Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

1950 – Ο Λεωφορειούχος του Αμαρουσίου, Ιωάννης Γαλανάκης

Ο μαρουσιώτης επιχειρηματίας είχε το πρώτο λεωφορείο (το βλέπουμε στη φωτογραφία) που έκανε το δρομολόγιο Πειραιάς – Εκάλη και στο Μαρούσι στάση στην πλατεία Κασταλίας. Το είχε αγοράσει από την αμερικανική εταιρεία International Harvester και ήταν τύπου school bus. Η επιχείρηση ήταν ιδιωτική (με οδηγούς και εισπράκτορες όλους κρητικούς) και ο Γαλανάκης πλήρωνε φόρο στον Δήμο.

Credits - Όλες οι φωτογραφίες ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Ανεξάρτητο Παρατηρητήριο


Φωτο : 14 Μαρτίου 1950. Μαρουσιώτες σε εκδρομή με το λεωφορείο του Ιωάννη Γαλανάκη.

Ο Γαλανάκης δούλευε το λεωφορείο του και σαν Εκδρομικό, πηγαίνοντας πολλές φορές εκδρομές, ή για θαλάσσια μπάνια τους Μαρουσιώτες.

Ποιος ήταν ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας Ιωάννης Γαλανάκης 

Ο Ιωάννης Γαλανάκης (φωτο) έφυγε από την Κρήτη μικρός και ήρθε στην Αθήνα. Δούλεψε σε συνεργεία αυτοκινήτων και έκανε οικονομίες, ώστε μπόρεσε και αγόρασε στην αρχή ταξί. Γνώρισε την Ευαγγελία Σεμιτέκολου, η οποία ήταν ζακυνθινιά αλλά ζούσε στο Μαρούσι στο σπίτι του αδελφού της Μίμη Σεμιτέκολου, στην οδό Σπύρου Λούη, εκεί που είναι τώρα το Χαμόγελο του Παιδιού. Ο Σεμιτέκολος, ήταν παντρεμένος με τη βέρα μαρουσιώτισσα Άννα Χωραφοπούλου. 

Το ζεύγος Ιωάννης-Ευαγγελία Γαλανάκη, παντρεύτηκαν και έμειναν αρχικά στην Αθήνα (Κουκάκι). Όταν όμως, λίγο πριν την Κατοχή,  ο γιος τους Κώστας παρουσίασε αναπνευστικό πρόβλημα, οι γιατροί διέταξαν να μεταφερθεί στον καθαρό αέρα του Μαρουσιού και να τρέφεται με γαϊδουρινό γάλα! 

Πράγματι, το ζεύγος νοίκιασε το σπίτι του Λέκκα, στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 25, στο Μαρούσι. Στην Κατοχή, ο Ιωάννης Γαλανάκης, έβγαλε το πρώτο λεωφορείο του (γκαζοζέν). Μεταπολεμικά, αγόρασε σπίτι στην οδό Βασ. Όλγας και εκσυγχρόνισε την επιχείρηση με το λεωφορείο της φωτογραφίας. Έζησε μέχρι τον θάνατό του στο Μαρούσι, ευτυχισμένος με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του Κώστα και Λευτέρη (σήμερα ζουν και τα δύο). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου