Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ : Οργή Λαού – Φωνή Θεού

Θυμήθηκε τώρα (λίγο πριν τις εκλογές) η κυβέρνηση να «παρέμβει» προκειμένου να προστατέψει τους «συνεπείς δανειολήπτες» όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Πάτρα. Διαβάζουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ζητά από τις τράπεζες να δείξουν ευαισθησία απέναντι στις «ευάλωτες κοινωνικές ομάδες». Εσείς πιστεύετε τώρα, ότι οι τράπεζες θα δείξουν πράγματι ευαισθησία;

Αν αυτό και μόνο θα είναι η «παρέμβαση», και δεν υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα παραμένει.

Και τι σημαίνει «συνεπείς δανειολήπτες»; Αν κάποιος είναι συνεπής, δεν έχει και πρόβλημα, εξυπηρετεί το δάνειο. Το πρόβλημα έχει ο μη συνεπής, ο οποίος βρέθηκε αδύναμος μέσα στην λαίλαπα των Μνημονίων, χωρίς δουλειά, και δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο.

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Αλλά, αν ο Χρήστος Σταϊκούρας πετύχει σε ένα βαθμό να πείσει τις τράπεζες, αυτό θα αφορά για τα δάνεια που οι δανειολήπτες έχουν στις τράπεζες.

Όμως τα περισσότερα κόκκινα δάνεια, δεν είναι πια στα χέρια των τραπεζών.

Τα τελευταία χρόνια όλα τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν «καθαρίσει» τους ισολογισμούς τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία έχουν «μετακομίσει» σε funds, εισπρακτικές, servicers και δικηγορικά γραφεία που έχουν αναλάβει πλέον τη «βρώμικη δουλειά».

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα διαπιστώσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πλειστηριασμών διενεργείται από Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις ή ΕΔΑΔΠ (σ.σ.: πρόκειται για τους αποκαλούμενους servicers) όπως είναι καταγεγραμμένες στις λίστες της Τράπεζας της Ελλάδας.

Γεγονός είναι ότι η υπόθεση Πάτση και οι τελευταίες απάνθρωπες εικόνες που είδαμε στην προσπάθεια έξωσης της Ιωάννας Κολοβού, έχουν προκαλέσει ένα κύμα λαϊκής οργής που όσο πάει και διογκώνεται για να «σκάσει» τελικά στο εκλογικό αποτέλεσμα. Και το κύμα αυτό, δεν ανακόπτεται από συμψηφισμούς τύπου «και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πλειστηριασμούς». Βεβαίως και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πλειστηριασμούς, αλλά γι αυτό έχασε και την εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου