Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ – Η γειτονιά ενός κατώτερου θεού

Οι αξιοσέβαστοι γέροντες, de facto καταδικάζονται να ζουν σαν απόκληροι της ζωής, σε μια γειτονιά, στις εργατικές πολυκατοικίες, στο Μαρούσι. Οι τετραώροφες κατοικίες εκεί, δεν έχουν ασανσέρ. Λίγοι ηλικιωμένοι, και με μεγάλη δυσκολία μπορούν, να κατεβούν τα σκαλιά για να πιουν ένα καφέ ή μια πορτοκαλάδα στο ΚΑΠΗ της περιοχής. Επί 40 χρόνια, στο μεγάλο πρόβλημα αυτό, κανείς δεν έχει δώσει μία λύση. 



Credits - Όλες οι φωτογραφίες ΜΑΡΟΥΣΙ Ανεξάρτητο Παρατηρητήριο 2019

Στη διάρκεια του ρεπορτάζ, συναντήσαμε την κυρία Αδαμαντία Πέντα (φωτο). 
Είχε μόλις κατεβεί, από την πολυκατοικία. Κάθισε να ξεκουραστεί στο κάθισμα του αυτοκινήτου. 
Μας μίλησε με βαλβίδα ομιλίας, που έχει στον λάρυγγα ύστερα από επέμβαση τραχειοτομής. «Λέτε να βάλει τα ασανσέρ ο νέος Δήμαρχος; Μακάρι...» μας είπε.

Η αλήθεια είναι ότι και ο τέως Δήμαρχος, Γιώργος Πατούλης, προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα, διεκδικώντας κατά το παρελθόν, από το Υπουργείο Απασχόλησης, την χρηματοδότηση του έργου. Κι όταν αυτό δεν επετεύχθη, θέλησε να το υλοποιήσει με πόρους του Δήμου. Όμως ούτε αυτή η λύση κατέστη εφικτή, αφού ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνήθηκε να εγκρίνει τη δαπάνη.

Το πρόβλημα των ασανσέρ στις εργατικές, μοιάζει με το αυγό του Κολόμβου. Εάν δεν υπάρχει τρόπος να εγκριθεί μια τέτοια δαπάνη, ας απευθυνθεί ο Δήμος (ή ο σύλλογος της περιοχής) σε εύρωστο οικονομικά φιλανθρωπικό ίδρυμα, όπως το Σταύρος Νιάρχος. Τότε το αυγό θα στηθεί σε χρόνο dt. Χρειάζεται να σκεφτείς τρόπους απλούς, πριν επιχειρήσεις κάτι.

Η Ντίνα Κοσμίδου (φωτο) νέα και δραστήρια Πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου των εργατικών πολυκατοικιών Αγ. Κωνσταντίνος, μας είπε με παράπονο : 
"Κανείς εδώ δεν ζει όπως θα ήθελε να ζει. Ο νέος Δήμαρχος Θόδωρος Αμπατζόγλου, τον οποίο εκτιμώ, θα πρέπει να δει τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας." 

Η κυρία Κοσμίδου, μας πληροφόρησε ότι εκτός από την έλλειψη ασανσέρ έχουν πρόβλημα στο δίκτυο αποχέτευσης. Πρόβλημα επίσης υπάρχει και στην καθαριότητα –όπως και εμείς διαπιστώσαμε- στους δημοτικούς χώρους (πάρκο πλατείας, παιδική χαρά κ.α).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου