Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Τσάρλυ – Η θλιβερή ιστορία του Ιπποκράτη Εξαρχόπουλου

Ο Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος (φωτο), κάποτε υπήρξε ίνδαλμα της νεολαίας, ως ο τραγουδιστής των Νοστράδαμος. Γνωστότερος σαν  Τσάρλυ, 20 χρόνων μόλις, στο απόγειο της καριέρας του (1972), όμορφος και με εκφραστική φωνή, είχε τεράστια απήχηση κυρίως στον γυναικείο νεαρό πληθυσμό. Όμως, είχε κακή τύχη...



Φωτο : Ο Τσάρλυ συλλαμβάνεται 

Βρέθηκε στις φυλακές, με την κατηγορία της αποπλάνησης ανήλικης, και λίγα χρόνια αργότερα μπλέχτηκε σε πολύ σκοτεινές υποθέσεις: Ναρκωτικά και εμπόριο όπλων. Πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης (κάποιοι λένε πως δολοφονήθηκε), ενώ ήταν κρατούμενος στις φυλακές. 

Αυτή είναι η τραγική ιστορία του Τσάρλυ και του ροκ συγκροτήματός του Νοστράδαμος, που γνώρισαν στιγμές δόξας και αποθεώθηκαν στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, τραγουδώντας το αξέχαστο «Δως μου το Χέρι σου».




Οι Νοστράδαμος, σχηματίστηκαν την Άνοιξη του 1972. Αποτελούνταν από τους Στέλιο Φωτιάδη, Ιπποκράτη Εξαρχόπουλο και την αγγλίδα Κρις Κινγκ. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, αποφασίζουν να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, με το τραγούδι τους «Δως μου το χέρι σου». Το τραγούδι, θα αποδιδόταν σαν μια συνομιλία μεταξύ δύο ερωτευμένων, συνεπώς χρειαζόταν μία αντρική και μία γυναικεία φωνή. 


Τραγουδιστής του συγκροτήματος ήταν ο Τσάρλυ. Όμως, αυτός δεν θα μπορούσε να τραγουδήσει με την Κρις Κινγκ, αφού η αγγλίδα δεν είχε σωστή ελληνική προφορά. Έτσι, αναγκάζονται να ψάξουν για τραγουδίστρια, που θα έκανε ντουέτο με τον Τσάρλυ. Η τραγουδίστρια βρέθηκε και ήταν η Δέσποινα Γλέζου. Συμφωνούν μαζί της, και η Δέσποινα, γίνεται το τέταρτο μέλος. 

Στο 11ο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, που έγινε στις 20,21 και 22 Σεπτεμβρίου 1972, οι Νοστράδαμος παίρνουν βραβείο από την επιτροπή των δημοσιογράφων. Το «Δως μου το Χέρι σου» γίνεται πανελλήνια επιτυχία, και γρήγορα έρχεται και ο μεγάλος τους δίσκος, από όπου ξεχωρίζει και το ιστορικό πια, «Τα Παραμύθια της Γιαγιάς»... Αρχίζουν τις εμφανίσεις σε κλαμπ της Αθήνας και κάνουν περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.


Όμως, τον Μάρτιο του 1973, ο Τσάρλυ, συλλαμβάνεται με την κατηγορία της αποπλάνησης ανήλικης. 
Η κοπέλα ήταν δεκαπεντάχρονη μαθήτρια, και μεγάλη θαυμάστρια των Νοστράδαμος. Η αστυνομία, μετά από «ανώνυμη καταγγελία», την βρήκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, όπου ο Τσάρλυ διέμενε, στην Θεσσαλονίκη.
Το κορίτσι, τον είχε ακολουθήσει εκεί, μετά την συναυλία που έδωσαν οι Νοστράδαμος, την προηγούμενη μέρα, στην πόλη της, την Καβάλα.

Ο Τσάρλυ, είπε ότι του χτύπησε την πόρτα και αυτός της άνοιξε. Είπε ακόμα, ότι δεν συνέβη ερωτική πράξη, και ότι, μόνο ενδιαφέρθηκε να δει τι συμβαίνει με αυτή την κοπέλα. Στο δωμάτιο, ήταν και ο ηχολήπτης του συγκροτήματος, που συνελήφθη επίσης.

Στις 23 Μαρτίου 1973, προφυλακίστηκαν στις επανορθωτικές φυλακές Θεσσαλονίκης. Ο Τσάρλυ μπαίνει στο ίδιο κελί με τον "δράκο του Λαγκαδά", έναν ηδονοβλεψία, που σε ερημικές τοποθεσίες έκανε επιθέσεις  σε ζευγαράκια.

Στις 27 Μαρτίου 1973, αποφυλακίστηκαν οι Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος και ο τεχνικός του συγκροτήματος, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, που διέταξε την παύση της ποινικής δίωξης.

Πώς έγινε αυτή η ανατροπή;

Η Δέσποινα Γλέζου, εξηγεί:

«Ο Τσάρλυ δεν πείραξε την κοπέλα, που όπως εμείς ανακαλύψανε είχε αποπλανηθεί από έναν οικοδόμο στην Θεσσαλονίκη. Όμως, η υπόθεση στήθηκε από τον πατέρα της μικρής, που την χρησιμοποίησε για να βγάλει λεφτά. Αυτός και ειδοποίησε την αστυνομία. Μετά μας ζήτησε ένα ποσό, που εκείνη την εποχή μπορούσες να αγοράσεις τρία ρετιρέ στην Αθήνα. Μαζέψαμε τα λεφτά, του τα δώσαμε, και απέσυρε την μήνυση....»

Η σκοτεινή αυτή υπόθεση, της απαγωγής, σφράγισε την μετέπειτα πορεία Τσάρλυ. Φαίνεται ότι έπαθε κατάθλιψη και εγκατέλειψε το συγκρότημα. Φαίνεται ακόμα, πως στη διάρκεια, της προφυλάκισης, κάτι συνέβη.

Η Δέσποινα Γλέζου, αφήνει να εννοηθεί, ότι ίσως τον βίασαν μέσα στη φυλακή.

Η συνέχεια, πάντως, είναι φριχτή.

Ο Τσάρλυ, με την συγκλονιστική αθωότητα, γίνεται κάτι σαν τέρας.

Λίγο λίγο, οδηγείται σε άλλους χώρους και άλλες παρέες. Ξεπέφτει, αρχίζει να παίρνει χάπια και τελικά ηρωίνη. Γίνεται τζάνκι και αρχίζει το εμπόριο του θανάτου. Εκτός από εμπόριο ηρωίνης, συλλαμβάνεται και για εμπόριο όπλων. Πού είχε μπλέξει; Κανείς δεν ξέρει, ή, αν κάποιος ξέρει, δεν έχει μιλήσει.

Την τελευταία φορά, τον έπιασαν με 10 κιλά πρέζα, χειροβομβίδες, καλάσνικωφ, και γενικά ένα οπλοστάσιο που θα ζήλευε και η 17 Νοέμβρη.

Ο Τσάρλυ, βρέθηκε νεκρός, από νοθευμένη (ή υπερβολική δόση ηρωίνης), στις 21 Μαρτίου 2000.

Πέθανε, λίγο πριν γίνει η δίκη του. Λέγεται, ότι δολοφονήθηκε, αφού στη δίκη και για να αποφύγει τα ισόβια, ίσως έδινε τα ονόματα, εκείνων που για λογαριασμό τους, διακινούσε τα όπλα. Δεν είναι απίθανο, κάποιοι να φοβήθηκαν, και τον «έστειλαν».

Την αλήθεια, μόνο ο Τσάρλυ, θα έλεγε. Αλλά οι νεκροί, δεν μιλούν και ο Τσάρλυ, έχει πεθάνει.



5 σχόλια:

  1. Κυριε Νταλουκα υπαρχει καποια συνεντευξη σαν ηχητικο ντοκουμεντο του Εξαρχοπουλου?ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκείνη την εποχή θεωρώ οτι ήταν πιο "δυσκολο" να μπλέξεις. Ήταν "συγκεκριμένες" παρέες που έκαναν καταχρήσεις. Οι υπόλοιποι δεν τον έβλεπαν για να τον αποτρέψουν ή μήπως ήταν κ οι ίδιοι κομμάτια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κρίμα...
    Πώς έμπλεξε και γιατί λίγοι γνωρίζουν.
    Ο Στέλιος Φωτιάδης πάντως του έδωσε ένα αξεπέραστο τραγούδι " Ο θάνατος του κλόουν" ό,τι καλύτερο από ερμηνευτικής πλευράς σε στίχους Κώστα Πείδη.
    Έκανε αίσθηση στο φεστιβάλ τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη το 1977.
    Χωρίς συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι θλιβερη ιστορια...Που να ξερουμε τοτε εμεις οι νεοι τι κρυβεται πισω απο το προσκηνιο. Η ιδιαιτερη μουσικη των Νοστραδαμος μου θυμιζει Scorpions...

    ΑπάντησηΔιαγραφή