Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ! Τι μας φέρνει ο Οκτώβρης

Ο Οκτώβριος φέτος μπαίνει αίθριος και με υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες. Σήμερα 1η Οκτωβρίου, εορτάζεται η Ημέρα του Παππού και της Γιαγιάς ή «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία».


Η εορτή θεσπίστηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει φόρο τιμής στους πρεσβύτερους, αλλά και για να υπενθυμίσει τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην Τρίτη Ηλικία. 

Ο Οκτώβριος είναι κομβικός μήνας για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους. Για τους γεωργούς είναι η κύρια εποχή για όργωμα και σπορά. Προσεύχονται για βροχή, για να φυτρώσει ο σπόρος. Για αυτό και παλαιότερα ο μήνας σε γεωργικές περιοχές ονομαζόταν «Σπαρτός» και «Βροχάρης».

Για τους κτηνοτρόφους, που ασκούν νομαδική κτηνοτροφία, είναι η εποχή της μετακίνησης (κατεβαίνουν από τα βουνά στα χειμαδιά). Μετακινούνται κάθε χρόνο στα μέσα του Οκτώβρη, από τους ορεινούς και θερινούς βοσκότοπους, σε πεδινούς τόπους για να ξεχειμωνιάσουν.

Μεγάλες γιορτές του μήνα

Η απελευθέρωση της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή, στις 12 Οκτωβρίου 1944 είναι η μεγάλη γιορτή για την απαλλαγή μας από τον εφιάλτη του εξανδραποδισμού 


Η μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, είναι στις 26 του μήνα, και έχει δώσει στον Οκτώβριο την προσωνυμία «Αι-Δημητριάτης» ή «Αι-Δημήτρης». 

Η απόρριψη του φασιστικού τελεσιγράφου στις 28 Οκτωβρίου 1940, η επέτειος του ΟΧΙ, είναι ή άλλη μεγάλη γιορτή που συμπυκνώνει την εθνική ομοψυχία. 




> >

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου