Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Η Γιορτή της Παναγιάς και το μεγάλο πανηγύρι στο Μαρούσι

Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές και τις πιο πανηγυριζόμενες στην Ελλάδα. Η γιορτή μοιάζει με Πάσχα, που ο λαός ονομάζει και «του περιβολάρη το Πάσχα» αφού συνδυάζει την προηγούμενη δεκαπενθήμερη νηστεία με τα φρούτα και κηπευτικά του καρποφόρου Αυγούστου.

 Credits - Όλες οι φωτογραφίες ΜΑΡΟΥΣΙ Ανεξάρτητο Παρατηρητήριο 2019

Τον Δεκαπεντάγουστο γιορτάζουν τα βαφτιστικά ονόματα από την Παναγία: Μαρία, Δέσποινα, Παναγιώτα, καθώς και τα αρσενικά: Παναγιώτης, Πάνος, Θεοτόκης.


Στο μεγάλο πανηγύρι που γίνεται στο Μαρούσι, δεσπόζει η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που απλώνεται σαν πανό, από την εκκλησιά μέχρι απέναντι, στον δρόμο της Μητροπόλεως.

Φαίνεται η «κοιμισμένη» Παναγία και η πομπή της ταφής με τους Αποστόλους και τον Χριστό παρόντα, να κρατά την ψυχή της σαν βρέφος.




Φωτο: Προσκυνητές, έξω από τον Ι.Ν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μαρούσι

Οι Καθολικοί, που γιορτάζουν την ίδια μέρα, πιστεύουν ότι η Παναγία ανελήφθη ολόσωμη στον ουρανό, και έτσι την παριστάνουν στις αγιογραφίες τους. Οι Ορθόδοξοι όμως, πιστεύουν ότι η Παναγία πέρασε από θνητό θάνατο και ταφή και παρέδωσε την ψυχή της στον Χριστό.Για τους Ορθόδοξους, ο τάφος της Παναγίας, είναι στη Γεσθημανή. 


Η Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι η μεγαλύτερη γιορτή που γίνεται στο Μαρούσι. Η Παναγία, είναι η Πολιούχος όπως στα αρχαία χρόνια, η θεά Άρτεμις ήταν η προστάτιδα δύναμη της περιοχής.

Κέντρο του ωραίου πανηγυριού που γίνεται στο Μαρούσι, είναι ο Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου στην οδό Μητροπόλεως. 


Λίγο πιο πέρα από τον ιερό χώρο της εκκλησιάς, στήνεται και η εμποροπανήγυρη όπου πωλούνται από λουκουμάδες και μαλλί της γριάς για μικρούς μέχρι τα πιο απίθανα πράγματα για μεγάλους.

Καλούς μεζέδες θα φας στην πλατεία Κασταλίας, αλλά και στην δροσερότατη πλατεία Αγίας Λαύρας όπου έχει στηθεί και πάλκο λαϊκής και δημοτικής μουσικής.
Ωραία θα περάσεις και στην πλατεία Ηρώων, όπου υπάρχουν τα δύο εξαιρετικά μαγαζιά Γαρδένια και Tranzistoraki. Σήμερα μάλιστα στο Tranzistoraki θα υπάρχει χορός και τραγούδι.

Τραπέζια στο δρόμο έβγαλε και ο παραδοσιακός Ασβεστόλακος.


Ακολουθούν άλλες  εικόνες από το πανηγύρι...













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου