Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Take a walk στα «Άγρια» κλαμπ της Αθήνας (παλαιότερα και σημερινά)

Υπάρχει ένας νεανικός κόσμος, παράξενος, σκοτεινός, που ποιεί νυχτερινές διατριβές, σε ιδιόρρυθμα κλαμπ της Αθήνας. Ο λόγος, για τα κλαμπ που προσφέρουν cutting edge events, θεάματα ιδιαίτερα έως ακραία, που άλλοτε περιβάλλονται με τον μανδύα της Τέχνης, και άλλοτε όχι.


Credits - Όλες οι φωτογραφίες Μ.Νταλούκας

Φωτο: Στο κλαμπ Skull, νεαρή χορεύει υπό τους ήχους post punk

Όταν, το θέαμα ξεφεύγει από μια στημένη παράσταση που θέλει να προσελκύσει πελάτες, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για καλλιτεχνικό γεγονός, και εκδήλωση του ελληνικού underground.
Θα πρέπει όμως, να είμαστε προσεκτικοί, στους ορισμούς. Το underground, μπορεί να περιλαμβάνει δράσεις παράξενες, άτομα με ιδιόρρυθμες συμπεριφορές και σκοτεινά στέκια, αλλά το ενδιαφέρον κομμάτι του, πάντα επιστέφεται με κόσμημα τέχνης. Συνεπώς, ένα «κόκκινο δωμάτιο» σε ένα κλαμπ, όπου μια κυρία, μαστιγώνει τον υποτακτικό της, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καλλιτεχνική μορφή του ελληνικού underground. Η περίφημη βόλτα στην άγρια πλευρά (Walk on the Wild Side) που αναφέρει ο Lou Reed, δεν έχει καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, αν δεν μετασχηματιστεί με το μαγικό ραβδάκι της Τέχνης.

Φωτο: Εντυπωσιακή κοπέλα με ιδιαίτερη αμφίεση, χορεύει στην ξύλινη πίστα του κλαμπ Rebound.

Τα κυριότερα σκοτεινά νεανικά μαγαζιά, που λειτουργούν σήμερα (όχι όμως το κατακαλόκαιρο) στην Αθήνα, είναι τα Rebound (Μηθύμνης 43, Πλατεία Αμερικής), Dark Sun (Θηβών 42, Περιστέρι), Death Disco (Ωγύγου 16, Ψυρρή) και Skullbar (Ιπποκράτους 200, Αθήνα). 

Λίγα χρόνια πριν, σκοτεινές καταστάσεις υπήρχαν και στα Underworld (στην οδό Ιπποκράτους), στο Texas (στην πλατεία Κάνιγγος), στο 
Second Skin (Δαμοκλέους 8, Γκάζι) και στο Dada (το πρώτο στα Εξάρχεια και το δεύτερο αργότερα στην οδό Ωγύγου, Ψυρρή).

Μία φωτογραφία, χίλιες λέξεις: Η εικόνα, από το παλαιότερο κλαμπ Underworld, στην οδό Ιπποκράτους. Το κυριολεκτικά σκοτεινό αυτό μαγαζί, πρόσφερε συχνά, τέτοιες performances. Εδώ, η Vanity ντυμένη «καλόγρια» με vinyl ράσο κρατά αλυσίδα, δεμένη στο λαιμό της Sarcana, που είναι γονατισμένη, στο πάτωμα, μπροστά στους θαμώνες. 

Φωτο: Το μπαρ Dada επί της Ωγύγου στου Ψυρρή. Η περίφημη κούκλα, έμβλημα του μαγαζιού, Νεαρή γκοθ στο μπαρ, και έξω από το κατάστημα, αγόρι και κοπέλα της dark κουλτούρας

Το περίφημο μπαρ Dada, στα Εξάρχεια (Μπενάκη και Αραχώβης) ήταν περισσότερο ένας χώρος τέχνης. Εκεί, συγκεντρώνονταν νυχτερινές ώρες, μέχρι το πρωί, κυρίως γκοθ τύποι. Η γκοθ κουλτούρα κυριαρχούσε και όταν το μπαρ μεταφέρθηκε στου Ψυρρή. Οι τοίχοι, ήταν διακοσμημένοι με πίνακες ζωγραφικής, και σε κεντρική κολώνα, ήταν αναρτημένη η κούκλα, έμβλημα του καταστήματος. Ευφάνταστες κοπέλες παρουσίαζαν τις ενδυμασίες τους. 

Τα τελευταία χρόνια, τα πράγματα έχουν ζωηρέψει πολύ.Η φωτογραφία, είναι ενδεικτική των αλλόκοτων καταστάσεων που συνέβαιναν στο Second Skin : Μια κοπέλα, στην είσοδο, ντυμένη σαν άγγελος, έχει μάλλον αθώο και θλιμμένο ύφος. Μέσα όμως, το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό. Η φωτογραφία είναι από μια βραδιά, οπότε έδινε την παράστασή του, ο νορβηγός Håvve Fjell, γνωστός και σαν ο «άρχοντας» του ...πόνου! Ο Fjell, τρυπιέται στο σώμα, καταπίνει φλόγες, και επιδεικνύει την ικανότητά του, να σηκώνει κουβά γεμάτο νερό, τον οποίο συγκρατεί με χαλκά από την γλώσσα του. Αμφισβητούμε, αν αυτές οι «παραστάσεις» αποτελούν μορφές τέχνης. Πάντως, εκτός από αυτά τα ακραία, που συνέβαιναν ιδιαίτερα στο λεγόμενο Red Room εντός του Second Skin, κάποιες νύχτες, γίνοντααν και καλλιτεχνικές παραστάσεις. Εναλλακτικά συγκροτήματα εμφανίζονταν συχνά, και υπήρχαν βραδιές με ενδιαφέροντα dj sets.

Φωτο: Ζευγάρι γκοθ στη Rebound

Γκοθ τύπους θα βρεις στην Rebound και στο κλαμπ Dark Sun. Η Rebound, υπόγειο γκοθ κλαμπ, στην Πλατεία Αμερικής, ήταν μέχρι το 1986, η ιστορική παμπ Problem, όπου τα φρικιά της εποχής εύρισκαν στέγη ποτό και προστασία. Ιδιοκτήτης του, ένας ωραίος μάγκας, ο Ηλίας Γεωργουλέας, συμμαθητής του Παύλου Σιδηρόπουλου και του Αλέξη Γκόλφη. 

Η Death Disco, στην περιοχή του Ψυρρή (φωτο), είναι άλλος ένας ενδιαφέρον underground χώρος. Εδώ, βλέπεις εκ του σύνεγγυς σπουδαία εναλλακτικά συγκροτήματα, που ποτέ δεν θα δεις από τις τηλεοράσεις.
Το underground, σπανίως φωτίζεται από την δημοσιότητα, αφού οι περισσότερες εκπομπές, ασχολούνται με πρόσωπα του λεγόμενου Lifestyle. Η φωτογραφία, είναι από την εμφάνιση στο εν λόγω κλαμπ, του ελληνικού πανκ συγκροτήματος Toxic Rabbits, στο οποίο τραγουδίστρια είναι η νεαρή και όμορφη δικηγόρος Δανάη Κασίμη, η οποία και θυμίζει έντονα την Deborah Harry. 


Παράξενα συμβάντα, και πρόσωπα που συνδέονται με το underground, μπορείς να δεις ακόμα, στο υπόγειο κλαμπ Skull (φωτο). Εδώ, το σύνθημα είναι You Are What You Dance. 

Εν κατακλείδι, οι εικόνες αυτές, μπορεί να ενοχλούν ή και να σκανδαλίζουν πολλούς, όμως, δείχνουν μια ανάγκη κάποιων, να αντιδράσουν στον εξορθολογισμό που πολλές φορές επιβάλλεται από το κυρίαρχο ρεύμα στις κοινωνίες. Όλοι αυτοί, οι «παράξενοι» θέλουν να βάλουν την μαγεία και την φαντασία ξανά στην ζωή. Βεβαίως υπάρχει και το εμπόριο, αλλά αυτό, δεν είναι κακό, όταν είναι λόγιο και όχι μια άγρα της πελατείας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου