Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Η Δόμνα Μηχαηλίδου θύμα προπαγάνδας

Η προπαγάνδα δεν έχει ημέρες και ώρες αργίας, καραδοκεί άγρυπνη και γνωρίζει καλά ποιους χτυπάει. Ένα παράδειγμα είναι η επίκαιρη στοχοποίηση της Δόμνας Μηχαηλίδου (φωτο) από ορισμένα στελέχη και την κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ.


Λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα υφυπουργός Εργασίας βρέθηκε στο στόχαστρο σαν φιλοχουντικιά, ενώ δεν είναι. Για την προπαγάνδα, δεν έχει σημασία τι είσαι, αλλά τι μπορεί να κατασκευάσει πως είσαι, αλλοιώνοντας και απομονώνοντας φράσεις.

Συγκεκριμένα, η Δόμνα, τον Μάρτιο του 2018, στην παρουσίαση του βιβλίου «Από πού ως πού όλοι οι αγώνες είναι δίκαιοι» του Απόστολου Δοξιάδη, είπε ότι της κάνει μεγάλη εντύπωση, αυτό που γράφει ο συγγραφέας: 

«η απώλεια συναισθήματος δικτατορίας είναι αντίστοιχη με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου η οποία μετά εξελίσσεται και σε βαθιά ψυχική νόσο»

Τα λόγια αυτά, παρουσιάστηκαν σε μονταρισμένο βίντεο σαν δικά της, απομονώθηκαν από την επεξήγηση, αφήνοντας έτσι με προπαγανδιστικό τρόπο να εννοηθεί, ότι η Δόμνα είναι υπέρ της δικτατορίας.

Στην πραγματικότητα, εκείνο το οποίο αναφέρει ο Απόστολος Δοξιάδης στο βιβλίο του, και με το οποίο η Δόμνα συμφώνησε, είναι κάτι αντίστοιχο με εκείνο που έγραψε ο Καβάφης «Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς τους βαρβάρους;».

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Καβάφης υπερασπίζεται τους βαρβάρους, σημαίνει ότι, αν ένας άνθρωπος για να λειτουργήσει θέλει να έχει το συναίσθημα ότι απέναντί του υπάρχει βάρβαρος εχθρός, έστω και αν αυτός ο εχθρός έπαψε να υπάρχει, τότε αυτός ο άνθρωπος, δεν είναι ψυχικά υγιής.

Αυτό περίπου γράφει και ο Απόστολος στο βιβλίο του, και με αυτό συμφωνεί η Δόμνα. Ανάλογη παρατήρηση, έγινε και στην εποχή της δικτατορίας, από κομμάτι της αντιδικτατορικής νεολαίας, όπως μας δείχνει «Το νησί». τραγούδι του Λάκη Καραλής, γραμμένο εκείνα τα χρόνια: 


Ρε και νάχα μάτσο τα λεφτά
θα χτιζα μια πόλη ιδανικιά
και ένα τέλος στην αιώνια συμφορά
ΚΚΕ και η ΕΔΑ να κυβερνά
για να δείτε για να δούμε για να δούνε
πως το νόημα του Μαρξ για να το βρούνε
σε έξι μέρες Παττακό θα χρειαστούν 

Όμως τέτοιες λεπτές παρατηρήσεις δεν μπορούν να σταματήσουν τα «ντουγκασβίλια» να σταματήσουν να ξεπαστρεύουν τους καλούς, όπως γράφει ο Μάριος Χάκκας, βλέποντας μια μέρα στο Λονδίνο «Το Κεφάλι του Μαρξ». Αλλά ακόμη και έναν Χάκκα, είναι σε θέση να βγάλει χουντικό, η κατάλληλη προπαγάνδα. 


Ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης (φωτο), απάντησε για την επίθεση που δέχτηκε η Δόμνα Μηχαηλίδου. Με ανάρτησή του στο fb, γράφει:



« Νιώθω υποχρεωμένος να απαντήσω στις επιθέσεις κατά της Δόμνας Μιχαηλίδου για τα όσα είπε στην κοινή παρουσίαση του βιβλίου μας (εμού και εκείνου) με τον αείμνηστο Σταύρο Τσακυράκη, ΑΠΟ ΠΟΥ ΩΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ. Αυτή έγινε στις 29 Μαρτίου 2018 στο Public. 


Η Δόμνα παρέστη στην εκδήλωση, μαζί με τους δύο συγγραφείς και τον συντονιστή Πάσχο Μανδραβέλη, με δική μας πρόσκληση, ως εκπρόσωπος μιας νεότερης γενιάς, για να δώσει μια άλλη, προσωπική ματιά. Απαντώ εγώ λοιπόν καθώς, προς μεγάλη μας θλίψη, ο άλλος συγγραφέας δεν μπορεί να το κάνει. 

Τα λόγια της Δόμνας που αναπαράγονται τώρα από αντιπολιτευόμενες εφημερίδες και σχολιαστές, εκτός περιεχομένου και με κακόβουλο τρόπο, ειπώθηκαν σε εκείνη ακριβώς την εκδήλωση. Μάλιστα, στο σχετικό βίντεο που αναρτήθηκε μονταρισμένο για την επίθεση εναντίον της, φαινόμαστε συνεχώς πλάι της, ο Σταύρος Τσακυράκης και εγώ. Για μας ήρθε. Εμείς την καλέσαμε. 

Τα συγκεκριμένα λόγια της που κακόβουλα απομονώθηκαν, αποτελούν στην παρουσίαση σχόλιο σε δικό μου κείμενο μέσα στο βιβλίο (η μορφή του είναι διάλογος), τα οποία η Δόμνα σχολίασε ελεύθερα. Η δε αναφορά στην ψυχική νόσο είναι δική μου, όχι δική της. 

Σχολιάζοντας εκείνη κάτι που υπήρχε στο βιβλίο, δεν είχε κανένα λόγο να δώσει έκταση ή να αναπαράγει το σχόλιό μου επακριβώς–αυτό ήταν το θέμα της εκδήλωσης: το βιβλίο, που υπήρχε και ήταν εκεί. Εμένα σχολίαζε μιλώντας. Mea verba. Δικά μου λόγια είπε, και βρήκε τον μπελά της. Μέσα στη χαλαρότητα μιας παρουσίασης βιβλίου λέγονται πολλά. Η Δόμνα πληρώνει, ούτως ειπείν, την επιμέλεια των εκδόσεων Μεταίχμιο να φροντίσουν να βιντεοσκοπηθεί η εκδήλωση. Αυτό δυστυχώς, και φυσικά χωρίς πρόθεση των εκδοτών, δίνει σήμερα υλικό για αντικυβερνητική προπαγάνδα. Αυτό δεν με πειράζει–όποιος θέλει να κάνει αντικυβερνητική προπαγάνδα θα βρει τρόπο να τον κάνει, όπως έχει κάθε δικαίωμα. 

Αυτό που με ενοχλεί είναι η επίθεση σε έναν νέο άνθρωπο, και η παραποίηση των συνθηκών, του περιεχομένου και της αφορμής των λόγων της. Πολλοί που διαμαρτύρονται για τη μη συμμετοχή αρκετών γυναικών στην κυβέρνηση, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να επιτεθούν με λύσσα στο νεότερο μέλος της, μια νέα γυναίκα, για λόγια που είπε ένας πολύ μεγαλύτερος άνδρας. Αυτό είναι άδικο. Και, λέω για τους άνδρες που το κάνουν, άνανδρο. Όσοι θέλουν να κάνουν τα παλικάρια λοιπόν, ας χτυπήσουν εμένα. 


ΥΓ. Στη φωτογραφία παραθέτω τη σελίδα από το δικό μου βιβλίο, ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ, που εκδόθηκε μετά. Το κάνω γιατί εδώ παρουσιάζω την άποψη με πιο δομημένο τρόπο. Η Δόμνα όμως σχολίαζε πιο πρόχειρη μορφή της ίδιας περίπου άποψης, όπως την έγραφα στο βιβλίο μας με τον Σταύρο. Αυτή βρίσκεται αναρτημένη, στο πρώτο σχόλιο. 

Ακολυθεί το πραγματικό και όχι το μονταρισμένο βίντεο από την τότε ομιλία της Δόμνας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου