Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

TRASH – Οι πρώτοι του ελληνικού πανκ-new wave

Το συγκρότημα Trash. Από αριστερά: Νίκος Πάνος, Στέλιος Χατζηκρεμύλης, Γιώργος Γκιουζέλης και Γιάννης Μπελτέκας (Φωτο 1979)

Μέχρι τώρα, ορίζαμε σαν αρχή της πανκ – new wave σκηνής, στην Ελλάδα, τον σχηματισμό του συγκροτήματος Παρθενογένεσις.
Η εκτίμηση αυτή, ήταν λάθος.


Υπήρχαν βέβαια, κάποιες αναφορές, για τους Trash, ένα συγκρότημα που προηγήθηκε, αλλά όλα αυτά τα χρόνια, υποτιμούσαμε τον ρόλο τους, νομίζοντας ότι δεν είχαν σημαντικό έργο και δικά τους τραγούδια.
Η έρευνα όμως, έφερε στο φως νέα στοιχεία, που αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι οι πρώτοι έλληνες μουσικοί, που παίρνουν μια πανκ-new wave κατεύθυνση, ήταν οι  Trash, και όχι οι Παρθενογένεσις.
Οι  Trash, σχηματίζονται το 1977 και παρουσιάζουν στα κλαμπ δικά τους πανκ-new wave τραγούδια το 1978, ενώ οι Παρθενογένεσις, σχηματίζονται στο τέλος του 1978, εμφανίζονται δημόσια πολύ λίγο το 1979 και η κύρια δράση τους είναι στο έτος 1980.

Τα στοιχεία που αποτελούν το κυρίως αποδεικτικό υλικό, είναι, η «ανακάλυψη» ξεχασμένης τηλεοπτικής έρευνας για το ελληνικό πανκ, έτους 1978, και μία σειρά ηχογραφήσεων, που τεκμηριώνει χρονολογικά το έργο των Trash. Όλα αυτά διασταυρώνονται με μαρτυρίες που δίνει ο Γιάννης Μπελτέκας, αρχηγός των Trash και η Άντα Λαμπάρα, που έζησε από πολύ κοντά τους Trash, και που πιστοποιεί εμφανίσεις τους στην Πλάκα, από το 1978, πριν τους Παρθενογένεσις.

Φωτογραφία, από τα γυρίσματα της εκπομπής "Το Πανκ στην Ελλάδα", χειμώνας του 1978.

Μία εκπομπή στην ΕΡΤ, που προβλήθηκε μία φορά, τον χειμώνα του 1978, με τίτλο «Το Πανκ στην Ελλάδα», αποτελεί σημαντικό ντοκουμέντο για την εποχή.
Η εκπομπή παρουσιάζει το PUNK, το πρώτο πανκ μαγαζί που ανοίγει στην Πλάκα, πριν ακόμα από το Remember, τους πρώτους πανκ που εμφανίζονται σε εκείνη την περιοχή, και ένα μόνο μουσικό συγκρότημα, τους Trash, υπονοώντας πως, δεν υπήρχαν άλλοι.


Στην φωτογραφία από τα γυρίσματα, ο Γιάννης Μπελτέκας (στην άκρη αριστερά), με δύο παιδιά, που δούλευαν τότε, σε εκείνο το μαγαζί, το θρυλικό PUNK (Χειμώνας 1978).
Οι ηχογραφήσεις που ήρθαν στο φως, του συγκροτήματος Trash, αποδεικνύουν ότι, και σημαντικό έργο είχαν και ότι ήδη από το 1978. έπαιζαν δικά τους τραγούδια.
Συνεπώς, η ιστορία, πρέπει να ξαναγραφτεί.

Ο Γιάννης Μπελτέκας, αρχηγός, συνθέτης των τραγουδιών, τραγουδιστής και κιθαρίστας των Trash (Φωτο Μ.Νταλούκας, 1983)

Δίνω σήμερα, μερικά στοιχεία, για το αγνοημένο αυτό συγκρότημα, που έθεσε τις βάσεις για τη νέα σκηνή, και αποτέλεσε έμπνευση ακόμα και για τους Παρθενογένεσις.

Οι Trash, σχηματίστηκαν το 1977, με αρχηγό, συνθέτη και τραγουδιστή τον Γιάννη Μπελτέκα.
Στην αρχή, διάφοροι μουσικοί, περνούν από το υπόγειο του σπιτιού του, στον Νέο Κόσμο, το οποίο είχε μετατραπεί σε προβάδικο, Γρήγορα το γκρουπ, σταθεροποιείται με την εξής σύνθεση:

Γιάννης Μπελτέκας : Κιθάρες, πλήκτρα, φωνή
Γιώργος Γκιουζέλης : Lead κιθάρα
Νίκος Πάνος: Μπάσο
Στέλιος Χατζηκρεμύλης: ντραμς

Αρχίζουν εμφανίσεις σε διάφορα κλαμπ της Πλάκας.
Ιδέα για τον ήχο του γκρουπ, παίρνουμε από μία ηχογράφηση του 1979, στο κλαμπ 2001.



Απόσπασμα από ηχογράφηση live εκτέλεσης του τραγουδιού Brainwash, από τους Trash στο κλαμπ 2001, στην Πλάκα (1979)

Οι Trash, παίζουν το 1978-79, όλα τα τραγούδια που εμφανίζονται αργότερα στον πρώτο δίσκο του Γιάννη Μπελτέκα. Αυτό είναι το βασικό τους ρεπερτόριο, που κρινόμενο καλλιτεχνικά, είναι ανώτερο από αυτό που εμφανίζουν οι Παρθενογένεσις. Εκτός από τα δικά τους, οι Trash παίζουν και ξένα, new wave και underground κατεύθυνσης, όπως τα Sweet Jane(Lou Reed), Marquee Moon (Television), Too good to Be True (Tom Robinson Band) κ.α. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διασκευή που κάνουν στο Alabama Song (Kurt Weill/ Bertolt Brecht), διασκευή που διαγράφει, την πρωτόλεια μορφή του dark wave-γκοθ, στην ελλάδα. Ένα δείγμα, από το ξένο ρεπερτόριο των Trash, ακολουθεί...

Δεν έχω σκοπό, να δώσω σήμερα, λεπτομερώς τη δράση των Trash. Θα συμπληρώσω μόνο, ότι, την Άνοιξη του 1980, ετοιμάζουν δίσκο για την εταιρεία CBS.
Τα τραγούδια ηχογραφούνται, αλλά ο δίσκος τελικά, δεν γίνεται. Τρία από αυτά τα τραγούδια, παρουσιάζω εδώ. 


Και τα τρία αυτά τραγούδια, θα εμφανιστούν αργότερα, σε μεταγενέστερη  ηχογράφηση, στον πρώτο δίσκο του Γιάννη Μπελτέκα.
Οι Trash διαλύονται στο τέλος του 1980.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου