοπελα για λογους αυτονοητους?ποιος ξερει...παντως ακομη και εαν η συγκεκριμενη Μ. βρισκοταν στο ιδιο σπιτι με τον παυλο σημερα δεν θα ειχε επιπτωσεις ποινικες ή αλλου ειδους.το αδικημα θα ειχε παραγραφει.ισως η μονη επιπτωση που θα ειχε να ηταν η κοινωνικη κατακραυγη του κοσμου που αγαπουσε τον παυλο και να την θεωρουσε υπαιτια για τον θανατο του.βεβαια αυτο θα ηταν αδικο προς εκεινη γιατι τον παυλο δεν τον οριζε καμια γυναικα στο τι θα ηθελε να κανει.μια γυναικα δεν θα τον εμποδιζε ουτε θα τον εσπρωχνε να κανει πραξει αυτο που θα ειχε στο μυαλο του.ισως την κοινωνικη κατακραυγη απο τον κοσμο που αγαπουσε τον παυλο να προσπαθει να αποφυγει τοσα χρονια η συγκεκριμενη Μ. αν οντως ειναι αυτη που πολλοι πιστευουν και γι΄αυτο δεν αποκαλυπτει τις συνθηκες θανατου του παυλου.αλλα οπως προειπα ισως στα βαθεια της γεραματα θελησει να κανει καποιες αποκαλυψεις οπως εγινε με την faithfull και τον morrison.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.youtube.com/watch?v=PYbI1szGmT0

    αν ειναι αληθινη η ιστορια που περιγραφει ο νικος λολης(που θεωρειται σοβαρος ανθρωπος οποτε λογικα δεν λεει ψεμματα)τοτε ποιος παει να κανει τον κοπο να αγορασει παπουτσια δυο(!!) μερες πριν πεθανει?αναρωτιεμαι..
    και διαβαζοντας και τα σχολια κατω απο το βιντεο αναφερεται καποια μαρια-αποστολια...σχολια τελευταιων 4-5 μηνων που δεν τα ειχα δει οταν πρωτοβγηκε το βιντεο προ τριετιας.
    τα παραπανω βεβαια δεν σημαινουν οτι αγοραζοντας ενα καινουριο ζευγαρι παπουτσια δεν θα αυτοκτονησεις κιολας.αλλωστε οι στατιστικες λενε οτι η αυτοκτονια τις περισσοτερες φορες ειναι μια αποφαση της στιγμης και οχι κατι προμελετημενο και σχεδιασμενο.
    ποιος ξερει αραγε? μπορει να του την εδωσε οπως λενε εκεινη την νυχτα και να την εκανε..
    μονο η μαρια-αποστολια θα ξερει ισως.αντε να την βρεις ομως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή