Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Οι αξέχαστες εαρινές γιορτές στην Πεύκη (Πρέπει να αναβιώσουν)

Πού πήγαν εκείνες οι ωραίες εαρινές γιορτές που διοργάνωνε κάποτε στην Πεύκη, ο Παύλος Καμάρας; Τότε πλημμύριζε από όμορφα κορίτσια, τραγούδια και λουλούδια ο μικρός Δήμος, κι ερχόταν κόσμος από όλα τα προάστια, να γευτεί χαρά και ζωή.


Για την Πεύκη, ο Καμάρας, υπήρξε σπουδαίος Δήμαρχος. Είχε σχέδιο, με αυτές τις γιορτές, να δώσει ώθηση στην αγορά του Δήμου. 

Οι παρελάσεις αρμάτων, με τις χαρούμενες κοπελιές που σκορπούσαν στον κόσμο λουλούδια, ήταν πόλος έλξης επισκεπτών, τα μαγαζιά δούλευαν, η Πεύκη είχε μια όμορφη λαϊκή γιορτή να δείξει. 
Οι γιορτές αυτές που ονομάζονταν ΕΑΡΙΝΑ, σταμάτησαν, όταν ο Παύλος Καμάρας, έχασε την Δημαρχία.
Κακώς σταμάτησαν, και κακώς χαρακτηρίστηκαν από κάποιους, σαν καρναβάλια. Πρώτα πρώτα τα καρναβάλια, δεν είναι κάτι κακό, το αντίθετο. Μην ξεχνάμε πως ο Δήμος της Πάτρας, έγινε διάσημος και κινεί την αγορά του, από ένα καρναβάλι.

Τα ΕΑΡΙΝΑ του Καμάρα, έδιναν ενωτικό μήνυμα, ήταν μια γιορτή Πολιτισμού, με την συμμετοχή πολλών μικρών και μεγαλύτερων  δημοτών, και αναμφίβολλα, αναπτυξιακό γεγονός για την Πεύκη.  

Οι εκδηλώσεις άρχιζαν την Πρωτομαγιά, διαρκούσαν  όλο τον Μάη με πολιτιστικά δρώμενα και κορυφώνονταν, σε μία φαντασμαγορική παρέλαση γεμάτη λουλούδια. 

Από όλη την Ελλάδα έρχονταν στην Πεύκη αντιπρόσωποι με τις τοπικές φορεσιές για να παρελάσουν στην μεγάλη γιορτή ειρήνης, αδελφοσύνης και αλληλεγγύης. 

Η παρέλαση,  είχε κυρίαρχο σύμβολο το λουλούδι, δηλωτικό της ελληνικής ψυχής και της πανέμορφης ελληνικότητας που μας τοποθετεί παγκόσμια σε μοναδική θέση.

Τα πεζοπόρα τμήματα και τα άρματα στολισμένα με χιλιάδες φυσικά λουλούδια, κατέληγαν στο γήπεδο της Πεύκης, όπου παρουσιάζονταν χοροί και τραγούδια από όλη την Ελλάδα.
Ήταν ένα μεγάλο αντάμωμα μουσικών, χορών, ντοπιολαλιών, φορεσιών, ένα ταξίδι με τον νου και την καρδιά, στα βουνά, στις πεδιάδες και στις πηγές της πατρίδας.

Στην φωτογραφία, βλέπουμε τον Παύλο Καμάρα (με το κρεμ κουστούμι) και τον στενό τότε συνεργάτη του, και νυν Δήμαρχο Πεύκης-Λυκόβρυσης, Τάσο Μαυρίδη. Παρακολουθούν την παρέλαση των Εαρινών (22 Μαΐου 2005)







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου