Ένα από αυτά και η περίφημη μαρουσιώτικη νυφική φορεσιά (1870) που βλέπουμε στη φωτογραφία. Η νύφη επιστέφεται με το Κορωνάτσι, επιμετώπιο κόσμημα, σκαλιστό με πολύχρωμες πέτρες και φλουριά. Μία λευκή Μπόλια (μακρύ μεταξωτό κεφαλομάντηλο), προσέδιδε σεμνότητα στην μαρουσιώτισσα νύφη. Στο στήθος κρεμασμένα μέχρι κάτω από τη μέση πολύτιμα φλουριά, σαν ευχή να είναι πλούσιες οι μέρες. Ένα υπέροχο μακρύ κεντημένο ζιπούνι έδινε χάρη και μοναδική ομορφιά.
Τον Μάρτιο του 2012, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αμαρουσίου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετονομάστηκε σε Λαογραφικό. Κακώς. Το Μουσείο δεν είναι μόνο Λαογραφικό, είναι και Ιστορικό.
Υπάρχουν μοναδικά τεκμήρια (φωτο) και από την ιστορία του τόπου και από την ιστορία της χώρας. Εφημερίδες, ιστορικές φωτογραφίες, πιστοποιητικά, διπλώματα απονομής μεταλλίων (ένα υπογεγραμμένο από τον Βασιλιά Κωνσταντίνο), και άλλα πολλά. Όλα αυτά δεν είναι λαογραφία αλλά ιστορία.
Ο Σπύρος Λούης (φωτογραφίες και πίνακες που τον απαθανατίζουν εκτίθενται στο Μουσείο), δεν ανήκει στην Λαογραφία, ανήκει στην Ιστορία. Ο Λούης δεν είναι απλώς ένας παλιός μαρουσιώτης, είναι ένα ένδοξο ιστορικό πρόσωπο και ως τέτοιο θα βρίσκεται πάντα στην Εθνική Μνήμη.Εμείς θα συνεχίσουμε να το λέμε Ιστορικό και Λαογραφικό το Μουσείο της πόλης μας. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι θεωρούμε ανώτερη την Ιστορία από την Λαογραφία.Αλίμονο αν υποτιμούσαμε τον λαϊκό μας πολιτισμό. Όμως θα πρέπει να γίνεται διάκριση εννοιών.
Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων του Μουσείου, προέρχεται από δωρεές. Λίγα έχουν αγοραστεί από παλαιοπωλεία και δημοπρασίες.
Τραπέζι ξύλινο με τετράγωνη σκαλιστή βάση και ξύλινες σκαλιστές καρέκλες με δερμάτινο κάθισμα και πλάτη,(Εποχή Μεσοπολέμου). Πίσω, Σεκρετέρ περί το 1910, της Αδαμαντίας Δρίβα, ιδρύτριας του φιλανθρωπικού συλλόγου κυριών « Η Αγία Μαρίνα» που ιδρύθηκε το 1925 με σκοπό τη φιλοξενία, άπορων γυναικών εργαζόμενων σε βιομηχανικές και άλλες επιχειρήσεις, (Δωρεά του συλλόγου « Η Αγία Μαρίνα»).
Σημαντική είναι και η συλλογή φωτογραφιών παλαιών μαρουσιωτών. Συγκινητικές οι εικόνες από την κοινωνική ζωή μιας περασμένης εποχής δύσκολης αλλά αθώας και πιο όμορφης ίσως. Εκτίθενται ακόμα, όπλα της Επανάστασης του 1821, παλαιά χρηστικά αντικείμενα, γεωργικά εργαλεία, αργαλειός, και άλλα πολλά.
Η επίσκεψη στο ωραίο Μουσείο της πόλης μας, θα σας μείνει αξέχαστη ως μία πολύ ευχάριστη, και διδακτική εμπειρία.
Να πάτε!
Διεύθυνση: Πλάτωνος 1 & Βασ. Όλγας 26, Μαρούσι
Τηλέφωνο: 210 - 6128538 (& fax) / 210 - 6128876
Ημέρες & ώρες επισκέψεων :Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 14:00
Ξεναγήσεις σχολείων μπορούν να πραγματοποιηθούν τις ίδιες μέρες και ώρες, κατόπιν συνεννόησης με τη γραμματεία του Μουσείου.
Τηλέφωνο: 210 - 6128538 (& fax) / 210 - 6128876
Ημέρες & ώρες επισκέψεων :Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 14:00
Ξεναγήσεις σχολείων μπορούν να πραγματοποιηθούν τις ίδιες μέρες και ώρες, κατόπιν συνεννόησης με τη γραμματεία του Μουσείου.
> >
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου