Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Το φεστιβάλ Ρεματιάς τίμησε τη μνήμη του Πάνου Γεραμάνη (Παρευρέθη και ο Δημήτρης Κουτσούμπας)

Στον Πάνο Γεραμάνη ήταν αφιερωμένη η βραδιά της 18ης Ιουλίου του φεστιβάλ Ρεματιάς στο Χαλάνδρι. Στον Πάνο, που έφυγε νέος από τη ζωή (59 ετών) αφήνοντας όμως τεράστιο έργο, εργαζόμενος ως δημοσιογράφος, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών, βιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής της ιστορίας του σύγχρονου ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.


Φωτο: Ανάμεσα στους θεατές, ήταν η χήρα του αείμνηστου Πάνου, Ναυσικά, και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Credits - Όλες οι φωτογραφίες Μ.Νταλούκας 2019

Ο Πάνος Γεραμάνης, έγινε γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός από τη δουλειά του στο αθλητικό ρεπορτάζ αλλά και τη μακροχρόνια έρευνά του για το λαϊκό τραγούδι. Αξέχαστη θα μείνει η εκπομπή του «Λαικοί Βάρδοι», με σπάνια λαϊκά ελληνικά τραγούδια, που μεταδιδόταν από το Δεύτερο πρόγραμμα της ΕΡΑ από το 1990 μέχρι και το 2005 που έφυγε από τη ζωή.

Φωτο: Ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραγιάννης, στενός φίλος και συνάδελφος του Πάνου Γεραμάνη

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραγιάννης, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών στενός φίλος και συνάδελφος του Πάνου Γεραμάνη, στον λόγο του, είπε μεταξύ άλλων:

«Ο Πάνος μας άφησε ένα υλικό σπάνιο, που ακόμη και σήμερα μεταδίδεται από το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Δεν ήταν μόνο ένας εξαιρετικός δημοσιογράφος και ερευνητής, ήταν και ένας αγωνιστής από τα χρόνια της δικτατορίας, τότε που μετέδιδε στο εξωτερικό κάθε βράδυ ειδήσεις από τη σκλαβωμένη Αθήνα, στον Μίκη Θεοδωράκη στο Παρίσι, από δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους για να μην εντοπιστεί. Υπήρξε λοιπόν ένας κοινωνικός αγωνιστής ως το τέλος της ζωής του, και πάντα δίπλα στο κομουνιστικό κόμμα της Ελλάδας.
Αυτόν τον Πάνο αγαπήσαμε και με την ίδια αγάπη και φροντίδα που του πρέπει όλοι οι συντελεστές της σημερινής συναυλίας, ετοίμασαν το πλούσιο πρόγραμμα. Καλή σας διασκέδαση με το αθάνατο λαϊκό τραγούδι». 

Φωτο: Μαίρη Δούτση, Δήμητρα Σταθοπούλου και Αντρέας Λάφης, επί σκηνής

Το πρόγραμμα άνοιξε με το «Ήρθα κι Απόψε στα Σκαλοπάτια σου» που ερμήνευσε ο Αντρέας Λάφης. Στην διάρκεια της βραδιάς, ακούστηκαν αθάνατα λαϊκά τραγούδια, όπως «Δεν θέλω τη συμπόνια κανενός», «Ας παν στην ευχή τα παλιά», «Η Φάμπρικα», «Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια» κ.α. 

Η εκδήλωση περιλάμβανε προβολή οπτικοακουστικού υλικού με αφηγήσεις περιόδων ζωής από τον ίδιο τον Πάνο Γεραμάνη.
Φωτο Λάκης Χαλκιάς και Μαρία Σουλτάτου

Τα λαϊκά τραγούδια εποχής 1950 – 1970, ερμήνευσαν οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μαρία Σουλτάτου, Λάμπρος Καρελάς, Άγγελος Ανδριανός, Μαίρη Δούτση, Αντρέας Λάφης, Δήμητρα Σταθοπούλου και ο Λάκης Χαλκιάς με επταμελή ορχήστρα και μαέστρο τον Γιάννη Παπαζαχαριάκη. Η βραδιά έκλεισε με το τραγούδι «Το Δίχτυ» που τραγούδησαν όλοι μαζί οι καλλιτέχνες.

Φωτο: Ο Ιεροκλής Μηχαηλίδης χαιρετά την Ναυσικά, χήρα του Πάνου Γεραμάνη

Το εξαιρετικό λαϊκό μουσικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στο ωραίο υπαίθριο θέατρο Ρεματιάς, αφιερωμένο στον Πάνο Γεραμάνη, το είχε επιμεληθεί ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης.

Φωτο: Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαιρετά τις τραγουδίστριες Δήμητρα Σταθοπουλου και Μαίρη Δούτση, έχοντας δίπλα του την Ναυσικά, χήρα του Πάνου Γεραμάνη

Δείτε άλλες φωτογραφίες από τη βραδιά...














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου