Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Το παλιό Μαρούσι, είχε χώρους να ανασάνει. Τώρα;

Μια φωτογραφία, από τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Το τραίνο έρχεται από την Κηφισιά. Δεξιά το ξενοδοχείο "Κρυστάλ", αριστερά το Γυμνάσιο και στο βάθος η Πεντέλη χιονισμένη. Σήμερα, είναι δύσκολο να δεις την Πεντέλη, από τις τόσες (τερατώδεις όπως λένε πολλοί) προσθήκες, που έγιναν στον Σταθμό.



Το παλιό Μαρούσι δεν υπάρχει πια. Υπάρχει μια άλλη πόλη, το νέο City. Όμως, οι παλιές φωτογραφίες, διατηρούν την νοσταλγία, για μια εποχή, που όλα ήτα αλλιώτικα, πιο ελεύθερα, και λιγότερο αποπνικτικά.

Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις. Εδώ, βλέπουμε πώς ήταν ο Σταθμός και ο πέριξ χώρος, γύρω στα 1968. Τότε, το θυμούνται ασφαλώς οι παλιοί, πολλοί ανέβαιναν, για να δουν την περιφορά του Επιτάφιου, από τον Σταθμό.

Σήμερα, τι να δεις, έχουν προστεθεί τόσα πολλά στον χώρο, που δημιουργούν την αίσθηση του πνιγμού. Η φωτογραφία, είναι τραβηγμένη σήμερα, από την ίδια περίπου γωνία, με την προηγούμενη. Ύστερα από πανήντα χρόνια, η πόλη δεν ανασαίνει.

 Η φωτογραφία αυτή, έρχεται από το μακρινό έτος 1954, όταν άρχισαν οι εργασίες, κατασκευής του Σταθμού. Βλέπουμε, την στροφή του τραίνου που οδηγεί στην Κηφισιά. Βλέπουμε ακόμη, ένα Μαρούσι, γεμάτο από δέντρα. Όλα αυτά, θυσιάστηκαν, για να γίνουν νέες κατοικίες (πολυκατοικίες). Στεγάσαμε τα μικροαστικά όνειρά μας, αλλά το παλιό Μαρούσι, ΔΕΝ υπάρχει πια.  



1 σχόλιο:

  1. υπαρχουν 4-5 πλανητες εντος λεκανοπεδιου. καποια προαστεια βορεια-νοτια που καλοπερνουν και καποια αλλα δυτικα-ανατολικα που φυτοζωουν.γνωριζω ανθρωπους και απο τα δυο κομματια το λεκανοπεδιου που προανεφερα.το ασχημο δεν ειναι μονο η αλλαγη της ρυμοτομιας αλλα κυριως οι ιδιοι ανθρωποι που αλλαξαν προς το χειροτερο στα πλουσια προαστεια γιατι ΄΄πιαστηκαν΄΄ οικονομικα.τεραστιες διαφορες νοοτροπιας φτωχοι με πλουσιους.ακομη και αυτοι οι νεοπλουτοι των πλουσιων προαστειων που μειωθηκαν τα εισοδηματα τους λογω κρισης εξακολουθουν να ονειρευονται περασμενα μεγαλεια,να ζουν στο ροζ συννεφακι τους και να βλεπουν ονειρα απατηλα.πρωτα βγαινει η ψυχη και μετα το χουι.μεγαλη αληθεια.γι΄αυτο και η πλειοψηφια των καλλιτεχνων προερχεται απο φτωχοτερα στρωμματα της κοινωνιας.τα πλουσια προαστεια δεν εχουν να επιδειξουν κατι καλο στον τομεα αυτο.αλλα αυτο παντοτε γινοταν δεν ειναι κατι νεο.και αν θεωρηθει το σχολιο μου ακυρο για οσους δεν καταλαβαν θελω να πω οτι ας στοχευουμε στον ανθρωπο παρα στην οποια διαμορφωση περιοχων.και οπως ειχε πει ο μακαριτης μεγας πανουσης.΄΄καιω τα δεντρα χτιζω μεζοντες θα κανω τα παιδια μου μαριονετες΄΄!

    ΑπάντησηΔιαγραφή