Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Κύμα οργής στη Κίνα: Μαζικές διαμαρτυρίες για το λοκντάουν, απειλούν το κομμουνιστικό καθεστώς

Η πολιτική 
μηδενικού κρούσματος που επέβαλε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, υποχρεώνει διαμερίσματα, πολυκατοικίες, ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα να σφραγιστούν και να μπουν σε καθεστώς καραντίνας. Μια πυρκαγιά όμως που ξέσπασε σε σφραγισμένη πολυκατοικία, είχε αποτέλεσμα να βρουν φριχτό θάνατο 10 άνθρωποι. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για το αναίτιο λόκνταουν που εμπόδισε τα σωστικά συνεργεία να επέμβουν έγκαιρα και παγίδευσε τα θύματα στα διαμερίσματά τους

Οι διαδηλώσεις γίνονται κάθε μέρα και περισσότερες, με συνθήματα τώρα και κατά του καθεστώτος. Το Κομμουνιστικό Κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, έχει να αντιμετωπίσει διαδηλώσεις πολύ μεγαλύτερες από εκείνες του 1989 στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου. 

Στις διαδηλώσεις εκείνες του 1989, είχαν βγει τα τανκς (φωτο) και οι διαμαρτυρίες των φοιτητών καταπνίγηκαν με σκληρότατη βία. Υπήρξαν νεκροί, αλλά και πολλοί που είχαν συλληφθεί και που μετά εξαφανίστηκαν και κανένας δεν έμαθε τι απέγιναν.

Φωτο: Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ

Κινέζος αναλυτής εκτιμά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δώσει περισσότερες ελευθερίες ο πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ, παρά τις έντονες και μαζικές  διαμαρτυρίες. «Δεν θα ξεφύγουν οι αντιδράσεις. Αν συνεχιστούν οι διαδηλώσεις και γίνουν πιο δυναμικές θα τις καταπνίξει το καθεστώς χωρίς προσχήματα, εφαρμόζοντας εξαιρετικά αυστηρά μέτρα. Το καθεστώς είναι πολύ σκληρό και δεν έχει ευαισθησίες δυτικού τύπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου