Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Η Μεγαλογιορτή του Αγίου Δημητρίου και το πανέμορφο παρεκκλήσι του, στο Μαρούσι

Η μέρα του Αγίου Δημητρίου είναι από τις μεγαλύτερες εορτές αγίων στην Ελλάδα και σε όλη την Ορθοδοξία. Το πλήθος των βαφτιστικών ονομάτων και των επωνύμων σε μας (Δημήτρης, Δημητρίου, Δημητριάδης κ.α) καθώς και στους ρωσοβαλκανικούς λαούς (με τη σλαβική μορφή : Dimitri, Dimitrov, Dimitru, Dimitrina κ.α) δείχνει την πλατύτερη λατρευτική γνωριμιά του αγίου.

Credits- Όλες οι φωτογραφίες ΜΑΡΟΥΣΙ Ανεξάρτητο Παρατηρητήριο 2019

Στο Μαρούσι, υπάρχει ένα παλαιότατο παρεκκλήσι...



Το παρεκκλήσι (φωτο) βρίσκεται στη γωνία των οδών Β.Κωνσταντίνου και Στεφ.Δραγούμη. Χρονολογείται στα τέλη του 15ου ή στις αρχές του 16ου αιώνα. Η εύρεση αναθηματικού ανάγλυφου που παρίστανε ναό με 4 κίονες, φανερώνει ότι κτίστηκε πάνω σε αρχαίο κτίσμα. Ίσως, να χρησιμοποιήθηκαν τα κατάλοιπα του αρχαίου ναού, στην οικοδόμηση της τοιχοποιίας του.

Μπαίνοντας στην πανέμορφη αυτή μικρή εκκλησιά, εντυπωσιάζεσαι από τις παλαιές αγιογραφίες που υπάρχουν στους εσωτερικούς τοίχους, που έχουν διασωθεί, αλλά όχι σε καλή κατάσταση. 


Από επιγραφή που υπάρχει μέσα στο ιερό, πληροφορούμεθα ότι η αγιογράφηση, άρχισε το 1622, από κάποιον παπα-Δημήτρη. Ο Φώτης Κόντογλου, στο βιβλίο του «Τα ρημοκλήσια του Μαρουσιού» γράφει:

«Φαίνεται πως ο αγιογράφος ήτανε ντόπιος απ’ το χωριό και δούλευε εκεί τριγύρω και πως ήτανε παπάς και λεγότανε Δημήτριος
».

Το ξύλινο τέμπλο του ναού είναι απλό αλλά κατασκευασμένο με μαστοριά. Εκεί υπάρχουν εικόνες φιλοτεχνημένες από σύγχρονο αγιογράφο. Το τέμπλο αυτό έχει γίνει με δωρεές που έκαναν μαρουσιώτες. Ψηλά, και στο κεντρικό του μέρος, υπάρχει ωραία εικόνα με το ιερό Μανδήλιον και τη μορφή του Ιησού.


Στο εσωτερικό μέρος και πάνω αριστερά από την είσοδο της εκκλησιάς, υπάρχει μαρμάρινη πλάκα που γράφει:
"Το παρόν Παρεκλήσσιον του Αγίου ενδόξου Μεγαλ. Δημητρίου του Μυροβλήτου ανακαινίσθη εκ βάθρων Δωρεά Πουλχερίας Παπαδοπούλου εις μνήμην του συζύγου αυτής Ιωάννου το έτος 2017"


Από το 1960, το παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου, εξυπηρετούσε τις λειτουργικές ανάγκες της ενορίας του Αγίου Νικολάου, έως το 1980, οπότε χτίστηκε ο νέος περικαλλής ναός. Έκτοτε, λειτουργούσε μόνο στην πανήγυρη του Αγίου Δημητρίου. Το 1999, με το μεγάλο σεισμό, το παρεκκλήσι υπέστη ζημιές και σφραγίστηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το 2016, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ενορίας, αποφάσισε την εκ βάθρων ανακαίνισή του, που ολοκληρώθηκε τον επόμενο χρόνο, με την δωρεά της Πουλχερίας Παπαδοπούλου.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου